JOSIPOVIĆ: Sudbina građana kreira se u Briselu

JOSIPOVIĆ: Sudbina građana kreira se u Briselu

5 aprila 2014

Ivo JosipovicPredsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da se sudbina hrvatskih građana kreira i u Briselu.

Kako je rekao, zato je još ranije pozvao političke stranke da se u kampanji za izbore za Evropski parlament fokusiraju na evropske teme, koje se tiču „hrvatske uloge u EU i uloge EU u našim životima“.

On ne veruje da će čak 25 lista predatih za izbore za EP zbuniti birače.

„Građani su mudri i razumeju problem, a i onda kada ne izlaze na izbore i to je neka poruka“, rekao je.

Slovenačke primedbe Hrvatskoj, da izdavanjem koncesija za istraživanje nafte i plina u Jadranu prejudicira granice pre odluke arbitražnog suda o granicama, Josipović ne smatra „suštinskim problemom“.

„Hrvatska, kad bi i htela, ne može drugačije definisati granice nego što će to na kraju učiniti arbitraža“, podseća predsednik Republike i dodaje da će se „odnosi relativno brzo rešiti odlukom arbitražnog suda“.

Josipović je na konferenciji za novinare govorio i o inicijativi hrvatske ministarke spoljnih i evropskih poslova Vesne Pusić da se Bosni i Hercegovini ponudi ubrzana kandidatura za članstvo u EU.

„Postoji nerazumevanje te inicijative, sve zemlje koje ulaze u EU moraju ispuniti uslove, a inicijativa ministarke ne znači odbacivanje tih uslova već jedan posebni put, određeni projekat motivacije na brže, kvalitetnije reforme…“, objasnio je Josipović koji će u utorak posetiti BiH.

On je istakao da sama BiH mora da reši odnos tri konstitutivna naroda i ostalih građana i ostvari „ravnopravnost naroda i ravnopravnost građana“.

Političari BiH nedavno su bili vrlo blizu dogovora o tome, rekao je Josipović, i nada se da će „pre ili posle izbora u toj zemlji oni uspeti da postignu kompromis i tako budu što pre na dobrom putu ka EU“, prenela je agencija Hina.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *