ЈУЖНА АФРИКА СЕ ПРОТИВИ АМЕРИЦИ И ЕУ: „Не окрећемо леђа Русији, старом пријатељу“

JUŽNA AFRIKA SE PROTIVI AMERICI I EU: „Ne okrećemo leđa Rusiji, starom prijatelju“

31 marta 2023

Vlada Južne Afrike neće prekinuti veze sa Rusijom po nalogu drugih zemalja, poručila je njena šefica diplomatije Naledi Pandor.

„Postoje neki koji ne žele da imamo odnose sa starim istorijskim prijateljom“, rekla je ministarka za međunarodne odnose i saradnju. „Jasno smo stavili do znanja da je Rusija prijatelj sa kojim već dugi niz godina imamo kooperativno partnerstvo“, rekla je ona.Ruski ministar prirodnih resursa i životne sredine Aleksandar Kozlov pojavio se zajedno sa Naledi Pandor početku 17. bilateralnog sastanka Rusije i Južne Afrike, prenosi „Blumberg“.

„Iako smo prijatelji sa mnogima širom sveta, ne možemo postati iznenadni neprijatelji na zahtev drugih“, poručila je Pandor.

Južna Afrika je zauzela neutralan stav povodom Specijalne vojne operacije u Ukrajini. Stav Pretorije izazvao je kritike nekih od njenih najvećih trgovinskih partnera, uključujući SAD i Evropsku uniju.

Iz vlade su saopštili da će se posavetovati kako postupiti sa nalogom Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje predsednika Vladimira Putina u slučaju da ruski lider prisustvuje samitu BRIKS-a u Južnoj Africi u avgustu.

MKS je 18. marta izdao poternicu protiv Putina zbog navodnih ratnih zločina vezanih za navodnu otmicu dece iz Ukrajine. Južna Afrika je potpisnica Rimskog statuta kojim je uspostavljen sud i može biti obavezna da izvrši nalog za hapšenje.

Pandor je ponovo pozvala na mirno rešenje sukoba. „Mi kao Južna Afrika ostajemo u nadi da možemo pronaći diplomatsko rešenje za trenutni sukob između Rusije i Ukrajine“, rekla je ona.

(Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Cela Afrika zna ko je držao kolonije po Africi, KO je poubijao milione Afrikanaca. A to SIGURNO nisu bili Rusi, nego satanistički pljačkaški zapad na čelu sa perjanicom " demokratije", jel*te, amerikom.

  2. Kosovac says:

    Južna Afrika neće da okrene leđa starom prijatelju, a ova naša pizda hoće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *