Jovanović i Komadina u paketu

Jovanović i Komadina u paketu

25 avgusta 2014

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

Odlukom o imenovanju stranačkih koordinatora za provedbu parlamentarnih izbora u SDP-u, kojom je koordinator za 8. riječko-istarsku jedinicu prestao biti županijski šef Zlatko Komadina, a postao bivši ministar Željko Jovanović, šef SDP-a poslao je cijeli niz poruka stranačkom članstvu, ali i javnosti.

Prvo, on je politički rehabilitirao ministra koji je prije dva mjeseca morao otići, ali koji mu je ostao neupitno lojalan. Zoranu Milanoviću treba vjeran, vrijedan i pouzdan čovjek na terenu koji će mu ne samo voditi sljedeće izbore, već i formirati novu kadrovsku ekipu za budućnost u stranci. Izgledan je niz novih imena u tom timu. A time i na listi za Sabor.

Drugo, važnije, otklonio je Zlatka Komadinu, svog najžešćeg i najotvorenijeg kritičara. Smislio je čak i cijeli novi koncept da bi u tome uspio: izbore neće voditi ljudi iz izvršne vlasti, pa je tako župan jednostavno otpao. Otpali su i neki ministri, pa Komadina formalno nema što kritizirati u takvom stavu. Politička poruka je međutim jasna: kritizirao si me, kažnjen si. Naime, ako neće voditi kampanju i izbore u 8. jedinici Komadina, ostaje pitanje hoće li onda uopće biti na listi za Sabor. Ako je pameti, hoće, jer bi Jovanović kao operativac i Komadina kao prvi na listi mogli ostati dobitna kombinacija za SDP.

Treće, imenovanjem za koordinatore u 1. i 6. jedinici Komadininih bliskih suradnika Davora Bernardića i Rajka Ostojića, Milanović zabija klin u samo srce opozicijskog saveza u SDP-u, kojega već godinama čini ovaj trojac. Jasno je kao dan da želi kupiti tišinu u Zagrebu, oslabiti čvrste veze Bernardića, Ostojića i Komadine, te na koncu Komadinu u potpunosti osamiti i, kako se nada, slomiti njegove ambicije da preuzme stranku. Evidentno je zasad jedno: šefu stranke Milanoviću počela se jako svidjeti nova uloga velikog tate koju u zadnje vrijeme igra. On će u svoj razred uvesti disciplinu, odlučio je. Neposlušnim đacima dijelit će packe, a neke će čak poslati i u kut. Šef SDP-a namjerno stvara konflikte, kako bi iz njih izlazio kao pobjednik. Mogao je, kao i Bernardiću i Rajku Ostojiću, i Komadini ostaviti staro stečeno pravo da kao šef najuspješnije županijske organizacije u Hrvatskoj i dalje koordinira izbore – i dobije ih, da se razumijemo. Time bi pokazao da je spreman za kompromis, lizanje rana u partiji koja je faktički podjeljena prije samo dva mjeseca na famoznom Glavnom odboru. No, upravo suprotno, šef stranke sada udara na najjačeg oponenta i time vjerojatno produbljuje podjele, a ako Komadina uopće ne bude na listi, novi problemi su zajamčeni.

Moguće je da uspije u namjeri da Komadinu stjera u kut – no, mač je to s dvije oštrice: osamljeni Komadina time zapravo dobiva dobru startnu poziciju za ulogu novog lidera ako promjena u SDP-u ipak bude. Dogodi li se u vladajućoj stranci još jedna situacija poput one sa Slavkom Linićem, ovoga puta lider pobune bit će još vidljiviji i samorazumljiviji nego u lipnju. Milanović je ovako Komadinu sam poslao pod svjetla reflektora, a ovaj samo mora biti dovoljno strpljiv.

Naravno – o, pametnog li zaključka – pobjeda ili poraz bit će na koncu odluka birača. Pitanje je, na primjer, kako će na ovakvu unutarstranačku politiku reagirati riječki birači. Oni dobro znaju da je upravo riječki SDP najdublje pogođen stranačkim sukobima. Linića više nema, Komadina se marginalizira, Obersnel vrluda, podrška vlastite stranačke baze Jovanoviću je još upitna, Milanović se poigrava strankom, a Vlada generalno nije uspješna, niti je Rijeci dala išta više od prethodnih vlasti… Potpuno je sigurno da su unutarnji sukobi doveli do pada podrške SDP-u u Rijeci, koji se ionako dogodio jer su upravo birači na ovom području 2011. najčvršće ikad poduprli SDP, a onda je i razočaranje politikom Vlade proporcionalno veće nego drugdje, da bi se potom na sve nadovezali i ovi mučni međusobni obračuni.

Kampanja u 8. jedinici će sigurno biti usmjerena ideološki i protiv HDZ-a kad će je voditi Jovanović, pa će ova pitanja možda i pasti u drugi plan do prosinca 2015. Ali, ostaje ono ključno: tko će biti na listi i za koga će to Riječani ovoga puta zapravo uopće moći glasati ako u kombinaciji nema ni Linića, ni Komadine, ni Obersnela, a neki od novih mlađih kadrova na koje Milanović ustvari tipuje, poput Ivice Lukanovića i Saše Đujića, zapravo pripadaju 7. jedinici?

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *