KACIN: Istražiti ubistvo Đinđića

KACIN: Istražiti ubistvo Đinđića

15 januara 2014

jelko-kacin-beta_fJelko Kacin je izjavio da Srbija treba da rasvetli sve zločine svojih tajnih službi, uključujući i pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića.

„Srbija treba da pokaže da su svi zločini Miloševićevih tajnih službi rašvetljeni i raščisćeni“, rekao je Izvestilac EP Jelko Kacin na plenarnom zasedanju EP u Strazburu, gde je danas kasno popodne otvorena rasprava o godišnjem izveštaju o napretku Srbije u evropskim integracijama.

„Politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića mora da se reši jednom za svagda“, poručio je izvestilac u uvodnom govoru, ističući da Srbija ne može sebi da dozvoli da u pregovore o pridruživanju ulazi pod teretom sumnji u kredibilitet i stabilnost svojih institucija.

On je podsetio poslanike da su ova pitanja u srži poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) koje će biti otvoreno u okviru pregovora o pridruživanju koji zvanično treba da počnu 21. januara, međuvladinom konferencijom u Briselu.

Kacin je rekao da je Beograd „oprezno pristupio“ reformama pravosudnog sistema, uz napomenu da se još čeka na ishod procesa koji se tiču visoke korupcije.

Izvestilac je predvideo da će put Srbije ka EU, koji otpočinjanjem pregovora ulazi u novu istorijsku fazu, biti dug, a povremeno težak i pun izazova.

„Pozivam srpsku političku elitu da stvori snažan konsenzus oko ključnih strateških pitanja u pristupnom procesu i da u taj proces uključi civilni sektor, čiji je doprinos transparentnosti reformskog procesa od izuzetnog značaja“, rekao je Kacin.

On je istakao da Srbija ima velike, a potcenjene ljudske i privredne potencijale, koje treba konačno iskoristiti nakon dugogodišnje izolacije i autističnog pristupa ozbiljnim izazovima, a posebno je pohvalio Beograd zbog konstruktivnog pristupa dijalogu sa Prištinom.

„Srbija je prestala da zauzima neprijateljski stav o kosovskom pitanju otkad je premijer Ivica Dačić pružio ruku svom kosovskom kolegi Hašimu Tačiju“ rekao je Kacin, uz napomenu da su prvi koraci ujedno i najteži.

„Apsolutno sam siguran da EU neće biti celovita dok joj se ne pridruži i poslednja država sa Zapadnog Balkana“, zaključio je Kacin i izrazio nadu da će na kraju sledećeg saziva Parlamenta.

Nakon današnje debate, očekuje se da poslanici sutra izglasaju rezoluciju o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, čiji je tekst usvojen u Spoljnopolitičkom komitetu još prošle godine.

U predlogu rezolucije se hvale napori srpskih vlasti na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine sprovođenju unutrašnjih reformi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *