JOSIPOVIĆ PUN MRŽNJE: Šešelj krši uslove puštanja iz Haga, trebalo bi ga vratiti u zatvor

JOSIPOVIĆ PUN MRŽNJE: Šešelj krši uslove puštanja iz Haga, trebalo bi ga vratiti u zatvor

15 novembra 2014

20141115194814_273283Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je danas da bi Hrvatska trebalo da pismom upozori Haški sud da optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj, nakon što je iz Haga privremeno pušten zbog teške bolesti, krši uslove puštanja jer po povratku u Beograd ponovno priziva politiku mržnje i razdora kao i u ratnim 1990-im.

„Ono što mi možemo, a nemamo široki manevarski prostor, jeste da jednim pismom upozorimo Haški sud na ono što se događa“, rekao je Josipović novinarima u Petrinji, gde se sreo s gradskim čelnicima, prenosi Hina.

Napomenuo je kako je praksa Haškog suda da privremeno pušta na slobodu one okrivljenike za koje su se stekli procesni uslovi ili kada je to izazvano humanitarnim razlozima.

Josipović je dodao da je, međutim, uslov takvog puštanja uvek bio da se puštena osoba ne bavi politikom, „a ponajmanje da se bavi na način koji podseća na ratna vremena i uzroke rata“, navodi Hina.

„Reč je o tome, sasvim sigurno, da po dosadašnjoj praksi Haškog suda Šešelj krši uslove pritvora, da ponovno priziva onu politiku mržnje i razdora koja nas vraća u onu politiku iz 1990-ih koja je bila uzrok rata i svih ovih stradanja, a vidimo da ga nisu ni u Beogradu dobro primili. Zato mislim kako je vreme da Haški sud razmotri jesu li se stekli uslovi da Šešelj ostane na slobodi ili ponovno ode tamo gde mu je inače i mesto“, poručio je hrvatski predsednik.

Činjenicu da ni nakon toliko godina od rata i Šešeljevog izručenja Hagu nije za njega donesena haška presuda za ratne zločine, Josipović smatra velikim porazom međunarodnog prava i Haškog suda, navodi Hina.

„Nažalost, to nije jedini takav slučaj. Međunarodno pravo treba da se svakako gradi na nekim temeljima koji će omogućiti da svi koji su osumnjičeni za ratne zločine i slična nedela budu brzo i efikasno suđeni“, naglasio je.

Na novinarsko pitanje je li Hrvatska na Šešeljevo puštanje trebalo da reaguje ranije, Josipović je odgovorio da Hrvatska, s obzirom da nije stranka u postupku, nema nikakav instrument osim da svoje i mišljenje svoje javnosti o tome navede u pismu sudu, prenosi Hina.

KOMENTARI2 komentara

  1. Klub Srbi dijaspore, Keln says:

    Pa sta se ti mesas u srpsku politiku strvino ustaska.Vratite vi vase generale monstrumske zlocince u Hag gdje im je i mjesto, gadu jedan pogani.

  2. Lela says:

    Njemu je vlast PRESLATKA. Zato i govori masama,ono sto zele cuti,jer dobro zna,kako VECINA Hrvata disu i sto misle. Nece on zbog Srba,da sjece granu na kojoj je ! SRAM da ga bude, zbog preostalih Srba u Hrvatskoj,koje bi trebao i morao stititi,kao predsjednik ! FUJ,SMRADE !!!!! Izraz SMRAD je najprikladniji za ovakav ljdski OTPAD,ali i otpad moze necemu da posluzi,ali - SMRAD NICEMU !!!!!!! SDP je prevario ono malo postenih Hrvata,a kroz period,koliko je na vlasti,jasno je,da je izmedju SDP i HDZ znak = !!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *