Јуне у Сребреницу, јуне из Сребренице!

June u Srebrenicu, june iz Srebrenice!

15 jula 2016

dusan-maric-546Piše: Dušan Marić

Danima sam razbijao glavu zašto Čedo Jovanović ide u Potočare. Jer, zvanično, niti ga ko zove, niti ga ko šalje. Moja dilema je trajala sve dok lider LDP nije došao na grobove u kojima počivaju ubijeni vojnici Nasera Orića i izjavio da je u Srebrenici počinjen genocid, ali da sa srpskog naroda treba skinuti hipoteku zločina. I da je baš zbog toga on došao u Potočare. Da obavi taj težak patriotski zadatak.

Priznajem, do te izjave u mojoj glavi je preovladavalo ubjeđenje da je Jovanović neopjevana izdajnička bitanga, koja u Srebrenicu ide po zadatku. Dobijenom iz Brisela, Vašingtona ili nekog drugog centra za razbijanje Srbije… Da obavi još jedan prljav posao. Izbruka srpski narod i optuži ga za genocid. Za lovu. Ili za neku novu Fidelinku. Ali, eto, bio sam u zabludi.

Ukapirao sam u čemu je jadac. Hipoteka na srpskom narodu je teška. Da je izvagati ima u njoj, brat bratu, bar desetak tona. E, upravo zbog njene težine u Potočare nije došao niko drugi nego baš nabildovani Jovanović.

Supermen. Roki Balboa. I Lara Kroft. Sve u jednoj osobi.

A, nije da nije bilo i drugih kandidata. Draga srca bi se tog uzvišenog partiotskog posla prihvatile i Nataša Kandić, Jelena Milić, Sonja Liht, Borka Pavićević ili Sonja Biserko. Da ne govorimo o Staši Zajović i starletama u crnom. Čak i besplatno, bez ijednog Soroševog dolara donacija. Toliko vole Srbiju. Ali, njihova nejaka ženska pleća bi se iskrivala pod teretom srpske hipoteke, pa bi postojala opasnost da dobiju diskus herniju. Narodski rečeno, da se iskilave.

A, kad je Jovanović dodao „nisam srećan što se time bavim“, što baš on mora da skida hipoteku zločina sa srpskog naroda, prosto mi ga je bilo žao.

Iz dna duše.

Gdje baš njega, mučenika koji se već dvije decenije žrtvuje za srpski narod, koji je zarad naše budućnosti hapsio Miloševića, bio posrednik između Đinđića i njegovih poslovnih partnera Duće Šiptara, Legije i Kuma iz D.O.O Zemunski klan, išarao se tetovažama i polio punom puncatom kofom hladne vode, da zapadne tako teretan posao.

Jer, nije skidanje hipoteke sa srpskog naroda isto što i skidanje hipoteke zločina sa hrvatskog ili muslimanskog naroda. Tamo je to lako. Toliko da se time bavi većina stanovništva. Skoro rekreativno. Staviš đon umjesto obraza, uzmeš gumicu, izbrišeš tri miliona Srba koje su Hrvati i muslimani, uz pomoć svojih najdražih kućnih prijatelja Hitlera, Musolinija, Franje Ferdinanda i Poćoreka pobili u ratovima, kao da nikad nisu postojali i nema ni zločina, ni hipoteke. Nema šta da se podiže i skida.

Kod nas Srba je to već mnogo komplikovanije. Mi smo ogrezli u zločinima. Od ubistva Muse Kesedžije, preko atentata na Murata, pa do likvidacije braće Bitići. Marko Musu ubio nožem iz potaje, uz pomoć svoje ljubavnice Vile Raviole, Miloš ubio Murata samo zbog toga što je ovaj došao da okupira Srbiju i odvede 100.000 Srba u roblje, a njihovi nasljednici iz državne bezbjednosti su se na braću Bitići naljutili samo zbog toga što su ovi lijepo vaspitani američki mladići skoknuli do Srbije da Tačiju i Haradinaju pomognu da pokolju nekoliko hiljada Srba na Kosovu i Metohiji. A, mi još uvijek nismo kaznili njihove ubice.

U mojoj Krajini postoji uzrečica – june otišlo u grad na školu, june se vratilo iz grada. Te uzrečice sam se sjetio dok sam gledao poziranje Čedomira Jovanovića u Potočarima. June otišlo u Srebrenicu, june se vratilo iz Srebrenice.

Ima još uzrečica o junetu. Šta si navalio kao june. Ne može se junetu objasniti. Itd.

Ne zna se koja je mudrija. I koja bolje pristaje lideru LDP. Kao da naš narod, prije ko zna koliko vijekova, dok je smišljao ove mudrosti o junadi, na pameti nije imao kravlje tinejdžere, već ovog Đinđićevog potrčka. Glavnog kurira između Vlade Srbije i sedišta D.O.O Zemunski klan u Šilerovoj. Iz čega se vidi da je vidoviti srpski narod Tarabiće imao i prije Tarabića.

Prosto, kao što Lionel Mesi ima urođeni talenat za fudbal, Džesika Alba za glumu, a Čeda Jovanović za pljuvanje po srpskom narodu, naši preci su od oduvijek imali urođen smisao za vidovitost.

Ono što kod Jovanovića posebno impresionira jeste što se sjetio vrlo jednostavnog načina za skidanje hipoteke zločina sa leđa srpskog naroda. Uopšte nema potrebe za angažovanjem hidrauličnih dizalica i ostalih čuda tehnike.

Treba samo da njega poslušamo. Da priznamo da smo počinili genocid koji nismo počinili, da je Republika Srpska genocidna tvorevina, da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić i 200.000 pripadnika VRS koji su ratovali pod njihovom komandom bili zločinci… I gotova stvar.

Hoću reći, hipoteka.

Sudeći po reakcijama koje se mogu vidjeti u medijima i na društvenim mrežama, Srbi među šljivama nisu razumjeli Jovanovića, pa većina i dalje vjeruje da su Mladić i Karadžić srpski heroji, a on neopjevana izdajnička bitanga.

(Fond strateške kulture)

KOMENTARI



Jedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Niko neće da prlja ruke sa njim, pa ta fukara još šeta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *