ЈУБИЛЕЈ БДП: „Поморанџе“ за рођендан

JUBILEJ BDP: „Pomorandže“ za rođendan

20 februara 2017

kul-pomorandze-(2)_620x0

VIZUELNIM spektaklom, izložbom fotografija i kostima, kao i premijerom predstave „Pomorandže za zbogom“, Beogradsko dramsko u ponedeljak veče će proslaviti veliki jubilej – sedam decenija postojanja.

Istorija svedoči da je rešenjem Narodnog odbora grada Beograda, u drugoj polovini 1947. godine, teatar osnovan pod imenom Gradsko pozorište. Prva premijera bila je „Mladost otaca“ Borisa Gorbatova, u režiji Petra S. Petrovića. Izvedena je u gostima, na sceni nacionalnog teatra, a članovi novoosnovanog ansambla (29 glumaca) učestvovali su u izgradnji pozorišnog zdanja. U prvoj sezoni provedenoj u sopstvenoj zgradi, BDP je odigrao 78 predstava pred oko pedeset hiljada gledalaca.

U međuvremenu, prošli su mnogi značajni dramski umetnici kroz ovu kuću, a publika na Crvenom krstu na rođendan će gledati još jednu novu predstavu, nastalu po romanu Biljane Popović (u dramatizaciji Andreja Šepetkovskog) i u režiji Nenada Gvozdenovića. „Pomorandže za zbogom“ prate život tri ugledne srpske svešteničke porodice iz Bosanske Krajine kroz ceo 20. vek. Komad je nastao po istinitim događajima i u središtu je priča o stradanju istinoljubivih ljudi, njihovom duhu, snazi i neuništivoj veri, kao i o pogubnoj naivnosti i zaboravu.

– Ispoštovao sam pisca i dramaturga, pokušavajući da utkam neko svoje viđenje ovog potresnog svedočanstva – ističe reditelj Nenad Gvozdenović. – Sledio sam sopstvene emocije, glumci takođe, pa je tako nastala jedna poetična i bajkovita predstava.

Igraju Milorad Damjanović, Danica Ristovski, Aleksandra Anja Alač, Maja Ranđić, Slobodan Ćustić, Luka Miljković, Miloš Petrović, Lazar Đukić, Biljana Maletić, Vladimir Paunović, Milica Milša i deca Đurđina Ivanković i Nađa Lukić. Inače, pre ove premijere na Sceni „Rade Marković“ biće uručena godišnja priznanja kuće.

U Beogradskom dramskom predstavili su i plan novih naslova do kraja sezone. U nastavku pozorišne godine na velikoj sceni naći će se „Iz života insekata“ Karela Čapeka (režija Uvan Vuković) i „Totovi“ Ištvana Erkenja, u postavci Ljiljane Todorović. Za malu scenu najavljeni su „Kurcšlus“ (tekst i režija Milena Pavlović) i „Moj deda je aut“ Dušana Jankovića – u postavci Đurđe Tešić.

SEĆANJA U MONOGRAFIJI

POVODOM jubileja izašla je iz štampe i monografija o Beogradskom dramskom, pod nazivom „Sedamdeset sezona Pozorišta na Crvenom krstu“. Priredili su je glumac Savo Radović (član anslambla) i dr Nikola Bjelić. Uz pregled proteklih sezona, zabeležena su i sećanja autora, saradnika, pozorišnih stvaralaca i savremenika.

Pored štampane verzije (tiraž 200 primeraka), monografija će biti dostupna u digitalnom formatu na sajtu BDP-a. Planirano je i da u foajeu pozorišta budu postavljena tri punkta sa tablet uređajima na kojima će publika moći da lista monografiju u digitalnom formatu. Promocija je 21. februara)u 18 sati.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *