Jusufspahić poslanicom najavio Ramazan, poželeo mir svima

Jusufspahić poslanicom najavio Ramazan, poželeo mir svima

27 juna 2014

MUHAMED JUSUFSPAHICMuftija srpski Muhamed Jusufspahić pročitao je poslanicu povodom meseca Ramazana, koji počinje danas zalaskom sunca, i pozvao muslimane u Srbiji da ga dočekaju „u miru sa Bogom i u miru sa svim narodima kojima smo okruženi“.

„Neka je mir nama ovde u Srbiji, ali i svim muslimanima sveta i svim ljudima sveta“, rekao je Jusufspahić na tradicionalnoj ramazanskoj konferenciji za novinare, povodom objavljivanja ramazanske poslanice Rijaseta Islamske zajednice Srbije o početku islamskog meseca posta – Ramazana.

Obraćajući se „svim srbijanskim muslimanima“, on je rekao da obavezni post, post meseca Ramazana, nastupa od sutrašnjeg dana, 28. juna, a danas, zalaskom sunca počinje mesec Ramazana.

„Ramazan znači žeđanje, to nije žeđanje za vodom, ni potrebnost za vodom ili bilo kojom hranom, to je žeđanje za Gospodom, za Darovateljem svih darova, njega tražimo“, rekao je muftija srbijanski i zamenik reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Jusufspahić.

„Zato nam je Bog i propisao da postimo takvim načinom posta koji nije način ishrane već način posta tokom kojeg se od zore do zapada sunca sustežemo od pića, jela i od bračnog života sa svojim supružnikom, samo zarad njega dobro čineći i od svakoga zla se štiteći“.

Ističući da je poruka svakog ramazanskog posta da je „Bog preči od svega, ne bismo li ga se setili u trenucima naših žeđanja“, Jusufspahić je rekao da je vernicima Bog propisao da poste da bi „postigli bogobojaznost i bogobojaznošću se sačuvali“.

Ramazan, jedan od dva najznačajnija praznika pripadnika islamske vere je deveti mesec muslimanskog (lunarnog) kalendara, tokom kojeg vernici moraju da se uzdržavaju od činjenja loših dela i upotrebe ružnih reči.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *