JUNGE WELT: Америка се повлачи из кључног региона планете

JUNGE WELT: Amerika se povlači iz ključnog regiona planete

10 decembra 2022

Sjedinjene Države gube tlo od Kine u Persijskom zalivu bogatom ugljovodonicima, piše Joerg Kronauer, kolumnista nemačkog lista Junge Welt.

Prema rečima autora, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i druge arapske države regiona nameravaju da značajno intenziviraju svoju spoljnu politiku.Nedavno su tražili nove partnere za saradnju, posebno nakon što su Sjedinjene Države odlučile da se fokusiraju na takmičenje sa Kinom, rekao je on.

Rijad i Abu Dabi shvataju da će pre ili kasnije morati sami da se suprotstave Iranu, bez aktivne podrške Vašingtona. Da bi to uradili, oni grade odnose sa Pekingom , koji aktivno širi svoj politički i ekonomski uticaj u regionu Bliskog istoka, piše kolumnista.

„Sada, gde Vašington smanjuje svoju aktivnost, Peking odmah počinje da deluje. Činjenica da se neosporna hegemonija SAD u zoni Persijskog zaliva bliži kraju ukazuje na promenu odnosa snaga u istorijskim razmerama“, sažeo je Kronauer.

Prethodno je kineski predsednik Si Đinping , koji je doputovao u državnu posetu Rijadu, rekao da Peking razvoj odnosa sa Saudijskom Arabijom stavlja kao prioritet u svojoj diplomatiji na Bliskom istoku. On je najavio i spremnost Kine da poveća obim trgovine naftom sa kraljevinom i realizuje velike zajedničke projekte u energetskom sektoru.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    Ako se amerikanci povuku s.arabija je BEZBEDNA od napada irana,to je osnova zaključka u rijadu i uz kineske garancije oni su mirni sa te strane,da ne pominjemo jednu vrlo važnu "sitnicu"..kopneni napad irana na s.arabiju je jedina opasna stvar za s.arabiju ali za to iran mora da predje preko iraka a to nije uopšte dobro za iran.Cela američka laž o "iranskoj opasnosti" je proizvedena uplitanjem s.arabije kao odskočne daske za pritisak i napad na iran.S.arabija je DUGO bila jedan od učesnika u američkim agresivnim planovima i pripremama napada na iran.Šta su onda mogli da očekuju u rijadu,da ih iranci potapšu po ramenu?Bitna promena je diplomatski ulazak kine na scenu,to ej ono što je za ameriku glogov kolac na b.istoku.Imperija se trese ali još su oni jako opasni i biće sve opasniji kako počnu da gube pozicijhe po svetu,USA su ozbiljna petnja svetsko miru OPASNA i OZBILJNA PRETNJA,to sad počinju mnogi da uvidjaju,sama njihova vojna prisutnost na nekim mestima može izazvati potpuno uništenje te lokacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *