КАД БИ ЗАПАД ПОНУДИО БАЛТИК РУСИЈИ, одговор би их изненадио

KAD BI ZAPAD PONUDIO BALTIK RUSIJI, odgovor bi ih iznenadio

14 jula 2018

Američki predsednik je stigao u Evropu u trenutku pucanja lažnog transatlantskog jedinstva koje on dalje rasklimava. Tramp je deo američke elite koja neće više plaćati troškove izdržavanja NATO-a na ovom nivou i neće sama plaćati troškove globalizacije, izjavio je u emisiji Radio Sputnjika Đuro Bilbija, glavni urednik portala „Fakti“.

Amerikanci su, naravno, vrlo dobro znali da je globalizacija značila širenje prostora i da je u to vredelo ulagati. Bilbija dodaje da je i sam NATO bio poluga američkog uticaja nad Evropom, da je Evropska unija američka tvorevina.

„Alijansa je tobože služila za odbranu od Sovjetskog Saveza, ali zapravo ništa manje nije bila poluga držanja Nemaca pod kontrolom i služila je tome da Nemačka nikada više ne bude ono što je bila uoči dva svetska rata i kao glavni izazivač, potpaljivač dva svetska rata. Taj strah od Nemaca i njihovog uzdizanja nije bio samo američki, ali su ga Amerikanci ugradili u tu konstrukciju svoje dominacije, koja je imala upravo te dve šasije — EU i NATO“, rekao je Bilbija.

On dodaje da Tramp kao pregovarač ima svoj stil — prvo protivnika prepada, zastrašuje i onda polako omekšava i daje mu priliku da popušta pred onim što SAD traži.

„Zato smo imali uoči Briselskog samita Trampov napad na Nemačku, da je Berlin pod ruskom kontrolom, da Nemačka mora da izdvaja dva odsto bruto društvenog proizvoda za izdržavanje svoje vojske i NATO-a, a onda postepeno da idu i prema četiri posto. Ako Tramp ozbiljno razmišlja o onome što govori, da želi dobre odnose sa Vladimirom Putinom i sa Kinom, onda njemu ni za šta nisu potrebna ta četiri odsto, pa čak ni dva odsto.“

Urednik portala „Fakti“ tvrdi da se Vašington neprekidno bavi proizvodnjom straha, tvrdi da Rusija samo što nije ušla u Letoniju, Estoniju i Litvaniju, a naglašava da nikog ne zanima da li Rusija to zaista želi.

„Da joj ponude da bez ikakvih posledica uzme te tri baltičke državice, Putin bi verovatno rekao: Ne, hvala. To nam ne treba. Treba nam samo da se tamo smanji rusofobija i da ruske etničke zajednice imaju pravo da se školuju na svom jeziku.“

Bilbija smatra da se proizvodi strah i vrši pritisak, a da Tramp na taj način disciplinuje, mobiliše sve takozvane saveznike, a da su zapravo većina tih saveznika vazali i sateliti.

„Vazal je i Merkelova. Imam informaciju da je posle Drugog svetskog rata zaključen tajni sporazum između Vašingtona i svih koji dolaze na čelo Nemačke. Nemci su pokušali da se izvuku iz toga.“

Kao ilustraciju, Bilbija je ispričao i jednu anegdotu:

„Dok je Šreder bio premijer, Klinton je posetio najveću američku bazu u Evropi ’Ramštajn‘. Navodno je nemačku delegaciju, na čelu sa Šrederom, dočekala neka krupna Amerikanka sa činom pukovnika. Držala je listu rasporeda ko gde sedi i rekla: Za Vas gospodine kancelaru prva tri reda sa leve strane. Šreder je pitao da nije nešto pobrkala, jer je podrazumevao da će sedeti u centru. Zamolio ju je da proveri. Kad se vratila, rekla je da nemačka delegacija sedi levo. Šreder je pocrveneo kao paradajz i rekao: Gospođo, Vi niste shvatili da je ovo Nemačka. Seli su u centar i Amerikanci ih nisu pomerili. Šreder je to platio gubitkom mogućnosti za novi kancelarski mandat i njegova karijera se upravo na tome završila“, kaže Bilbija.

Tramp, kaže Bilbija, zapravo pravi ključnu prekompoziciju onoga što je bio atlantizam i onoga što je bio amerikanizam.

„On sve to hoće, koliko je moguće da zadrže, ali da troškove u znatno manjoj meri plaća Amerika. Sve ključne korporacije u Nemačkoj su na ovaj ili onaj način povezane sa američkim kapitalom i Tramp želi iz njih da izvuče što više novca.“

Bilbija zaključuje da se najverovatnije niko od saveznika SAD u ovom trenutku neće usuditi da pređe svoj Rubikon u odnosima sa Amerikancima, jer će to onda značiti unutrašnje potrese, a videli smo da je samo zbog migranata Merkelova jedva uspela da sastavi Vladu.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Miraš. says:

  Savremena Nemačka jeste vazal Amerike i to vazal prvog najpovlašćenijeg reda u Evropi. Mi ako tamo uopšte stignemo bićemo vazal najnižeg i najmanje povlašćenog reda. Ma koliko da je Nemačka kontrolisana, izgleda da vodeći atlantisti SAD, zatim V.B. pa i Francuska uvek imaju u vidu da je Nemačka potencijalno telurokratska sila. PRVI zakon geopolitike glasi da su u stalnom antagonizmu pomorske talasokratske i kopnene telurokratske sile. U Prvom svetskom ratu poražene su Austro-Ugarska i Nemačka kao centralno-evropske ali i telurokratske sile. Na svoj način eliminisana je i Rusija tj. SSSR u nastanjanju kao evro-azijska telurokratska sila koja je tad bila zabavljena svojim problemima. Zato kopnene sile nisu mogle da učestvuju u kreiranju političke karte Evrope toga vremena.

 2. Miraš. says:

  Pobednice su tada bile pomorske, atlantističke odnosno talasokratske sile: Velika Britanija, SAD i Francuska, a stvaranje Jugoslavije bilo je izraz njihovih interesa – ocenio je prof. dr Milomir Stepić na promociji zbornika „Istorija jedne utopije – sto godina od stvaranja Jugoslavije“ u kome je objavljen i njegov rad o geopolitičkom smislu jugoslovenstva i jugoslovenske države... Stepić je ukazao da će i posle tog zbornika dugo ostati pitanje: koliko je zajednička država bila srpsko htenje, a koliko moranje, ali je u svom izlaganju izneo argumente koji nedvosmisleno govore da su Srbi već dva puta – pa i sada, kroz evrointegracije, treći put – nadnacionalnim integracijama zapravo sprečeni da se nacionalno ujedine i interesno vežu za Rusiju Ceo tekst: "Stepić: Srbi su u obe Jugoslavije ušli bez nacionalne integracije, sada ih takve uvlače u EU (video)" - 4. juna 2018.

 3. Velika Metla says:

  Šta će Rusiji Baltik??? Šta ima na Baltiku to što Rusija nema? Pa Rusiji je dosta njenih bestragija,a ne još da se zamajavaju s Baltikom!

 4. Miraš. says:

  Pitanje na prvom mestu za nas nije da li mi želimo da budemo opredeljeni rusoljupci kao što nas dežurni EUfili ali i brli izdajnici optužuju. Ispravno pitanje je: Da li mi prihvatamo da budemo nižerazredno neokolonijalno roblje ili ćemo držati do svoje slobode? Da li će nam država biti neokolonija najnižeg reda u EU i to po cenu potpunog odricanja od dela teritorije Srbije ali i od naših ljudi priznavanjem nezavisnog Kosova kroz Sporazum o normalizaciji medjusobnih odnosa koji diktiraju atlantistički činovnici u Briselu. Čak moguće je da nas ne prime u EU, ali to priznanje Kosova se već sada traži, a cela Srbija se po mnogo čemu ostalom svaki dan pretvara u neokoloniju. Ako SNS, Vučić i njegova vlada tvrde da ćemo uvek biti prijatelji Rusije, zašto onda govore o putu u EU i to bez alternative?! Čak i da Srbija nekako sačuva vojnu neutralnost zajednička spoljna politika prema EU ovakva kakva je podrazumeva neprijateljstvo prema Rusiji. Kuvanje žabe Srbije je u toku te moguće je da će nas uvući i u NATO alijansu, a tek onda nema govora o iskrenom prijateljstvu izmedju Srbije i Rusije? Da li želimo da Vojska Srbije kao deo NATO snaga bude na granicama Rusije. Na ruskim granicama neki će se snaći da predju na rusku stranu, ali u Avganistanu, sutra možda u Iranu i ko zna gde još ni slučajno neće biti takvog nsalaženja. Preumljivanje savremenih Srba u prethodnoj fazi išlo je po šablonu da "Nećemo nikad više ratovati" te čak su tvrdili da su naši preci bili nekakve naivne i ratoborne naivčine. Ali očigledno je da američka politika i NATO politika podrazumeva ratovanje i beskrajni rat na planeti. Gde su sada ti mladi srpski pametnjakovići koji su tvrdili da Srbija nakon ulaska u EU tj. Evropu mira, neće više nikad ratovati? Ruski strateški bombarderi samo kad se podignu iznad svoje baze tamo negde na nebu iza Urala itekako precizno mogu da pogode neprijateljske ciljeve na svim zapadnim granicama Rusije, ali i u celoj Srbiji, a isto tako i na celom Balkanu. Po kratkoj pameti "najpametnijeg" i "bez alternative" samo nam još i to zlo treba.

 5. Miraš. says:

  Ne može se u isto vreme biti prijatelj Rusije i EU a time i NATO podguzna muva. To je opasna prevara. Ako se ovako nastavi Srbija će otići u peršun kao naprimer sirijski Idlib. Gledajte u narednim mesecima kako će Idlib biti gadjan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *