„ЈУБИЛАРНО“ 60-ТО ИЗРУЧЕЊЕ: Не престаје лов на Србе!

„JUBILARNO“ 60-TO IZRUČENJE: Ne prestaje lov na Srbe!

4 maja 2018

Za vikend je, na graničnom prelazu Karakaj, kod Zvornika, između Srbije i BiH, uhapšen državljanin Srbije, Đ. R. (62) i to na osnovu Interpolove poternice koju je raspisala Hrvatska. Ukoliko bude i izručen to će biti „jubilarno“ 60. izručenje Srba na osnovu optužnice za ratni zločin.

– Do sada je na osnovu tih hrvatskih poternica po celom svetu uhapšeno 157 Srba, a izručeno je 59. Od tog broja njih 23 je oslobođeno da li tako što je povučena optužnica ili preimenovano krivično delo u „oružanu pobunu“. Šta će biti u slučaju ovog Krajišnika ostaje da se vidi tek pošto ga BiH izruči Hrvatskoj. Za to imaju rok od ukupno 40 dana. Moguće je da i tokom ekstradicionog postupka Hrvatska odustane od gonjenja, bilo je i takvih slučajeva, ali u poslednje vreme sve je češća praksa da sami Srbi, kako bi što više skratili boravak po zatvorima u dogovoru sa svojim advokatima prave dogovore sa tužiocima o priznanju krivice. Umesto da na kraju budu osuđeni na zatvorske kazne, a minimalna je pet godina, dobijaju po dve-tri godine najviše – ističe Štrbac.

Kao poslednji primer ovakve pogodbe, direktor Veritasa navodi slučaj Mladena Graovca koji je uhapšen 2016, mada je do tada bez ikakvih problema odlazio za Hrvatsku i tamo boravio u rodnom mestu.

Žalba kapetana Dragana

Savo Štrbac kaže da odbrana kapetana Dragana očekuje da će Hrvatska učiniti sve kako bi se ubrzao Žalbeni postupak nakon prvostepene, okrivljujuće presude.

– Dragan Vasiljković je bolestan čovek i uvereni smo da će u žalbenom postupku sud usvojiti argumente njegovih advokata i na kraju ga osloboditi krivice – naglašava Štrbac, koji je i član tima odbrane kapetana Dragana.– Međutim, optužila ga je jedna žena – Srpkinja i pred sobom je imao mogućnost da uđe u sudski spor i dobije mnogo više od pet godina, koliko je minimalna kazna za ratni zločin ili da je od prošle nedelje slobodan čovek, jer je izdržao dogovorene dve godine zatvora. Na sličan način će uskoro dogovor sa tužiocem da postigne i nekadašnji oficir JNA Milan Pavlović, koji je lažno optužen da je naredio granatiranje Šibenika. Čovek je previše star i previše bolestan da bi ušao u sudski spor i neizvesnost da li će na kraju biti oslobođen ili osuđen – ističe Štrbac.

Direktor Veritasa upozorava i na još jedan apsurd – nove optužnice o kojima se sazna tek kad neko bude uhapšen.

– Na snazi su i dalje spiskovi procesuiranih koje je Hrvatska zvanično dostavila Srbiji 2013. Međutim, prema podacima Veritasa, u međuvremenu je podignuto još najmanje 200 novih optužnica. Na susretu ministara pravde Srbije i Hrvatske u martu dogovoreno je da se krene u izgradu novih spiskova, ali i da se postigne bilateralan sporazum o procesuiranju odgovornih za ratne zločine. Ovom drugom stavkom Hrvatska zapravo pokušava na „sporedna vrata“ da suspenduje regionalnu nadležnost Suda i Tužilaštva za ratne zločine Srbije – objašnjava Štrbac.

Spisak

Na hrvatskom spisku iz 2013. godine nalazi se ukupno 1.577 imena krajiških Srba. Od tog broja oko 600 je već osuđeno, oko 600 čeka sudske postupke, a protiv 300 su i dalje otvorene istrage.

– Samo od novembra prošle do marta ove godine procesuirano je 55 novih Krajišnika. Oni su se našli na spiskovima u samo tih nekoliko meseci. U toj grupi je i general Bajić zbog granatiranja Banskih dvora – objašnjava Štrbac.

(Vesti)

KOMENTARI2 komentara

    • NESO says:

      Mnogo si pametan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *