Кад београдска Иницијатива младих за људска права прави Велику Албанију!

Kad beogradska Inicijativa mladih za ljudska prava pravi Veliku Albaniju!

19 marta 2015

inicijativamladih02Piše: Andrej Fajgelj

Početkom godine pitali smo se čemu Aljbin Kurti podučava beogradsku Inicijativu mladih za ljudska prava. Kako praviti Veliku Albaniju? Kako organizovati antisrpske demonstracije? Kako sprovesti etničko čišćenje?

Misterija se razrešila kada su omladinci sproveli prvu akciju: čišćenje Kulturnog centra Novog Sada.

Mladi Beograđani su došli u Novi Sad sa zaštitnim maskama i kombinezonima – kao da je Srpska Atina gubava – i isprskali nas rastvorom za dekontaminaciju. Na ulaz su ispod četvorojezične table zalepili proglas koji etiketira građane i grupe građana sa kojima treba „izbegavati svaki kontakt”, koje treba „dekontaminirati” jer su izvor „zaraze” i „opakog virusa”. Kao da ga je sročio doktor Mengele. Na kraju su se na Tviteru pohvalili: „Bili, očistili, otišli”.

Fajgelje su prskali i ranije. Arhive Jad Vašema pamte hiljade mojih prezimenjaka žrtava Holokausta. Iznenađenje je da se ovakva kampanja mržnje predstavlja kao antifašizam.

„ČIŠĆENJE ŠKIJA”

Ustvari, radi se o jezičkom nesporazumu između srpskih učenika i albanskih učitelja. Program „čišćenje škija” nije mogao da se prepiše od reči do reči jer ove poslednje nema u srpskom jeziku.

Na albanskom jeziku „škija” je podrugljivi naziv za Srbina i predstavlja grubu uvredu. Brejnstorming za nalaženje odgovarajuće zamene pretvorio se u pravi kulturološki karambol. Kad su Albanci predložili „čišćenje Srba”, omladinci su sa žaljenjem priznali da ta reč, uprkos njihovim naporima, još uvek nije dovoljno uvredljiva u srpskom jeziku. Da se razumemo – pravdali su se – nije problem da povedemo Srbe u čišćenje Srba, ali ipak ćemo morati da im priđemo malo izokola.

Tada je jedan srpski glupan predložio „čišćenje Šiptara”. Srećom, niko ga nije čuo. Drugi je uzviknuo „čišćenje fašista!” Albanci su slegli ramenima: zašto bi iko čistio fašiste i zašto bi to bila uvreda. Ali Srbi su odmah znali da su našli idealno rešenje.

Proglas ima više smisla ako se čita u originalu, pre nego što je „srpstvo” prozvano „fašizmom”: „Primećeno je da se virus srpstva širi Novim Sadom, a da je Kulturni centar Novog Sada jedan od izvora virusa”.

Zaista, KCNS je jedina ustanova kulture koja je prešla na ćirilicu, jedina u kojoj se spominju srpske žrtve i poslednja koja odoleva povratku žutog kartela na sve upravne položaje u srpskoj kulturi.

Srpstvo Srpske Atine je drugačije od velikoalbanskog nacionalizma, koji vlada u Prištini. Novosadska „katedrala”, koja se nalazi preko puta Kulturnog centra, za razliku od crkve Hrista Spasa u Prištini, nije okružena smećem i bodljikavom žicom. Naše manjine niko ne proteruje i ne ubija. Niko im ne diže hramove u vazduh. Ako bi neko to poželeo, prvo bi morao da ima posla sa nama, jer bismo branili svoje komšije.

PROFIL LIBERALNIH JANIČARA

Zašto Inicijativa mrzi umereni srpski nacionalizam a voli ekstremni albanski nacionalizam?

Zato što im ne smeta nacionalizam, već Srbi!

Dok ostatak nacije obeležava Martovski pogrom, ovi mladi Srbi započinju etničko čišćenje sopstvenog naroda po velikoalbanskom receptu.

Kakav je profil ovih liberalnih janičara?

Pre svega, oni su zanemarljiva manjina. Čitav lobi ne broji više od 150 ljudi, ali kontroliše stotine organizacije poput Inicijative i Kanvasa, a preko njih i dolarske budžete sa preko sedam nula.

Inicijativa mladih za ljudska prava ima veći budžet od Kulturnog centra Novog Sada. Samo od NED, Rokfelera i Soroša dobila je preko milion i po dolara. Oni su radikalni, agresivni i ne prezaju ni od čega. Sledeća čišćenja će uključivati fizičke napade i ulične nerede. Kosovo je očišćeno, na redu je Vojvodina.

Za razliku od njih, većina Srba voli svoj narod i ne mrzi nikog, ali je tiha i neodlučna. Ona se ne bori za svoje, a kad dođe do sukoba, stoji po strani i traži objektivnost.

Antisrpska manjina je, ko zna koji put, nadglasala srpsku većinu i sprema nova čišćenja. Njih je samo 150 aktivista, ali nas je aktivnih još manje. Ali, kad se većina probudi, propašće im i nacistički planovi i velikoalbanska obuka i Rokfelerove finansije. Jer ovo je naša zemlja.

Autor je direktor Kulturnog centra Novi Sad

(Večernje novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. axiles says:

  Dr. Andrej Fajgelj je jedan izuzetno inteligentan i posten mlad covek.Svaka mu cast za njegov trud i rad.Srbiji su potrebni takvi ljudi.Neka ga BOG cuva i njega i njegovu porodicu. Pozdrav Dr. Fajgelju od Sumadinca

 2. Dušan says:

  Zar je potreban komentar?

 3. Za Srbiju says:

  I ovo trpimo??? Čija su to deca? Imaju li roditelje? Ko su ti ljudi? Imenom i prezimenom. Ako nemamo državu i vlast, ima nas koji još uvek volimo ono što se zove Srbija. Šta čekamo? Vođu? Nema tog junaka koji će da javno povede ovo Srba što je ostalo. Moraćemo da vodimo sami sebe. Da se organizujemo preko društvenih mreža i da počnemo akcije za oslobođenje od okupacije.

 4. Zumreta Kostovski says:

  Ovome stvarno ne treba komentar, sem da sam zgadjena i da mi se povraca!

 5. boke says:

  Ove izdajnike je trebalo dobro ispendrekati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *