JUGOSLOVENI U GUČI: Pevali u Srbiji ono što ne smeju kod kuće

JUGOSLOVENI U GUČI: Pevali u Srbiji ono što ne smeju kod kuće

13 avgusta 2014

gucaKao najlepša razglednica iz Guče poslednjeg dana 54. Sabora, pored spektakularnog koncerta Miroslava Ilića i slavlja nagrađenih trubačkih orkestara, mogla bi da ode slika okupljanja prijatelja iz nekadašnje velike Jugoslavije. Njih pedesetak iz gotovo svih bivših republika – Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i naravno Srbije, svake godine, unazad deceniju i po, na trubačkoj manifestaciji se sreću, sve počne žalom za nekadašnjom zajedničkom domovinom, a završava se trubačkom svirkom i veseljem do zore.

Njihov domaćin je dr Aleksandar Pajović, narodni poslanik i dugogodišnji voditelj finalnog takmičenja na Saboru u Guči. Ove godine druženje je bilo u pečenjari „Božanić“, a uveseljavao ih je trubački orkestar Radiše Vitezovića iz Tubića.

– Svi se družimo po raznim osnovama. Posećujemo se tokom cele godine na raznim kulturnim i sportskim manifestacijama širom stare Jugoslavije. Kada dođe Sabor ja sam njihov domaćin – rekao nam je dr Pajović. – Ovde se družimo, veselimo, a peva se stara pesma izvorna, koja se pevala od početka Sabora u Guči. Čuje se pesma sa svih strana, pa se ovde niko ne čudi kada prijatelj iz Hrvatske zapeva „Od Topole pa do Ravne gore“, a Crnogorac „Lijepa naša“. Sve je to šala i ja uvek mojim gostima poručim da ovde mogu da pevaju i da od trubača naruče sve ono što ne smeju da naruče u svojoj državi!

Ilija Vukčević iz Podgorice veli nam da u Guču dolazi 15 godina, ali da mu se ne sviđa što je ona počela sve više da liči na Budvu i crnogorsko primorje.

– Guča je nešto što je od Boga dato, a ko ne umije da ispoštuje to što je od Boga dato, ne treba ni da dolazi ovde. Nažalost, sve više primećujem da nema one pitomine među ljudima, po čemu je nekada Guča bila prepoznatljiva – kazao nam je Ilija. – Ja sam stekao prijatelja Aca za ceo život, a ko njega ima za prijatelja, ima velikog brata. Tu su i Žarko Vujadinović iz Trebinja, Rado Krpač iz Slovenije, Slobo Aleksić iz Brčkog, Muriz Henjaš iz Prijepolja…

Procena organizatora je da je kroz malu dragačevsku varoš prošlo više od 400.000 ljudi, mada Gučani pričaju da je saboraša bilo manje nego prethodnih godina. Ipak, ugostitelji se ne žale na promet, jer se u njihovim objektima uvek tražila stolica više. Zato i ne čudi što je za ovih pet dana, prema njihovim procenama, popijeno oko 500.000 litara piva, a pojedeno više od 30.000 porcija svadbarskog kupusa. Broj jagnjića i prasića, koje su slistili saboraši je nepoznat, mada su seljaci iz okolnih dragačevskih sela, koji su dovozili bravčad u Guču i prodavali šatradžijama – prezadovoljni.

NA TREŽNjENjU – 31

ZA vreme održavanja 54. Sabora trubača, saobraćajna policija je svakodnevno vršila pojačanu kontrolu saobraćaja na svim prilazima prema Guči. Kontrolisano je 7.686 vozila i otkriveno 877 prekršaja. Podneto je 360 prekršajnih prijava i uručeno 510 zapisnika o prekršajima, za koje je predviđeno izricanje novčane kazne u fiksnom iznosu. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola, iz saobraćaja je isključeno 298 vozača, a 31 vozač je zadržan do istrežnjenja.

GUČA SVE POPULARNIJA U HRVATSKOJ

Damir Uremović iz Slavonske Požege navodi da je biti u gostima Guči i ovdašnjim domaćinima možda najlepše iskustvo. On ovde uživa u narodnim običajima i trubačkoj svirci.

– Poslednjih godina Guča je postala svetski brend, koga je prepoznao narod u Hrvatskoj. I zato je sve više mojih sunarodnika koji ovde dolaze, i uvek ponesu najbolje utiske – rekao nam je Damir.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *