Josipović: „Oluja“ je bila nužna oslobodilačka akcija

Josipović: „Oluja“ je bila nužna oslobodilačka akcija

2 avgusta 2013

ivo-josipovicIvo Josipović kaže da je za Hrvatsku „Oluja“ bila nužna oslobodilačka akcija kojom je završen rat, ali da žrtve daju pravo srpskoj strani na drugačiji pogled.

Na pitanje da li planove za dalje razvijanje odnosa sa Srbijom, može da pokvari dolazeća godišnjica „Oluje“, koju Beograd i Zagreb gledaju različitim dioptrijama, Josipović je odgovorio da se nada da neće jer je za „Hrvatsku Oluja bila nužna oslobodilačka akcija kojom je završen rat“ i bez te vojno-policijske akcije „Hrvatska ne bi bila slobodna i nezavisna“.

„Činjenica o stradanju većeg broja Srba u toj akciji daje srpskoj strani pravo na drugačiji pogled. Iako ćemo se, verovatno, morati primiriti sa tim da na neke istorijske događaje gledamo različito, očekujem i da Srbi s razumevanjem prihvate značaj ‘Oluje“ za slobodu hrvatske države… S druge strane, Hrvatska treba s dužnim pijetetom da se odnosi prema svim žrtvama, da kazni zločine i da svima koji žele da se vrate to i omogući“, poručio je hrvatski predsednik.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je za Novosti da u Hrvatskoj nije bilo rezervi prema Nikoliću i da su prvi susreti s predsednikom Srbije ohrabrujući.

Predsednik Josipović ocenio je da odnose Zagreba i Beograda u ovom trenutku najviše opterećuje prošlost, ali i da od svog prvog zvaničnog sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji se očekuje na jesen, očekuje da pruži „novi podsticaj“ razvoju bilateralnih odnosa.

„Predstojeću posetu Beogradu vidim više kao novi impuls nego kao novi početak. Kada imamo u vidu tešku prošlost i nedavni rat, unazad tri-četiri godine mnoga su se pitanja pokrenula, odnosi su se otopili…“, rekao je Josipović u intervjuu za sutrašnje „Novosti“.

On je kazao da Srbiju i Hrvatsku „najviše opterećuje prošlost – ratna saradnja, sudbina nestalih, izbeglice, sukcesija bivše države, stambeno zbrinjavanje, penzije iz doba rata…“. „Lično, mislim da bi pojedina pitanja mogli brzo da rešimo, ali u dobrosusedskoj atmosferi to ne bi trebalo da bude preveliki teret“, rekao je šef hrvatske države.

On je napomenuo da Srbija i Hrvatska imaju još mnogo otvorenih pitanja od velike važnosti za naše države i građane, pre svih „problem nestalih osoba, njih oko 1.700, oteto kulturno blago koje Srbija još nije vratila, pitanje izbeglica, Srba iz Hrvatske, ali i Hrvata iz Srbije, brojne imovinske probleme…“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *