Jovanka Broz svesna, ne želi posete

Jovanka Broz svesna, ne želi posete

24 avgusta 2013
jovanka4Jovanka Broz došla je svesti, zna gde je, u subotu je razgovarala sa lekarima, ali nije raspoložena da prima posete, saznaju „Novosti“. Zdravstveno stanje supruge nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, koja je u petak oko 13,30 primljena u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije, dehidrirana, izrazito pospana, nesposobna da komunicira i razaznaje ljude oko sebe, i dalje je teško, ali ima znakova poboljšanja.

– Jovanka Broz je danas u mnogo boljem stanju svesti nego kada je primljena. Analize su potvrile da joj je bolja i krvna slika, ali je i dalje hemodinamski nestabilna, njen krvni pritisak je nizak i prima terapiju za srce – kaže za „Novosti“ dr Zlatibor Lončar, direktor Urgentnog centra.

Urgentni centar saopštio je u subotu ujutru da je nakon intenzivne terapije i nege koji su primenjeni u petak i tokom noći došlo do blagog poboljšanja svesti kod gospođe Broz, ali je ona i dalje hemodinamski nestabilna.

– Jovanka Broz je i pod stalnim, intenzivnim lekarskim nadzorom, njeno stanje se detaljno prati i primenjuju se mere koje su uobičajena procedura kod ovakvih stanja – navedeno je u saopštenju.

Nekadašnju prvu damu SFRJ, koja se skrivala od javnosti duže od tri decenije, u Urgentni centar je u petak dovelo dvoje rođaka. Zapuštena, u stanju iz kojeg su lekari odmah zaključili da danima nije jela ni pila, ona je, prema tome što su rođaci ispričali lekarima, danima odbijala da se leči, a u bolnicu su je poveli tek kada više nije mogla da se opire. Odmah je priključena na infuziju, a preko maske je dobijala i kiseonik.

– Jovanka Broz ima po leđima ozbiljne dekubitalne rane od ležanja, a odmah smo započeli sa saniranjem početne sepse – kaže dr Lončar. – Čekamo definitivni nalaz za promene na koži koje ima na grudima i dojci. Sumnjamo na tumor, a prve rezultate sa patohistologije očekujemo u ponedeljak.

Nezvanično, Jovanka Broz, koja je decenijama živela sama, kao u izolaciji, već dugo zna da ima karcinom dojke, koji nije htela da leči, a sad se sumnja i na rak kože. U nekim ovdašnjim medijima, koje su u subotu prenosila i hrvatska izdanja, pojavile su se dezinformacije da je Jovanka Broz operisana.

– To su izmišljotine – kaže dr Lončar za „Novosti“. – Niti se zasad planira bilo kakav hirurški zahvat, niti je Jovanka Broz u stanju da može na operaciju. Sačekaćemo rezultate histopatologije i još neke nalaze, pa ćemo na osnovu toga odrediti dalje mere lečenja.

Prema saznanjima „Novosti“, u Urgentni centar u subotu su se javljali rođaci koji bi hteli da posete Jovanku Broz u bolničkoj postelji, ali su svi takvi zahtevi – odbijeni. Udovicu Josipa Broza dosad su, u petak, obišli prvo Rasim Ljajić, potpredsednik, a zatim i Ivica Dačić, predsednik Vlade Srbije.

– Danas sam razgovarao sa gospođom Broz. Ona je svesna, zna da je u bolnici, ali mi je rekla da nije raspoložena da prima posete – kaže dr Zlatibor Lončar.

I Titov unuk Joška pokušao je da poseti Brozovu udovicu, ali je po savetu lekara, za sada odustao.

– Kontaktirao sam sa direktorom Urgentnog centra, koji mi je rekao da Jovanka nije u stanju da prima posete. Oni za sada ne mogu da daju nikakve prognoze. Dogovorili smo se da ostanemo u kontaktu, i da sačekamo da malo ojača, da bolest bude sanirana, pa da je obiđem – kaže Joška Broz za „Novosti“.

On je potvrdio da je od hrvatskih novinara saznao da je i Miša, Titov sin iz braka sa slovenačkom komunistkinjom Hertom Has, koji inače živi u Zagrebu, obavešten o maćehinoj bolesti. Članovi porodice, koji već godinama retko komuniciraju, nisu uspostavili kontakt ni sad, i nisu se dogovorili za neku zajedničku posetu.

– Nemam informacije da bi Mišo u ovom trenutku mogao da dođe u Beograd – kaže njegov advokat Violeta Kočić Mitaček, koja u ostavinskoj raspravi zastupa i Joškinu sestru Zlaticu. – Svi čekamo razvoj događaja i nadamo se da će Jovanka, uprkos godinama i zapuštenoj bolesti, malo ojačati. Biće vremena za posete.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *