Југобанка од Хрвата тражи 200 милиона евра

Jugobanka od Hrvata traži 200 miliona evra

1 juna 2015

06-banka_620x0-620x247 876Oko 200 miliona evra teški su tužbeni zahtevi Jugobanke u stečaju prema hrvatskoj državi i firmama. Ova srpska banka vodi više sporova u Republici Hrvatskoj, od kojih se šest odnose na nekretnine u Rijeci, Splitu, Zagrebu, Podravskoj Slatini, na Krku i na Hvaru. Ukupna vrednost tužbenih zahteva samo po tom osnovu je oko 38 miliona evra.

Ostatak čine tužbe po osnovu potraživanja od pravnih lica s teritorije Hrvatske. Ova banka, inače, u žižu javnosti dospela je zbog izgubljene mogućnosti da se njena tužba pojavi pred sudijama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, pošto je predstavku odbio hrvatski službenik u sekretarijatu ovog suda.

„Sekretar Evropskog suda za zaštitu ljudskih prava u Strazburu odbacio je predstavku Jugobanke u decembru 2014. godine, s obrazloženjem da podnosioci nisu dostavili rezime slučaja u okviru granica navedenih u formularu prijave“, rečeno je „Novostima“ u Agenciji za osiguranje depozita, koja je stečajni upravnik ove banke. „U ovom slučaju, međutim, Jugobanka je samo formalno podnosilac predstavke, jer je 2003. godine prodala odmaralište u Dubrovniku, a kupcu, koji je angažovao sopstvene pravne savetnike, pruža pomoć u postupku, na šta se obavezala kupoprodajnim ugovorom“.

Ovo odmaralište u Dubrovniku, površine oko 500 kvadrata, prodato je za oko 500.000 dolara. Jugobanka je postupak u Hrvatskoj pokrenula 2001. godine, uoči pokretanja stečajnog postupka. Sada, praktično, hrvatski državljanin pokušava da upiše svoje vlasništvo nad nekretninom legalno kupljenom od srpske banke u stečaju, koja je, tokom rata devedesetih godina, promenila vlasnika.

Nekoliko tužbi Jugobanka u stečaju pokrenula je i protiv Privredne banke Zagreb, čiji predstavnici to nazivaju – obesnim parničenjem.

Sve je počelo kada je pre dvadeset i pet godina Riadrija banka likvidirala u Rijeci poslovnicu Jugobanke. U međuvremenu je Riadria banka pripojena Privrednoj banci Zagreb (PBZ), a u tim transakcijama, koje nikada nisu do kraja razjašnjene, ostao je sporan dug INA u iznosu od 10,2 miliona dolara i još 90 miliona nekadašnjih dinara što potražuje Jugobanka.

U međuvremenu je INA nakon sudske nagodbe nešto platila, pa se na kraju poveo spor za 1,8 miliona hrvatskih kuna koji su završili u Riadrija banci, koja je likvidirala Jugobanku u Rijeci. Te pare trebalo je da završe kod štediša, ali se naravno to nije dogodilo, dok uporno hrvatska strana tvrdi da nije dužna Jugobanci, već da je Jugobanka ostavila velike dugove u Hrvatskoj.

„Jugobanka u stečaju pokrenula je tri sudska postupka protiv PBZ pred trgovačkim sudovima u Zagrebu i Rijeci. U jednom od slučaja je odbačena tužba tužitelja Jugobanke, u drugom je odbijena, a još jedan postupak je u toku pred sudom prvog stepena“, kaže za „Novosti“ Dražen Dumančić, pomoćnik izvršnog direktora PBZ.

U banci ne žele da komentarišu ceo slučaj, jer se sudski postupci nastavljaju, ali tvrde da su zahtevi Jugobanke neutemeljeni.

„Držimo da su zahtevi tužitelja potpuno činjenično i pravno neutemeljeni i nezakoniti, te da predmetni sporovi predstavljaju obesno parničenje“, tvrdi Dumančić.

Poduža lista

Jugobanka u stečaju nema nekretnina u drugim bivšim republikama SFRJ, osim u Hrvatskoj. Međutim, vodi veći broj postupaka radi naplate potraživanja od firmi s teritorije BiH, Makedonije i Hrvatske po osnovu obaveza prema Pariskom klubu poverilaca. Vrednost tužbenih zahteva koji se vode po tom osnovu iznosi ukupno oko 55 miliona evra. U vezi sa imovinom, Jugobanka vodi ukupno 59 sporova (u Hrvatskoj 23, u Makedoniji 4, u BiH 11 i u Crnoj Gori 21) vrednih 250 miliona evra.

D. I. Krasić – J. Kerbler / Novosti

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *