Kacin: Hrvatska se juče odmakla od EU

Kacin: Hrvatska se juče odmakla od EU

26 januara 2013

jelko_kacinPotpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin ocenio je da samo hrvatska vlada može da spreči ulazak Hrvatske u Evropsku uniju ovog leta i da je prvostepenom odlukom suda u slučaju Ljubljanske banke, Hrvatska „na pravom putu da u ovome ubedljivo i veoma brzo uspe“.

„Hrvatska, nažalost, više ne ispunjava uslove i obaveze koji proističu iz procesu pristupanja, i zbog toga će teško ubediti članove parlamenta da ratifikuju sporazum o pristupanju (EU)“, naveo je Kacin, ocenivši da je time izazvala kolateralnu štetu u procesu proširenja EU, posebno kada je u pitanju prostor Zapadnog Balkana.

On je „nerazumnom“ ocenio reakciju Vlade Hrvatske koju je postigla današnjom odlukom hrvatskog suda protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove ljubljanske banke (NLB) povodom stare devizne šdednje.

„Nisam očekivao takvu nerazumnu reakciju Vlade Hrvatske, kao što je pokazala i postigla danas sa odlukom koju je usvojio hrvatski sud. Iako presuda još nije pravosnažna, ona predstavlja autogol za Vladu Hrvatske. Takoreći, „Evrogol““, rekao je Kacin.

U Hrvatskoj je doneta prva presuda protiv Ljubljanske banke i Nove ljubljanske banke zbog stare devizne štednje koju slovenačke banke i država odbijaju da isplate.

Odšteta po prvoj presudi iznosi samo 254 evra, ali veoma važna jer otvara novu stranicu u pravnoj praksi, otkriva zagrebački dnevnik „Jutarnji list“.

List podseća da je podneto više od 30 tužbi i da su LB i NLB tvrdile su da bi dug trebalo da vrati Narodna banka Jugoslavije u sklopu programa sukcesije, ali je sudija Opštinskog suda u Zagrebu Iva Žutelija Krešić zaključila da Nova ljubljanska banka mora da vrati dug „solidarno“ sa starom Ljubljanskom bankom (čija je naslednica) i to sa kamatama.

„Iznos je malen, a presuda nepravosnažna, no mogla bi otvoriti novu stranicu u hrvatskoj pravnoj praksi, nakon što su sudovi godinama hrvatske tužbe protiv LB i NLB odbijali uopšte da prihvate u proceduru…“, navodi dnevnik.

Hrvatski stručnjak i pregovarač za pitanje Ljubljanske banke, spora čijim rešenjem Slovenija uslovljava ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Evropskom unijom, Zdravko Rogić, kaže da je Slovencima govorio da je bolje da pronađu rešenje kako bi se „talas sudskih presuda sprečio“.

„Ja sam Slovencima govorio: nemojte da naši sudovi na temelju presude Vrhovnog suda počnu da donose presude protiv Ljubljanske banke, jer tada će tu biti i kamata i presuda će na snagu stupiti odmah..Bolje je da pronađemo rešenje kako bismo taj val sudskih presuda sprečili“, kaže Rogić.

Naime, tužbe protiv slovenačkih banaka godinama su padale na tehničkih pitanjima. Reč je o tužbama za tzv. prenesenu štednju, onu koju su hrvatske štediše prenele na hrvatske banke, pa im je ona isplaćena iz hrvatskog budžeta.

Slovenački premijer Janez Janša je juče, podseća „Jutarnji list“ rekao da je ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, odnosno potreba pravovremene ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU, jedan od razloga zašto ne želi da da ostavku.

Vlast u Sloveniji i dalje traži da Hrvatska povuče punomoć za tužbe protiv Ljubljanske banke i tek onda će ratifikovati ugovor Hrvatske i EU, dok hrvatske vlasti kažu da će povući punomoć tek kad se pronađe rešenje za Ljubljansku banku.

Rogić navodi da bi pristanak na slovenački zahtev (da se tužbe povuku i pre dogovora) „praktično značilo da Hrvatska tih 278,8 miliona evra poklanja Sloveniji“, a da bi u tom slučaju nastupila zastarelost i Hrvatska te tužbe više ne bi mogla da obnovi.

„Za Hrvatsku je stoga vitalno da se postupak ne prekine, jer kad toga ne bi bilo dug se ne bi mogao ‘uterati“ osim dobrovoljnim pristankom Slovenije, a vidimo da oni na to ne žele da pristanu“, objasnio je Rogić koji za slovenački argument da se „ne može istovremeno pregovarati i tužiti“ kaže da to nije istina i podseća da tužbe postoje od 1995, a da je u međuvremenu bilo „puno pregovora“.

Ljubljanska banka je na sudu i u BiH, gde je prva presuda za znatno većim iznosom donesena sredinom prošle godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *