ЈУЖНА ДАКОТА ШАЉЕ ВОЈСКУ У ПОМОЋ ТЕКСАСУ

JUŽNA DAKOTA ŠALJE VOJSKU U POMOĆ TEKSASU

21 februara 2024

Guvernerka Južne Dakote Kristi Noem najavila je ovog proleća rasporediti dodatne trupe Nacionalne garde na južnu granicu.

„Granica je ratna zona, zato šaljemo vojnike. Primarna misija ovih vojnika biće da izgrade zid koji će zaustaviti priliv ilegalnih imigranata, narko kartela i trgovine ljudima u Sjedinjene Američke Države“, izjavila je Noem.U saopštenju se navodi da će 60 vojnika Nacionalne garde Južne Dakote biti stacionirano na južnoj granici na period od tri meseca. Detalji o njihovoj misiji se ne otkrivaju iz bezbednosnih razloga.

Ovo će biti peti put da je Nacionalna garda Južne Dakote raspoređena na južnu granicu kako bi pomogla u naporima za bezbednost granica tokom administracije Noem.

Bitka za Teksas i Belu kuću

Vlasti Teksasa trenutno su usred pravne bitke sa administracijom Džozefa Bajdena kako bi odbranile svoju imigracionu politiku i zakon SB4 koji je doneo guverner Teksasa Greg Abot, a koji dozvoljava teksaškim agentima da pritvaraju, procesuiraju i deportuju migrante.

Ranije ove godine, Ministarstvo pravde SAD tužilo je državu da ospori SB4, insistirajući da su ta ovlašćenja prerogativi saveznih vlasti i da „Teksas ne može da upravlja sopstvenim imigracionim sistemom“ . Krajem januara, Vrhovni sud je podržao uklanjanje bodljikave žice koju su vlasti Teksasa postavile duž obala Rio Grandea (Rio Grande u SAD).

Stav Teksasa podržali su guverneri 25 država. Početkom februara, guverner Greg Abot sastao se sa 13 republikanskih guvernera država. Prema rečima državnog lidera, Bajden i njegovo „odbijanje da primeni američke zakone o imigraciji“, ugrožavaju graničnu bezbednost zemlje.

Nedavno je i guverner Floride Ron Desantis objavio je da će rasporediti pripadnike Nacionalne garde ove države kako bi pomogao u Teksasu u borbi sa „invazijom“ ilegalnih imigranata.

KOMENTARIJedan komentar

  1. dr. Ibro Abdur Hamid ljud'na ba says:

    60 vojnika 🤣

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *