Jovanka Broz – od glamura do zaborava

Jovanka Broz – od glamura do zaborava

21 oktobra 2013

372048_jovanka-broz-11rasfoto-goran-sivacki_fStrane novinske agencije prenele su danas vest da je udovica bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, Jovanka Broz preminula, uz komentare da je, posle smrti supruga, bila zaboravljena, ali i da je za njegovog života uživala u razmetanju i glamuru.

Britanska agencija Rojters objavila je da je umrla “Jovanka Broz, koja je tri decenije bila prva dama Jugoslavije, ali je ostala zaboravljena i bez države pošto je rat razorio socijalističku federaciju koju je izgradio njen muž Tito“.

Rođena u Hrvatskoj, Jovanka je prvo bila medicinska sestra u partizanima tokom Drugog svetskog rata, zatim Titova lična sekretarica, a na kraju je 1952. postala njega žena. Tito je bio 32 godine stariji od nje i nalazio se na čelu federacije od 22 miliona stanovnika, koja je balansirala između istoka i zapada tokom “hladnog rata”.

Za razliku od bezličnih i ozbiljnih komunističkih lidera sovjetskog bloka, Tito i njegova supruga su uživali u razmetanju i glamuru, navela je britanska agencija.

Američka agencija AP je objavila da je umrla “udovica bivšeg jugoslavenskog diktatora Josipa Broza Tita”, koja je sa njim bila u braku gotovo 30 godina.

Tito, čiji su se gerilski borci – partizani borili protiv nemačkih nacističkih okupatora tokom Drugog svetskog rata, došao je na čelo Jugoslavije nakon završetka rata, naveo je AP i dodao da je on sve do svoje smrti 1980. godine gvozdenom rukom vladao multietničkom federacijom.

Naslednici Tita na čelu države kasnije su Jovanku Broz lišili njenih prava, usled čega je ona praktično bila u kućnom pritvoru, navela je američka agencija.

Francuski AFP je naveo da je “udovica bivšeg jugoslavenskog komunističkog diktatora” Tita preminula danas usled zastoja u radu srčanog mišića, dodavši da je ona nakon muževljeve smrti “provela oko 30 godina u izolaciji i siromaštvu”.

Jovanka Broz, na koju su Titovi politički saradnici sumnjali da je planirala državni udar,stavljena je nekoliko godine pre smrti muža 1980. praktično u kućni pritvor, navodi francuska agencija.

Jovanka se poslednji put u javnosti pojavila na Titovoj sahrani u maju 1980. godine, a nakon njegove smrti je bila prisiljena da napusti nekadašnju srpsku kraljevsku palatu, u kojoj je bračni par Broz živeo u luksuzu, naveo je Frans pres.

Tada su Jovanki oduzeti lični dokumenti, koji su joj srpske vlasti ponovo uručile tek 2009.godine, kad je dobila i penziju, dodaje agencija.

List ””Zidojče cajtung”” je s malim izmenama ponovio jedan ranije objavljen portret Jovanke, navodeći da je živela u uslovima koje siromašni Srbi poznaju iz sopstvenih života i da je skoro četiri decenije bila u nemilosti, daleko od javne scene “kojom je decenijama brilijantno i virtuozno vladala, kao ni jedna druga žena socijalistočog lagera”.

Ukazujući na to da je od Titove smrti, pre 33 godine, Jovanka Broz živela izolovano i u skromnim materijalnim uslovima i da joj je bogastvo i luksuz, u kome je živela bilo oduzeto, a kontakti s ostatkom sveta ograničeni i zabranjeni, list navodi da je pad Jovanke Broz bio isto toliko veliki, kao što je bio i njen meteorski uspeh.

“Svojom lepotom, elegancijom i osmehom koji zrači, plenila je ona u Beogradu i na preko 100 inostranih putovanja s Titom engleskog šefa diplomatije Entoni Idena, kao i Nikitu Hruščova, saveznog kancelara Vilija Branta ili američkog predsednika Džimija Kartera”, piše list, Prema navodima ””Zidojče cajtung””, šezdesetih godina imala je iza kulisa rastuću političku ulogu, a sedamdesetih godina, kada je počela borba za Titovog naslednika, njegovo okruženje optužilo da je špijun Moskve i da planira vojni puč.

U tekstu se navodi da je Tito koji je, kako se kaže, Jovanku dugo u sebi voleo, u leto 1977. godine isključi je Jovanku iz javog života, ali da nije tražio razvod.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *