ЈУНКЕР ПОРУЧИО КАТАЛОНЦИМА: Шпанија није Југославија

JUNKER PORUČIO KATALONCIMA: Španija nije Jugoslavija

27 oktobra 2017

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je kako Katalonci nisu pod represijom Španije, pa da se ta situacija „ne može upoređivati s onom u bivšoj Jugoslaviji“.

„U Kataloniji ne postoji problem kršenja ljudskih prava jer Katalonci, koji su mi dragi i čiju kulturu poštujem, nisu pod represijom Španije. Ne može se povlačiti paralela sa Slovenijom i drugim zemljama bivše Jugoslavije s onim što se događa u Kataloniji“, rekao je Junker u razgovoru za portugalsku televiziju RTP.

Junker je rekao da „ne želi sutra ili prekosutra EU s 95 različitih zemalja“.

„Izgubili bismo kontrolu. Nacionalno jedinstvo i evropsko jedinstvo su stvari koje idu zajedno“, rekao je predsednik Evropske komisije čime je ponovo odbacio mogućnost posredovanja u sukobu između Barselone i Madrida.

Madrid bi sutra trebalo da izglasa vanredne mere Kataloniji. To znači da bi španska ministarstva tokom šest meseci, do organizovanja prevremenih katalonskih izbora, upravljala katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima, telekomunikacijama i informatičkim službama.

Katalonski parlament tokom tog razdoblja ne bi mogao da poništi te mere niti da predloži novog predsednika regionalne vlade.

„Situacija je već malo izmakla kontroli jer su vlada i jedan deo katalonskog parlamenta izašli iz okvira zakona. Španski ustav je prilično jasan – ne mogu se organizovati referendumi o otcepljenju“, rekao je Junker.

Dodao je da EU nema nikakvu ulogu u očitom konfliktu između Barselone i Madrida, već da, kaže, Španci treba da reše taj problem.

(RTS)

KOMENTARI4 komentara

  1. Trifun says:

    Bwhaaaaa...Dedo sjedi i popij jos jedan dobar francuski konjak! Trebace ti vjeruj mi jer kad se konacno otrijeznite od pijanke i slavlja rasturanjem Srbije i naseg naroda na Balkanu, mislicete da sanjate. Bwhaaaaaa....Nema nazad.

  2. ARTILJERAC says:

    HAHAHA zaigrala mečka i kod njih , šta će naši idioti pričati i obećavati kada se nacievropska unija raspadne? Narodu će obećavati vodićemo vas u diznilend.....

  3. Kulak says:

    Budaletina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *