ЈОСИПОВИЋ ПОНОВО прети Србији

JOSIPOVIĆ PONOVO preti Srbiji

25 novembra 2017

Odnosi između Srbije i Hrvatske danas su znatno gori nego pre par godina, izjavio je bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović istovremeno iznoseći stav da Srbija neće moći da postane članica EU a da ne prizna nezavisnost Kosova.

U intervjuu za list Danas, Josipović je rekao da su odnosi između Srbije i Hrvatske, određeni broj godina nakon rata bili očekivano loši, ali da su u vreme kada su Boris Tadić i on bili predsednici, napravljeni krupni koraci u poboljšanju odnosa, iako je ostalo mnoštvo otvorenih pitanja.

Danas su, kako kaže, ti odnosi znatno lošiji nego pre par godina, a političari obeju država koriste svaku priliku za neko podbadanje i podizanje tenzija.

– Mediji, navijači, komentatori raznih vrsta, svi sekundiraju huškačkim politikama – rekao je Josipović i dodao da u obe zemlje postoje retro-procesi rehabilitacije i slavljenja poraženih pronacističkih snaga.

Istovremeno, on smatra da Srbija ne može da postane članica EU, a da ne prizna nezavisnost Kosova.

Navodi da projekat širenja EU obuhvata sve države nastale na području bivše Jugoslavije, Albaniju, Tursku, pa i Kosovo.

– Ulazak Srbije u EU bez da prizna Kosovo, značilo bi da Kosovo nikada neće biti članica EU, a takva redukcija projekta ujedinjene Europe najvećem broju sadašnjih članica EU nije prihvatljiva – kaže Josipović, priznajući da zna da je za Srbiju to osetljivo pitanje.

– Mogu samo poželeti da u okviru projekta ujedinjene Europe Srbija i Kosovo nađu kompromis i da obe države uđu u EU, što pre, to bolje – rekao je on.

Upitan da li očekuje da će Hrvatska kočiti integracije Srbije u EU, Josipović kaže:

– Šta će učiniti sadašnja ili neka buduća hrvatska vlast u kontekstu pogoršanih odnosa, ne mogu prognozirati. Ipak, verujem da će prevladati razum i da Hrvatska neće kočiti Srbiju na ulasku u EU.

Upitan da prokomentariše presudu izrečenu Ratku Mladiću, on je naveo da je presuda očekivana i da realno oslikava Mladićevu ulogu u ratu u BiH, ali da, na žalost, zločini koje je počinio u Hrvatskoj nisu obuhvaćeni presudom.

KOMENTARI6 komentara

 1. Zaharije Serak says:

  Kako li "preti"?Ja to nisam vidio.Covjek je samo dao analizu odnosa izmedju Hrvatske i Srbije.Po meni realnu

  • Filip says:

   I ovde si ostavio komentar, a vest je odnosima Hrvatske i Srbije. KOMPLEKSI SU ČUDO!!! A to što nisi video nešto, već smo shvatili po tvojim komentarima da si priglup

   • Zaharije Serak says:

    Naravno,kompleksi su cudo.Lakse mi je kada vidim da si svjestan.Zasto ne ostaviti komentar?Ti bi kao "dobar " Srbin i to zabranio?

 2. R.Srpska says:

  A ko je Josipović ??? Šta je hrvacka ??? To je ona najsiromašnija članica EU, državica kifla sa uskoro 2,5 mil.stanovnika penzionera koji ne mogu da brane svoje granice??? Kopačnica kontejnera ??? Najzaduženija bivša republika??? U kojoj je najveća stopa emigracije i bele kuge ??? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAA, PA JOSIPOVIĆU, VI STE ŽIVI MRTVAC, UPRAVO TI MATORA DRTINO OSLIKAVAŠ BLISKU BUDUĆNOST RVACKE :-)))

  • Batina says:

   Kurbatska ce posluziti eU za podkusurivanje sa Rusijom. Kurbati u eU a kurbatska u Srbiju.

 3. Kulak says:

  Sve ti je uzalud klaviristo.Ne voli te niko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *