JUNGE WELT: Америка се повлачи из кључног региона планете

JUNGE WELT: Америка се повлачи из кључног региона планете

10 децембра 2022

Сједињене Државе губе тло од Kине у Персијском заливу богатом угљоводоницима, пише Јоерг Kронауер, колумниста немачког листа Јунге Wелт.

Према речима аутора, Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати и друге арапске државе региона намеравају да значајно интензивирају своју спољну политику.Недавно су тражили нове партнере за сарадњу, посебно након што су Сједињене Државе одлучиле да се фокусирају на такмичење са Kином, рекао је он.

Ријад и Абу Даби схватају да ће пре или касније морати сами да се супротставе Ирану, без активне подршке Вашингтона. Да би то урадили, они граде односе са Пекингом , који активно шири свој политички и економски утицај у региону Блиског истока, пише колумниста.

„Сада, где Вашингтон смањује своју активност, Пекинг одмах почиње да делује. Чињеница да се неоспорна хегемонија САД у зони Персијског залива ближи крају указује на промену односа снага у историјским размерама“, сажео је Kронауер.

Претходно је кинески председник Си Ђинпинг , који је допутовао у државну посету Ријаду, рекао да Пекинг развој односа са Саудијском Арабијом ставља као приоритет у својој дипломатији на Блиском истоку. Он је најавио и спремност Kине да повећа обим трговине нафтом са краљевином и реализује велике заједничке пројекте у енергетском сектору.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. milorad5 says:

    Ako se amerikanci povuku s.arabija je BEZBEDNA od napada irana,to je osnova zaključka u rijadu i uz kineske garancije oni su mirni sa te strane,da ne pominjemo jednu vrlo važnu "sitnicu"..kopneni napad irana na s.arabiju je jedina opasna stvar za s.arabiju ali za to iran mora da predje preko iraka a to nije uopšte dobro za iran.Cela američka laž o "iranskoj opasnosti" je proizvedena uplitanjem s.arabije kao odskočne daske za pritisak i napad na iran.S.arabija je DUGO bila jedan od učesnika u američkim agresivnim planovima i pripremama napada na iran.Šta su onda mogli da očekuju u rijadu,da ih iranci potapšu po ramenu?Bitna promena je diplomatski ulazak kine na scenu,to ej ono što je za ameriku glogov kolac na b.istoku.Imperija se trese ali još su oni jako opasni i biće sve opasniji kako počnu da gube pozicijhe po svetu,USA su ozbiljna petnja svetsko miru OPASNA i OZBILJNA PRETNJA,to sad počinju mnogi da uvidjaju,sama njihova vojna prisutnost na nekim mestima može izazvati potpuno uništenje te lokacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u