Јубилеј археолога у виртуелној стварности

Јубилеј археолога у виртуелној стварности

8 јуна 2017

АРХЕОЛОШКИ институт је фини стари господин који у понедељак, 5. јуна слави седамдесети рођендан и то је разлог да Београд добије научни спектакл светског нивоа с применом досад невиђених холограмских технологија, каже проф др Миомир Кораћ, директор ове научне институције с изузетном традицијом.

– У ствари наш “фини господин институт” крије године. Он је под садашњим именом познат тек од 1947, али родио се много раније под окриљем Српског ученог друштва, давне 1883. и све време потом радио под именом Српско археолошко друштво – каже др Кораћ. – Може се рећи да је његово оснивање означило почетак епохе у којој се младо српско грађанско друштво страсно бавило археологијом и културном баштином. Просвећени владари и научници схватили су да су у српско биће уткане многе велике цивилизације које су овде живеле. Људи који су схватили да велико наслеђе Србије треба откривати и чувати јер оно и нас чини великима, створили су климу српског “бел епока” која је дала изузетна достигнућа.

Он подсећа да је књаз Милош још 1823. позвао ученог Јоакима Вујућа да обиђе и попише средњовековне споменике у Србији, а да је прва наредба краља Милана Обреновића после ослобођења Ниша 1878. била да народ доноси све старине у команду града.

– Држава је тад створила мрежу повереника, учитеља, лекара и виђенијих људи који су трагали за старинама у свом крају и о томе обавештавали Српско учено дрштво и прве археологе – каже др Кораћ. – Тад још не постоји термин археологија већ су археолози називани старинари. Тако имамо духовит српски парадокс да ново доба грађанског друштва и науке почиње са старинарима. У том духу и данашњи Археолошки институт организује прославу свог јубилеја, у нади да ће се образовати генерација која ће створити нови “бел епок” у Србији. Сви научници, а нарочитио археолози који непрестано копају за тајнама, помало су деца па смо решили да рођендан славимо весело са својим малим „вршњацима“ уз помоћ нових технологија.

Стручњаци Археолошког института позивају све родитеље да доведу малишане у понедељак увече испред зграде САНУ у Кнез Михаиловој где ће моћи да се сретну с нашом баштином на досад невиђен начин.

– Тачно у 19 сати данас испред зграде САНУ отвориће се земља и указаће се виртуелни свет наше прошлости креиран помоћу холограма – најављује др Кораћ. – Деца ће уз помоћ специјалних наочара ући у виртуелни свет у коме ће моћи да се шетају и друже се људима из прошлости, а из ајпеда демонстратора потећи ће тродимензионалне слике наше баштине које ћете моћи да додирнете. Опрема коју смо за ову прилику добили од “Мајкрософта” уопште није у комерцијалној употреби, тако да ће нас и она симболично увести у ново доба.

СЕДАМ ДАНА СПЕКТАКЛА

БРХУНСКИ српски археолози и демонстратори са својом опремом за креирање холограмске виртуелне стварности биће на располагању љубитељима науке од 5. јуна у 19. сати кад ће спектакл почети испред зграде САНУ. Посетиоцима, пре свега деци, ови стручњаци ће отварати улаз у виртуелни свет и следећих седам дана до 19. јуна од 10 ујутро до 22 увече.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u