JOSIPOVIĆ: Ne mogu Srbi da nam zabrane da slavimo „Oluju“

JOSIPOVIĆ: Ne mogu Srbi da nam zabrane da slavimo „Oluju“

8 marta 2014

ivo-josipovicHrvatski predsednik Ivo Josipović poručio je danas da Hrvatska, bez obzira na zahtev Srbije, neće prestati da slavi „Oluju“ – akciju u kojoj je, kako kaže, osigurala svoju slobodu i teritorijalni integritet.

„Bez obzira na to što iz susedstva očekuju da prestanemo da slavimo Oluju, mi to sasvim sigurno nećemo učiniti“, jasan je bio Josipović tokom prijema građana na tradicionalnoj „kafi“ u svom kabinetu, osvrnuvši se na zahtev zvaničnog Beograda da Hrvatska 5. avgusta prestane da slavi Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu hrvatski pravni tim ove sedmice je iznosio argumente po tužbi za genocid protiv Srbije, a iduće nedelje svoje argumente po protivtužbi iznosiće Srbija koja smatra da je Hrvatska počinila genocid u „Oluji“, vojnoj akciji iz avgusta 1995, zbog čega traži zabranu njene proslave.

„Mi smo sada jedno zrelo, demokratsko društvo, koje ceni svoju istoriju i svoj Domovinski, pravedni odbrambeni rat. Naravno, tamo gde je bilo zločina, pa i s naše strane, spremni smo da reagujemo. Uostalom, videli ste i podatke o broju postupaka koji se vode u Hrvatskoj“, naveo je predsednik Hrvatske.

Upitan da li očekuje da će Hrvatska u Hagu uspeti da dokaže genocid, Josipović je naveo da da ne želi da se upušta u davanje prognoza jer je, podsetio je, dosadašnja sudska praksa pokazala da je genocid vrlo složeno krivično delo.

„Reći ću samo da je tužba vrlo kompleksna, dobro pripremljena i da je naš tim činio zaista sve da uspemo u tome, a šta će biti rezultat to zaista ne treba ovog trenutka prognozirati. Moramo se strpiti i pričekati“, rekao je predsednik.

Novinare je zanimalo šta Hrvatska može da očekuje ukoliko presuda bude da genocida nije bilo, prenosi agencija Hina.

„Ako ne bude genocida, onda nemamo šta posebno da očekujemo. U slučaju pozitivne odluke za nas, u tužbi su navedena naša očekivanja koja se odnose na kažnjavanje zločina, utvrđivanja sudbine nestalih, povratka kulturnog blaga i, naravno, određena očekivanja vezana za štetu“, objasnio je Josipović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *