ЈУНКЕР НАПУСТИО ЛОНДОН ФРАПИРАН: Брегзит ће бити ДАЛЕКО ГОРИ него што мислимо

JUNKER NAPUSTIO LONDON FRAPIRAN: Bregzit će biti DALEKO GORI nego što mislimo

2 maja 2017

Najrazorniji dokument o Bregzitu zatresao je Evropu nakon večere između Tereze Mej i Žan-Kloda Junkera koja je ocenjena kao potpuni fijasko. I dok Mej negira takve navode nazivajući ih “briselskim tračevima”, frankfurtski “Alegmajne cajtung” donosi detalje razgovora sugerišući da bi Bregzit mogao biti “mnogo gori nego što bilo ko može da zamisli”.

Postoji određeni semantički spor oko toga da li Berlin ili Brisel podmeću priče. Londonski politički novinari koji se svakodnevno susreću sa ciničnim podmetanjima teško da su u poziciji da protestuju, dok su oni nemački srećni da objave bilo kakvu priču na štetu britanske premijerke.

Detalji su, međutim, pravi šok. Mejova je rekla Junkeru da Britanija ne mora da plati bilo kakve neplaćene račune ili obaveze. Premijerka je insistirala na tome da svi pregovori treba da ostanu stroga tajna i iznenadila se na njegov komentar da će morati da podnese izveštaje nacionlanim parlamentima. Ukoliko Britanija napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju, dobiće niži status, kao “treće zemlje”, i od Turske, rekao je Junker.

Junker je podsetio Mejevu da je EU pravna konstrukcija, a ne golf klub, te da bi uzimajući u obzir dužinu dogovora sa Kanadom ili Hrvatskom, prošle godine da se finalizuju EU-UK trgovinski sporazumi.

Ona je rekla da bi pitanje EU građana u Britaniji moralo da bude gotovo do juna. Kako je istakla, to uključuje zdravstvenu zaštitu, socijalnu sigurnost, što su nadležnosti vlade. Štaviše, UK i ne poseduje listu građana EU koji se nalaze u Britaniji.

Mej se pozvala na besmislene privremene pregovare oko EU pravosudnih i unutarpolitičkih mera i predložila da bi to mogao da bude model za Bregzit napominjući da bi Britanija mogla da izabere onakvo jedinstveno tržište kakvo joj se sviđa.

EU tim napustio je Dauning strit u stanju šoka, piše frankfurtski medij, a prenosi britanski Independent. Junker je pozvao Angelu Merkel kasno uveče da izrazi svoj pesimizam u vezi sa manjkom znanja ili razumevanja u Dauning stritu oko politike Bregzita koju predvode vlade 27 EU zemalja – svaka od njih je suverena i odgovorna svojim biračima isto kao Tereza Mej u Velikoj Britaniji.

Sledećeg dana, Merkelova je rekla u Bundestagu da Britanija pati od “iluzija” oko Bregzita koje su proistekle iz uvreda antiEU torijevaca i jednojezičnih novinara koji pišu za ofšor štampu.

Ono što je iznenađujuće jeste da su svi iznenađeni. Konfederacija dominantno centarlno desnih konzervativnih partija u EU, Evropska narodna partija, objavila je oglas preko cele strane u “Politiku” postavljajući prioritete pregovaranja oko Bregzita. To uključuje: “Građani EU neće plaćati račune Britancima. EU građani neće prihvatiti britanske blokade. Pravi red pregovora mora da se poštuje.”

Denis Mekšejn, nekadašnji britanski državni sekretar za Evropu, preneo je svoje utiske o odnosu EU prema Velikoj Britaniji i Bregzitu, stečene u posetama EU zemljama.

– U svojim posetama sedam zemalja EU u 2017, čuo sam sve ove stavove od visokih ministara i zvaničnika odgovornih za pregovore o Bregzitu. U Berlinu mi je rečeno da je Nemačka mesecima od Velike Britanije tražila spisak građana EU koji borave u toj zemlji, a da odgovora nije bilo.

U Varšavi mi je rečeno da Britanija mora da ispuni svoje finansijske obaveze prema EU pre nego što bilo kakav dogovor o napuštanju Unije bude realizovan. U Lisabonu mi je rečeno da uprkos prijateljstvu s Englezima koje seže unazad do 14. veka, Portugal sada razmišlja kao i nejgovi EU partneri, kojima ostaje lojalan.

U Parizu su mi rekli da će se granica pomeriti na britanski teritoriju dok će carinski centri biti postavljeni u svim francuskim lukama, kako bi se kontrolisao izvoz iz Britanije, te da nema šanse da profit od trgovine završi u rukama zemlje koja nije članica EU.

U Dablinu vlada dubok strah da će, ukoliko Velika Britanija napusti carinsku uniju, doći do postavljanja granice između Severne Irske i Republike Irske, na kojoj će se proveravati sva roba koja se bude prenosila.

U jednoj od prestonica EU, glavni pregovarač o Bregzitu mi je rekao:

– Znamo da britanski ambasador šalje tačne izveštaje o našoj politici prema Bregzitu. Ono što ne znamo je da li te izveštaje iko u Londonu uopšte čita?

(blic.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. AJaj says:

  E, e, samo da njima nešto ne fali, sve podešavaju kako njima odgovara, ta stara britanska lisica, a mi ostali? Ko nas šiša, mi ćemo uz nemačku i austrijsku lisicu, a oni odavno oće da sakupe srbe u jedan džak pa onda udri motkom, tako su rekli i đinđiću u vreme helmuta kola:"nama nije jasno šta hoćete vi od nas? kada mi stalno govorimo kako treba sve srbe u jedan džak, pa onda udri motkom". Istina je to. istorija to i potvrđuje, ali svi ćemo i dobiti po delim asvojim.

 2. Trifun says:

  Izgleda da ce EU Rajh da pretvori VB u razjarenog lava. Uskoro VB nece imati s kim da pregovara, niti o bilo cemu. Jer Rajha nece vise ni biti.

  • Batina says:

   Ha, ha, ha, razjarenog lava. Odakle ti ispade?

 3. goran says:

  Kakvi lavovi, razjareni pacovi. Ali, i oni su opasni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *