ЈОВАН ДЕРЕТИЋ: Историја Срба је украдена, унакажена и сада се користи као пропаганда

JOVAN DERETIĆ: Istorija Srba je ukradena, unakažena i sada se koristi kao propaganda

12 januara 2015

jovan-deretic 6556Istorija Srba je „unakažena i ukradena“ i stvorena je jedna propagandna istorija protiv Srba koja je formulisana u Beču, ubačena preko Berlinskog kongresa i koja nam je nametnuta, smatra obnovitelj srpske istoriografske škole Jovan Deretić.

„Naši đaci još uče austrougarsku propagandu – antisrpsku umesto nacionalne istorije“, rekao je Deretić.

On je istakao da njegov rad nije jedna teza, već široki naučni rad zasnovan na velikom broju dokumenata i dokaza – rad od punih 50 godina istraživanja, pisanja, prikupljanja podataka.

Deretić je večeras u Eparhijskom domu u Trebinju predstavio knjigu „Ilirska Srbija“- koautorski rad sa Dragoljubom
Antićem o srpskoj istoriji pre srednjovekovne dinastije Nemanjića.

On kaže da knjiga „Ilirska Srbija“ obuhvata period od petog do dvanaestog veka, period koji je na Berlinskom kongresu bio zabranjen Srbima da izučavaju.

Deretić je istakao da istorija pre Nemanjića, između ostalog, bila zabranjena zato što je Istra bila deo Srbije, zato što je Karlo Veliki vodio rat protiv Srbije oko Istre…

Jednim od fenomena Deretić smatra to što je Trebinje jedno vreme, od 926. do 1000. godine bilo glavni grad Srbije, a da se to nije znalo i da se krilo.

„Ako se kaže da je Trebinje bilo prestonica Srbije kako će da se poštuje onaj nalog Beča da preko Drine i Dunava ništa nije vaše“, kaže Deretić.

KOMENTARI18 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Sjajni Deretić. Drago mi je da je održao predavanje u rodnom Trebinju.

 2. Stojan says:

  Moze li da se ova lniga procita u nekoj biblioteci ? Zasto je nema u bibl. ??? moze li da se nadje negde " on line " ????

 3. milena niksic says:

  Ja neznam zbog čega, da li iz pakosti, ili ljubomore nam pišu drugi istoriju, pa i ti što nama falsifikuju našu istoriju, falsifikuju i svoju, tačno znaju šta je istina , ali im ta istina ne odgovara, pogotovu Vatikanu i drugim zapadnim i severnim zemljama, problem je u tome što mi od preve polovine 20 veka naša istorija je samo ona od 1941 g, i to opet falsifikovana, da bi se veličao jedan čovek i to TITO, pa nije Tito jedina istorija, ali mogu kazati da je bio jedan hohštapler koji je radio za sve samo da bi ušao u istoriju i to se proširilo i do dan danas, laganje, ubijanje srpskog naroda u mozak. Jeste Tito ubijao svoje neistomišljenika, , jer svi su morali samo njemu da veruju, a ustvari on je nas Srbe ubijao, pa posle njega došli su isti takvi, a sada činimi se još gori, Tito je bio koji je svakoga čoveka i zbrinuo, ako je bio iole pametan, bezbrižno smo živeli i školovali se, ipak bilo je nekog reda u državi, u politiku se nikada nisam mešala, niti su nam to roditelji dozvoljavali, a mi smo od dede i bake kao i oca i majke učili pravu istoriju, koji su bili direktni saučesnici, danas niko ne vodi računa o našoj istoriji. čak i sada u poslednjih 30 dana malo je falilo, a ko zna još šta će biti , da smo genocidni narod.Pa razmislite malo bolje, koga smo mi ubijali i napadali da otimamo teritorije? nikada i nikoga, samo nas mrze svi, ali oni što su najviše genocidni Amerika, oni ispadaju mirotvorci, ne trebaju nama mirotvorci, nama trebaju ljudi sa kojima možemo trgovati, nama je svima potrebna ekonomska politika da se ne ljubimo i budemo lični prijatelji, jer u trgovini nema ličnih prijatelja, već samo interesa na obe strane, od ličnih prijatelja danas smo ispali budale prevarene <3

 4. SRAM VAS BILO says:

  Obrenovici su dobili Kraljevinu Srbiju zahvaljujuci lobiranju Austrougarske. Kovali su nam puske u I i II Svrpskom ustanku a onda su poput Deretica placenici engleski sve pogazili u uvukli Srbiju u dva rata sa Austrijancima i Nemcima. Sram Vas bilo vise to ne pali kod Srba.

  • Batina says:

   Mars usraso!

 5. Batina says:

  Odakle ti sramoto ispade, cisto me iznenedi tvoja dubokoumnost???

 6. Božo says:

  Neću sebi dizvoliti tu slobodu da kritikujem one koji podržavaju gospodina Deretića, ali to što on govori je čisti falsifikat i izmišljotina. On je napisao NOVU VULGATU (novu Bibliju) on negira biblijske istine i Semiramidu naziva srpskom snajom, Nimroda naziva Nino Belov srbin, za Ramzesa drugog kaže da mu je deda bio Srbin, a o jezicima evrope da i ne govorimo. On tvrdi da su svi jezici Evropskih naroda nastali od Srpskog jezika pa navodi oko hiljadu riječi evropskih jezika gde etimološki korijen traži u srpskom jeziku. NPR: za nemačku riječ kuršlus - kvar, on nalazi korijen u srpskoj riječi a u kurac. Za Aleksandra Makedonskog (sin Filipa I i Olimpijade, učenik Aristotelov) tvrdi da se zove Aleksandar Karanović i da je rođen na Rogozni kod Novog Pazara.Govori da je Srbija tri puta imala carstvo od Škotske do Indijskog potkontineta. Dakle, radi se o jednoj ličnosti koja nastoji da, kroz nenaučne stavove i laganja u Istoriji, dođe do popilarnosti a ne do naučne istine. Taj automehaničar (neka mi oproste svi automehaničari koji su vrhunski majstor, časni i radni ljudi, ja ne potcjenjujem njih jer i oni treba da se stide gospodina Deretića) iz Čikaga je naučni prevarant i nikogović koji pljuje po srpskom narodu.

  • Uf says:

   Božo, svako normalan bi pomislio da si pojeo g.vno a izgleda mi da si ih pojeo punu kantu jer neznaš šta pričaš!

 7. Paštrović says:

  Zbilja ne mogu da tvrdim da li sere Deretić, ili sere SANU, ili sernjamo svi mi koji pljujemo Deretića. Jedno je sasvim sigurno: pokraj samog Berlina postoje Lužički Srbi, pa vas sve pitam, ako Deretić laže, zašto se Lužičani zovu Srbi, a ne nekakvi Sloveni, Slovenci, Slovaci, nedaj bože Hrvati its? Obratite malo više pažnju na tu šaku jada, koju su Njemci uglavnom uspješno ponjemčili, a "saveznici" im sravnili Drezden, grad đe je živjelo ponajviše baš tih naših kukavnih sjevernih Srba. Ako i dalje smatrate da je hrišćanstvo, naročito ovo naše pravoslavno, važnije od poimanja samog srbstva, onda vam nijesam ništa ni rekao. Meni je srbstvo iznad svega, pa tek onda možemo da raspravljamo da li je Hristos ili Svetovid na drugom, odnosno trećem mjestu. Čak mi je draži peder koji ponosno kaže da je Srbin od onoga koji nije peder, ali koji "nema vremena da Srbuje"!

 8. Paštrović says:

  Što se tiče Vidovdana i boja na Kosovu, prvo sam baš od Deretića čuo da nijesu Srbi taj boj izgubili nego Turci. Sad istu priču čujem i od Milana Vidojevića ('oćete li i njega da pljunete?), i od penzosa, pukovnika Radeta Rajića iz Baćevca na Ibarskoj, i od drugih. Jesu li i njima "vrane pamet popile", pa ponavljaju te još i tvrde ono o čemu je Deretić, koliko ja znam i pratim, prvi javno progovorio? I zašto vas sve veoma BOLI da neko ima smjelosti da kaže da mi Srbi ne postojimo tek od "dolaska na Balkan". Ako taj nije u pravu, zašto onda SANU ne podigne "prašinu", pa spušti Deretica tamo đe mu je mjesto - da bude automehaničar? Ovako, vi koji pljujete Deretića navijate baš za te matore masone, koje apsolutno boli dupe 'oće li biti i Srba i Srbije kad oni odpelaju!

 9. vuk-maniti says:

  APSOLUTNO je istorija svih SLAVJANSKIH naroda a naročiti Srba KRIVOTVORENA=FALSIFIKOVANA po projektima iz Vatikana i Beča !!! Njegoš i Vuk Karadzić su napravili za Beč ZAVRŠNE RADOVE SA FALSIFIKATIMA !!!? NJEGOŠ je PREMONTIRAO imena i događaje, veličajući svoje FALSIFIKOVANE JUNAKE, tako da svaka riječ izgovorena protiv njega predstavlja "NEPRIJATELJSKI ČIN"??? Uništio je tragove srpskom plemstvu A CRKVENJACIMA DAO "TEMELJNU ULOGU" u postojanju Srba što ne odgovara ISTINI !!! Laži iz GORSKOG VIJENCA je moguće uz pomoć dokumenata objasniti i DJECI U OSNOVNOJ ŠKOLI !!! Vuk Karadzić je dao NAJTRAGIČNIJI UDARAC SRPSKOJ ISTORIJI sa prepakovanim u BEČU narodnim pjesmama. ON=VUK nije sakupljao ništa osim novca !!!? NJEGOV-IZVOR slijepi guslar Filip Višnjić je tek priča za "malu djecu" na kojoj se danas brane dotorske disertacije@@@@@. I SADAŠNJOST XXI vijek NAM LAŽNO ZAPISUJU NA SILU a mi ćutimo kao "stado ovaca" ???

  • doticni says:

   Prodana duso -djavolska, ko je po tebi pravi Srbin ili ti nisi uopste Srbin ,,,kao i svaka fukara koja se tako izjasnjava i prestavlja.Bar od Njgosa imamo dokaze ko je bio; VELIKI SRBIN iz krsovite Crne Gore, Vuk Karadjic je dao doprinos sakupljajuci narodne izraze,reci iz naroda itd....dali su veliki doprinos................itd...itd......jajaro....

 10. vuk-maniti says:

  KO JE OTROVAO CARA DUŠANA radi straha za Ko je BRANKOVIĆE "ispljvao" kao izdajnike a SRBIJA JE PALA PADOM SMEDEREVA 1459. a ne na KOSOVSKOM BOJU 1389. posle kojeg su crkve u Parizu NEDJELJAMA SLAVILE SRPSKU POBJEDU ?!!! Ko je na SPAVANJU ZAKLAO ŠĆEPANA MALOG KOJI JE STVORIO DRŽAVU SA SVIM PREMISAMA DRŽAVNOSTI i naravno TU DRŽAVU PREUZEO A ŠĆEPANA MALOG PROGLASIO ZA LAŽOVA I PREVARANTA skoro 100.godina posle njegove smrti ??? KO SADA PROMOVIŠE "SVETORODNE DINASTIJE" koje su "IZVUČENE IZ RUKAVA" ??? JEDINO SU NEMANJIĆE STAVILI U FUNKCIJU SVOJIH INTERESA S'TIM ŠTO SU JEDINOG SRPSKOG INPERATORA=CARA DUŠANA, POPLJUVALI NA NAJPODMUKLIJI NAČIN kao "OCE'UBICU"??? TURCI POŠTENIJE ČUVAJU DOKUMENTACIJU O NAMA NEGO MI !!!? NEKA I MOSKOVSKA PATRIJARŠIJA IZVADI TREĆI PRIMJERAK CRKVENIH KATASTIKA, JER SU OD PADA CARIGRADA BILI SLATI U MOSKVU, KAO CENTAR PRAVOSLAVLJA !!! ISTINA ĆE BITI BOLNA ALI NAS ONA JEDINO MOŽE SPASITI I DATI NAM MJESTO U BUDUĆNOST !? (Da ne citiram Ničea: Budućnost pripada onima ....)

 11. doticni says:

  e ja mislim -logika da jevreji nemaju toliko uticajan smisao u bibliji ko sto je napisano ,ona je modifikovana bezbroj puta.Nek mi Bog oprosti grehe ko i ove ali logicki jevreji imaju dominantno mesto u bibliji, a nikakve religijske slicnosti kao ni nacin zivota nemaju kao hriscani samo su tu.......Kao i Deretic i ja smatram da su jevreji zamenjeni nekim drugim narodom u bibliji,,razlog: njihov bog nema iste pretenzije kao Hrist....

 12. Ziko-Zupski says:

  Fala Bogu da neko je jednom redosled naše istorije stavio na svoje mesto? U ovom vremenu nama nemoze vise niko dirigovati i mesati se u našu prošlost! Staviti svima do znanja ko smo i šta smo. Dosta više prepredenih tutora nad nama! Hvala vama gospodo profesori Dereticu i Antiću na svemu. Sa velikom radošću pratim vaš životni rad naseg naroda i naše velike nepobitne vrednosti! Sa velikim postivanje vama.

 13. Logdanov says:

  U tajnim arhivima Vatikana, u kojima niko nikada nije bio, čuva se original Biblije koji niko nikada nije video niti je iko ikada čuo za njega.

 14. Lajla says:

  Sto se tice ljudske gluposti nismo mi jedini.Nedavno sam bia u Pragu i razgledala njihove istorijske znamenitosti i narovno Kameni most ili karlov most.Razgovarajuci sa jednim Cehom ,on je meni rekako kako su oni jako ponosni na njihovog Cara Karla velikog,na sto sam mu ja rekla da Karlo veliki nije bio Ceh i da je on bio osvajac evropskih naroda i drzava ,a on je odgovorio da to nema veze on je njihov ceski kralj i oni ga jako cene i vole kao svog ceskog kralja ili ti Cara ,tako nekako. Eto nije iz njihovog naroda porobio ih je aa oni su ponosni na njega.Avaka slicnost je slucajna,mozemo se i mi tu naci ta tudina volimo kao vladara.

 15. Lajla says:

  Sto se tice ljudske gluposti nismo mi jedini.Nedavno sam bia u Pragu i razgledala njihove istorijske znamenitosti i narovno Kameni most ili karlov most.Razgovarajuci sa jednim Cehom ,on je meni rekako kako su oni jako ponosni na njihovog Cara Karla velikog,na sto sam mu ja rekla da Karlo veliki nije bio Ceh i da je on bio osvajac evropskih naroda i drzava ,a on je odgovorio da to nema veze on je njihov ceski kralj i oni ga jako cene i vole kao svog ceskog kralja ili ti Cara ,tako nekako. Eto nije iz njihovog naroda porobio ih je a oni su ponosni na njega.Avaka slicnost je slucajna,mozemo se i mi tu naci da tudina volimo kao vladara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *