ЈУЖНА АФРИКА НАОРУЖАВА РУСИЈУ? Вашингтон одбија да коментарише

JUŽNA AFRIKA NAORUŽAVA RUSIJU? Vašington odbija da komentariše

13 maja 2023

Američka administracija odbija da komentariše glasine da Južnoafrička Republika snabdeva Rusiju oružjem, kako je ranije rekao američki ambasador u Pretoriji Ruben Brigeti, piše TASS, pozivajući se na Džona Kirbija, koordinatora za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

„Mogu samo da kažem ovo: mi dosledno i snažno pozivamo (druge) zemlje da ne podržavaju ruski rat“, rekao je on.Kirbi je dodao da je Vašington posebno razgovarao sa predstavnicima drugih država, tražeći da povuku podršku akcijama Rusije u Ukrajini. Činjenica da Južna Afrika i Moskva navodno sarađuju u vojnoj sferi je nepoznata i samom Kirbiju.

Brigeti je prethodno optužio Južnu Afriku da isporučuje oružje i municiju Rusiji. Prema njegovim rečima, SAD su uverene da su tokom uplovljavanja ruskog broda Lejdi R u južnoafričku bazu u decembru 2022. godine na brod utovareno oružje i municija. Očekuje se da će južnoafričko ministarstvo spoljnih poslova protestovati američkom ambasadoru nakon njegovih reči o snabdevanju oružjem.

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Naravno da odbijaju i amerikenjci, jer u ovakvu izjavu pirgavaca može da poveruje SAMO niskointeligentno biće na dve noge.

  2. Kulak says:

    Moguće je to, zašto ne. Englezi i Buri su većinsko crno stanovništvo Južne Afrike vekovima ugnjetavali i ponižavali prevodeći aparthejd. Ogromna većina ljudi Južne Afrike gaji ogromnu mržnju prema imperijalističkom Zapadu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *