„JUTARNJI LIST“: Srbija preuzima ulogu lidera regiona od Hrvatske

„JUTARNJI LIST“: Srbija preuzima ulogu lidera regiona od Hrvatske

30 avgusta 2014

Tan2014-8-28_17638335_0_620x0Niko od hrvatskih predstavnika u Evropskom parlamenu ne želi da sedi u odboru koji će pregovarati sa Srbijom oko ulaska u EU, piše „Jutarnji list“. Evropa je prepoznala taj stav i polako se sve više okreće prema Srbiji kao ključu za dalje rasprave oko budućnosti Balkana, ističe zagrebački list.

U tekstu povodom konferencije o Zapadnom Balkanu, održane u četvrtak na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, Jutarnji navodi da se pokazalo da niko od zastupnika EP iz Hrvatske ne želi da sedi u odboru koji će pregovarati sa Srbijom oko ulaska u EU, prenosi Tanjug.

„Iako čine gotovo polovinu odbora za BiH, na čuđenje evropskih kolega, naši zastupnici aktivno izbegavaju išta imati sa Srbijom.

Evropa je prepoznala taj stav i polako se sve više okreće prema Srbiji kao ključu za dalje rasprave oko budućnosti Balkana“, piše hrvatski list.

Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu, zvaničnici EU vide kao moguću prekretnicu za budući proces proširenja Europske unije prema tim državama, navodi list i ukazuje da, kako je Nemačka do sada bila među najvećim skepticima nastavka proširenja, sama činjenica da sada upravo Berlin daje jemstvo da će se taj proces nastaviti, u Briselu se vidi kao „snažna poruka u pravo vreme“.

Sada, kada najvažnija političarka Evrope Angela Merkel okuplja u Berlinu lidere regije, i daje im jemstva da će jednog dana njihove države biti u EU ako ispune uslove koji se od njih traži, i ostatak Evrope pozitivnije će i s manje oklevanja gledati prema toj regiji, ocenjuje list.

Važne investicije

Za lidere regiona, piše Jutarnji, sastanak u Berlinu bila je prilika za samopromociju, ali svakako i za predstavljanje projekata za koje mogu dobiti deo sredstava iz raznih evropskih izvora, ali i privući privatni kapital kao investiciju.

U EU kažu da je dobro što su se gotovo sve delegacije iz regiona zalagale za zajedničke projekte. „To je bitno jer to znači da su shvatili kako tako lakše mogu doći do sredstva iz EU fondova, koji slede i političke ciljeve“, kaže jedan EU diplomat, koji je učestvovao na tom skupu, prenosi Jutarnji list.

List navodi da se Srbija zalagala za projekte modernizacije pruge Beograd – Bar, za gradnju autoputa od Niša do Prištine i za prugu Beograd – Sarajevo.

„Položaj Hrvatske na ovoj Berlinskoj konferenciji u Briselu vide značajnim u političkom smislu, jer se Hrvatska, kao nova članica EU, doživljava i kao glas regiona u EU i kao evropski glas u regiji, a u nekim projektima, o kojima je govorio premijer Srbije, poput carinske unije u regiji, ili jačanja međusobne trgovine, Hrvatska upravo zbog članstva u EU ne može niti formalno učestvovati“, piše Jutarnji list.

Ugledni britanski magazin Ekonomist, kako navodi list, izazvao je veliko uzbuđenje u hrvatskoj političkoj javnosti kada je tvrdio da se Hrvatska sve više odmiče od svog regiona, napuštajući poziciju lidera, i sve više okreće prema Europskoj uniji.

Hrvatski su političari reagovali i rekli kako to nikako nije istina, već da je Hrvatska bitnija nego ikada. No, samo dan nakon objave analize Ekonomista, iz Evropskog parlamenta stiglo je još jedno upozorenje – niko od hrvatskih predstavnika u Evropskom parlamentu ne želi da sedi u odboru koji će pregovarati sa Srbijom oko ulaska u EU, piše Jutarnji.

Evropa je prepoznala taj stav i polako se sve više okreće prema Srbiji kao ključu za dalje rasprave oko budućnosti Balkana“, zaključio je zagrebački list.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *