„Južni tok“ neće biti zaustavljen

„Južni tok“ neće biti zaustavljen

10 aprila 2014

404555_novi-sad-45-pocetak-izgradnje-gasovoda-juzni-tok-sajkas-foto-nenad-mihajlovic_origEU nije od Srbije tražila da odustane od izgradnje „Južnog toka“, a trenutne varnice na liniji Evropa – Rusija zbog ovog kapitalnog projekta mogu samo da uspore radove na gasovodu, ali ne i da ga zaustave.

U Ministarstvu energetike Srbije ovom listu rečeno je da se Srbija opredelila da učestvuje u projektu „Južni tok“ i gradi gasovod Niš – Dimitrovgrad upravo da bi obezbedila diverzifikaciju izvora snabdevanja gasom i stabilnost isporuka ovog energenta.

Iz ovog ministarstva upozoravaju da bi sporna pitanja, koja trenutno postoje na relaciji EU – Ruska Federacija, mogla uticati na dinamiku realizacije projekta, ali da je to pitanje izvan uticaja Srbije, koja može samo čekati ishod njihovih razgovora.

U Novom Urengoju u Rusiji, gde je jedno od tri najveća svetska nalazišta gasa, čelnici „Gasproma“ rekli su za „Novosti“ da će njihova kompanija sigurno završiti projekat „Južnog toka“.

Tehnički direktor polja 22 u Novom Urengoju Aleksej Frolov objašnjava da se u na ovom području proizvede 70 odsto godišnjih potreba Srbije za gasom.

„Ne znam koliko će Evropa zavisiti od `Gasproma` u narednom periodu, ali će gasa svakako biti dovoljno za duže vreme, i to je veoma dobro za Rusiju. Ovde postoje rezerve dovoljne za narednih 45 godina“, rekao je Frolov.

U Briselu poručuju da je „Južni tok“ trenutno na marginama evropskog interesovanja.

„Pozdravljamo izgradnju bilo kog gasovoda, koji je u punoj saglasnosti s evropskim zakonima. „Južni tok“ nikada nije bio priorirtet za EU, kao što je to, s druge strane, gasovod iz Azerbejdžana i Kapsijskog mora“, izjavila je za „Novosti“ Sabine Berger, portparol evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera.

Ona tvrdi da o ugovorima između zemalja članica EU i Rusije treba ponovo pregovarati i da tehničke grupe rade na tome.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je, prema pisanju medija, navodno upozorio vlasti u Bugarskoj da je gasovod doveden u pitanje i da bi njegova izgradnja mogla da bude zamrznuta u okviru odgovora Brisela Moskvi na dešavanja u Ukrajini.

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    ŽIVELA RUSIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *