ЈУНКЕР ШОКИРАО ЗАПАД: Најавио сукоб Америке и ЕУ

JUNKER ŠOKIRAO ZAPAD: Najavio sukob Amerike i EU

12 septembra 2018

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je u sredu Evropsku uniju da promoviše ulogu evra kao međunarodne valute, a preduslov za to je, kako je rekao, produbljivanje ekonomske i monetarne unije 28-članog bloka.

„Smešno je da avio-prevoznici iz EU kupuju avione u dolarskim cenama, to moramo u potpunosti da promenimo“, rekao je Junker.Prema njegovim rečima, Brisel treba do naredne godine da se pozabavi međunarodnom ulogom evra.

„Moramo da učinimo više kako bismo omogućili našoj jedinstvenoj valuti da igra glavnu ulogu na međunarodnoj sceni. Pre kraja godine, Komisija će predstaviti inicijative za jačanje međunarodne uloge evra“, poručio je on.

Evro mora, kako je dodao, da postane oličenje i instrument nove, suverene Evrope.

„U tom cilju, prvo moramo da dovedemo sopstvenu kuću u red jačanjem naše ekonomske i monetarne unije. Moramo da zaokružimo našu ekonomsku i monetarnu uniju kako bismo ojačali Evropu i evro“.

Takođe je ocenio da bi EU trebalo da ima snage da donese odluke o određenim poreskim pitanjima kvalifikovanom većinom.

Junker se takođe založio za još jače jedinstvo unutar unije, naglasivši da „kada smo jedinstveni, onda smo sila na koju se računa, neko koga ne možete zaobići“.

U tom kontekstu je podsetio da je u Vašingtonu govorio u ime Evrope kada se sastao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

„Neki su sporazum koji sam postigao sa Donaldom Trampom doživeli kao iznenađenje. U stvari, nije iznenađenje jer svaki put kada Evropa govori jednim glasom – nema iznenađenja. Ona može, ako želi, ako govori jednim glasom da nadjača sve druge“, rekao je Junker.

Poručivši da Evropa, kada je to potrebno, treba da deluje kao jedno biće, on je ocenio da su zemlje članice Unije to i pokazale kada su nastavile da brane klimatski sporazum iz Pariza, „jer mi kao Evropljani želimo da budućim generacijama damo čistiju planetu“.

Predsednik Evropske komisije je dodao i da je Evropi potrebna izgradnja novog partnerstva sa Afrikom.

„Danas nudimo jedan novi savez između Evrope i Afrike, savez za investicije i održiva radna mesta. Taj savez bi u Africi za pet godina stvorio do 10 miliona radnih mesta. Želimo da napravimo jedan okvir koji donosi nove investicije u Afriku“, rekao je Junker u godišnjem obraćanju u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Junker: Volim Evropu i voleću je zauvek

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je u svom govoru o stanjuu Unije pozvao EU na veće jedinstvo u svim oblastima unutrašnje i spoljne politike.

”Kada smo ujedinjeni mi Evropljani smo sila bez koje se ne može”, rekao je Junker.

”Samo jaka i snažna EU je i stanju da odbrane svoje građane od klimatskih promena, terorizma, da ima uticaj na globalnoj trgovisnkoj sceni, u oblasti digitalizacije”, naveo je Junker.

On je ocenio da je EU danas garant mira i pozvao na borbu protiv nacionalizma koji je, prema njegovim rečima, ne traži rešenja već krivce.

”Kontinent uživa mir zahvaljujući EU”, rekao je Junker.

Govoreći o stanju EU u 2018. godini predsednik Junker je podsetio da je Evropa u velikoj meri prevazišla ekonomsku i finansijsku krizu.

”EU je globalna ekonomska sila”, ocenio je Junker. On je pozvao na jačanje Ekonomske i monetarne unije kako bi i zajednička valuta Evro bila jača.

Junker se u svom poslednjem govoru sa mesta predsednika Komisije založio za otvorenu EU koja ”ne okreće leđa drugima pogotovo ne onima koji pate”. On je pozvao na ”balansiranu reformu migracione politike” i kompromis unutar EU po tom pitanju.

”Trenutna rešenja u toj oblasti nam nisu dovoljna. Potrebno nam je više trajne i organizovane solidarnosti”, kaže Junker.

On se založio za jačanje sigurnosti spoljnih granica EU, ali i ukidanje eventualnih unutrašnjih granica. ”Ukoliko one ostanu to je korak unazad za Evropu”, ocenio je Junker.

Govoreći o migracionoj politici predsednik Evropske komiisje pozvao je na borbu protiv ilegalne migracije, povratak onih koji su nelagalno ušli na teritoriju EU, ali i na otvaranje legalnih mogracionih puteva.

”Potrebna nam je kvalifikovana radna snaga”, poručio je Junker.

Govoreći o Bregzitu Žan Klod Junker je ponovio da poštuje odluku Velike Britanije da napusti Uniju, ali da duboko žali zbog toga. On je poručio da niko ko napusti EU ne može da ostene deo jednstvenog tržišta. Posebno je naglasio važnost rešavanja pitanja granice Sa Irskom, ali i budućih odnosa.

” Posle 29. marta 2019. godine Velika Britanija neće biti bilo koja treća zemlja već blizak prijatelj i partner EU”, zaključio je Junker.

U svom govoru pred poslanicima Evropskog paralmenta Junker se založio za odbranu slobode medija u Evropi i poručio da slobodni mediji ne samju biti dovedeni u pitanje. ”Nema demokratije bez slobode izražavanja”, kaže Junker.

Žan Klod Junker je predloži i kažnjavanje internet prlatformi kao što su Gugl, Fejsbuk i Tviter ukoliko postavljeni ekstremistički sadržaj ne ostrane u roku od sat vremena.

Predsednik Evropske komisije pozvao je i na odbranu vladavine prava u EU i pozvao na sankcionisanje svih koji te principe krše.

Junker je tokom svog govora pozavao na ukidanje dosadašnje prakse letnjeg računaja vremena. ”Volim Evropu i uvek ću je voleti”, zaključio je Žan Klod Junekr u završnoj reči svog polsednjeg govora o stanju Unije sa pozicije predsednika Evropske komisje.

Potreban jedinstven stav EU u pristupanju zapadu Balkana

Predsednik Evropske Komsije Žan Klod Junker pozvao je EU da definiše pristup kada je reč o ulasku Zapadnog Balkana u Uniju.

”Potrebna nam je definicija pristupanja Zapadnog Balkana. U suprotnom, drugi bi mogli to da iskoriste i oblikuju naše susedstvo”, poručio je Junker u svom govoru o Stanju Unije. Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je u svom godišnjem obraćanju Evropskom parlamentu naveo da je EU politika proširenja uspešna priča.

”Proširenje je uspešna priča, jer smo ujedinili Evropu istorijski i geografski”, kaže Junker.

On je naglasio da je u politici proširenja ostalo još posla da se uradi i podsetio da EU mora da nastavi da izvozi stabilnost, onako kako to radi kada je proširenje u pitanju.ulazak Zapadnog Balkana u EU.

KOMENTARI4 komentara

 1. Deda Micko says:

  Pijani Junker i senilni Tramp glume veličinu, ispušene cigarete.

 2. test01 says:

  bla-bla-bla a onda im ameri udare kazne i sankcije na poslovanje posto se sve vrti oko papira zvanog dolar etc - u stvari dosta je da im ameri zaprete, ionako ih sve drze u saci. Nista ja ne verujem ovim izjavama, kome nije jasno EU == NATO pa vi sada pisite sta hocete, krajnji cilj svega je Rusija!

 3. Ju88 says:

  Junker je dobio ciklus, mislim ima izborni ciklus do pocetka maja sledece godine...

 4. Ivan Grozni says:

  Evropi je jedini spas da postane EVROPA. Dokle god se Evropa ne ujedini i teritorijalno njoj nema spasa. Jedino ujedinjenjem sa Rusijom EU moze postati ne zavisna energetski i odbranbeno,a povecati trziste od Atlantika do Pacifika. Samo za tako nesto moraju ostrvsku hijenu da ucutkaju i da se odreknu namere da od Slovena prave djubre za podjubravanje njiva cetvrtog Rajha. Znate na koga mislim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *