Julija Timošenko izašla iz zatvora

Julija Timošenko izašla iz zatvora

22 februara 2014

gty_yulia_tymoshenko_tk_111011_wgBivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko izašla je iz zatvora, tvrdi njena portparolka, nakon što je „ubrzana“ odluka o njenom puštanju u parlamentu u Kijevu.

Za tu odluku glasalo je 322 od 331 prisutnog poslanika, navodi agencija UNIAN, a uprkos ranijim najavama, odluka je prošla bez potpisa aktuelnog predsednika Viktora Janukoviča.Odluka je dočekana aplauzima i skandiranjem „Sloboda za Juliju“, navodi RIA Novosti.

Prethodno je Rada u petak usvojila izmene krivičnih zakona kojima se omogućava puštanje na slobodu Timošenkove, koji bi stupio na snagu pošto ga potpiše ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. RIA Novosti navodi da na ovaj način skupština prevazilazi situaciju sa potrebnim potpisom, budući da izmene zakona Janukovič nije potpisao.

Ranije danas za predsednika skupštine izabran je Aleksandar Turčinov, poslanik i funkcioner partije Otadžbina (Batkivščina) kojom od osnivanja rukovodi Timošenkova.

Turčinov je njen zamenik a posle pobede Viktora Juščenka na predsedničkim izborima početkom 2005. godine bio je imenovan za šefa Službe bezbednosti Ukrajine. Septembra iste godine je napustio taj položaj kada je Timošenkova prestala da bude premijer i bio je šef izbornog štaba Bloka Julije Timošenko.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *