JUBILEJ ROMANOVIH: Pozdrav bratskoj Srbiji

JUBILEJ ROMANOVIH: Pozdrav bratskoj Srbiji

8 decembra 2013

nikolaj-romanov_500x300Predstavništvo Saveza kozačkih vojski Rusije u Srbiji i Saveza srpskih sokolova održali su u Beogradu proslavu i prijem povodom 400. godišnjice dinastije Romanov. Svečanosti su prisustvovali Jevđa Jevđević, starešina saveza, akademik Matija Bećković, srpski monarhisti, ruske diplomate i članovi Saveza srpskih sokola i Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Ova manifestacija je bila samo jedna u nizu kojom se u Srbiji obeležava dolazak cara Mihaila i dinastije Romanov na ruski presto, ali jedina kojoj se lično obratila velika kneginja Marija Vladimirovna Romanov.

– Izuzetno smo počastvovani pismom velike kneginje Marije Vladimirovne Romanove, koja živi u Madridu, a koja je zvanični naslednik slavne ruske carske porodice. Za nas Srbe ovaj događaj je istorijski, jer su veze porodice Romanov i srpskih dinastija neraskidive. Treba da se prisetimo, na primer, cara Nikolaja Drugog Romanova, najvećeg prijatelja kojeg su Srbija i srpski narod ikada imali. Da nije bilo njega, Srbije danas ne bi bilo. Ušao je u rat da bi zaštitio malu Srbiju, što je kasnije dovelo i do revolucije u kojoj je izgubio carstvo, a on i čitava njegova porodica bili su pobijeni od bezbožnih komunista. Iz te veze Romanovih i Srba rodilo se veliko bratstvo i prijateljstvo – kaže za „Novosti“ Jevđa Jevđević, starešina Saveza srpskih sokolova, koji nam je ustupio kneginjino pismo.

Marija Vladimirovna je ćerka velikog kneza Vladimira Kiriloviča. Rođena je 23. decembra 1953. i završila Univerzitet u Oksfordu. Godine 1992, nakon smrti oca, tadašnjeg starešine Ruskog imperatorskog doma u izgnanstvu, izdala je „Manifest o preuzimanju starešinstva u Ruskom imperatorskom domu“. Iz braka s pruskim princem i velikim knezom Mihailom Pavlovičem ima sina Georgija Mihajloviča Romanova.

U poruci Savezu srpskih sokolova i srpskom narodu velika kneginja, između ostalog, kaže:

– Očigledno je da narod bratske Srbije pamti i poštuje svete gospodare, heroje i vođe Rusije koji su štitili našu zajedničku pravoslavnu veru i davali jak primer ujedinjenja svih nacionalnih sila radi spasenja otadžbine. Želim vam pomoć božju u služenju Srbiji, Svetoj crkvi i Kraljevskom domu i uspeh u učvršćivanju prijateljstva među našim narodima.

Velika kneginja Marija Vladimirovna Romanova je priznata kao starešina carske dinastije od strane državnih institucija Rusije, Ruske pravoslavne crkve i uživa poseban status u Ukrajini, Belorusiji i Moldaviji. U Srbiji je poznata kao rođaka srpskih kraljevskih porodica. Porodica Romanov je bila u rodbinskim vezama sa kraljevskim porodicama Karađorđevića i Petrovića.

U ruskim vojnim školama u Petrogradu su se školovala oba sina kralja Petra Prvog – Aleksandar i Đorđe, a njegova ćerka udala se za velikog kneza Ivana Konstantinoviča Romanova. A supruge kralja Aleksandra, Marija, i kneza Pavla, Olga, bile su potomci ruskih careva. Dve ćerke kralja Nikole Petrovića bile su udate za Romanove.

Na proslavi u Beogradu akademik Matija Bećković je nadahnuto govorio o carskoj dinastiji Romanov i porodici Karađorđević. O tome kako su proterani Rusi u Kraljevini Jugoslaviji nastavili da žive normalno i da rade kao profesori, arhitekte, umetnici, koji su doprineli razvoju i izgradnji Beograda i Srbije. Naglasio je da je Ruska pravoslavna crkva zvanično članove carske ruske porodice proglasila svecima.

SRPSKA RODBINA

Princeza Marija Vladimirovna Romanov poznaje članove kraljevske porodice Karađorđević i kontaktirala je sa prestolonaslednikom Aleksandrom, kneginjom Jelisavetom, princom Vladimirom i drugim članovima srpske dinastije.

ROMANOVI U NIŠU

Aleksije Romanov, sin Ivana, koji je 1917. godine pobegao iz Rusije posle likvidacije carske porodice, živi u Nišu i ima rođenog brata Vladimira u Francuskoj. U Nišu su i njegovi sinovi Ivan, Igor i Aleksej i unuci Petar i Boris Aleksije Romanov, sa sinovcima Igorom i Aleksejem.

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pingback: ROMANOVI I SRBI: DO KRAJA IMPERIJE ODNOSI U 19. STOLEĆU | Srpski stav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *