„Josipoviću, gori si i od Tuđmana“

„Josipoviću, gori si i od Tuđmana“

17 oktobra 2013

JosipovicI pored nagoveštaja da bi Hrvatska mogla da odustane od tužbe za genocid protiv Srbije, predsednik Hrvatske Ivo Josipović prilikom jučerašje posete Srbiji jasno je stavio do znanja da se to neće desiti, piše „Pressrs.ba“.

On je, za razliku od predsednika Srbije, koji se javno založio za obostrano povlačenje tužbi uslovio ovaj potez rešavanjem problema nastalih u ratnim sukobima i podvukao da je „u Srbiji ne mali broj izbeglica hrvatskih državljana,, dok je u Hrvatskoj oko 40.000 izbeglica iz Srbije“.

Poznavaoci odnosa između Srbije i Hrvatske ističu da su Josipovićeve tvrdnje o nestalima i hrvatskim izbeglicama apsurd i podsećaju da je za poslednjih deset godina više od 400.000 Srba izbeglo u Hrvatsku, dok je vrlo diskutabilna brojka od 40.000 Hrvata, koji su, po Josipovićevim rečima, izbegli iz Srbije.

Josipović je posle razgovora sa predsednikom Nikolićem istakao da kada „bi se rešio problem 1.689 nestalih, bilo bi više prostora o dogovoru u vezi sa međunarodnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu“.

„Zagreb još uvek nije doneo definitivnu odluku o tom postupku. Ostavimo prostor vladama da vide da li je moguće naći kompromisno rešenje. U postupku pred Međunarodnim sudom pravde će biti iznete istorijske istine koje neće biti prijatne za obe zemlje. Sudbina 953 nestalih, uglavnom Hrvata, iz 1991. i 1992. godine, i 736, uglavnom Srba, iz 1995. godine je vrhunski moralni i pravni problem, podaci o njima se dobrim delom mogu naći u Srbiji“, rekao je Josipović.

Predsednik dokumentacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac kaže da su Josipovićeve tvrdnje manipulacija i da je prvi čovek Hrvatske svestan da je onaj ko povuče tužbu „politički mrtav čovek“.

„Sigurno je da je bilo Hrvata koji su otišli iz Srbije, naročito iz Vojvodine, ali nisam siguran da je to baš toliki broj koji on pominje. Takođe, ti ljudi su uglavnom otišli dobrovoljno, za razliku od Srba koji su spasavali gole živite, kako tokom „Oluje“, tako i kasnije, jer znamo koliko je njih ubijeno i stradalo u pojedinačnim incidentima samo zato što su Srbi. Prema zvaničnim hrvatskim podacima, u Hrvatskoj je 1991. godine po popisu bilo 582.000 Srba i oko 106.000 Jugoslovena, od kojih je 60 odsto Srba. Zatim, 2011. godine bilo je 186.000 Srba i 333 Jugoslovena. Znači oko 400.000 Srba je otišlo iz Hrvatske . Ztaim, 20002. godine se duplo više Srba iselilo iz Hrvatske, nego što se iz Srbije vratilo u Hrvatsku. To je apsurd“, objansio je Štrbac.

Ono što je zabrinjavajuće jeste pitanje uslovljavanja Srbije i mogućnost da Hrvatska uslovi ovim zahtevima ulazak Srbije u EU.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da samo naivni i budale mogu da veruju u načelna obećanja Srbiji na evropskom putu koja dolaze iz Zgareba.

„Nijedna zemlja nije ispustila priliku da na uslovljava, od prijateljske nam Rumunije do Berlina, tako da ni Hrvatska neće biti izuzetak jer će tražiti rešavanje pitanja granice, imovine i nestalih lica“, kaže Vukadinović.

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *