КАД ЋЕ ОНАЈ МЛАДИЋ ИЗ ММФ-а ВРАТИТИ делу пензионера Србије 15 одсто отетих пензија?

KAD ĆE ONAJ MLADIĆ IZ MMF-a VRATITI delu penzionera Srbije 15 odsto otetih penzija?

20 septembra 2017

Piše: Miloš Kordić

Nema priče o tome da nije lepo slušati lepa obećanja o povećanju plata u javnom sektoru (a koji je to tajni sektor?) i penzija.

Nema šta: lepo je to čuti i počuti iz usta, a to se uvek veoma glasno izgovori, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Ane Brnabić i pojedinih ministara i stranačkih i ostalih koalicionih prvaka prilikom brojnih obraćanja na konferencijama za novinare te prilikom bezbrojnih otvaranja, puštanja u rad, uređenja, obilježavanja, dovođenja stranih investitora… a to su prilike kad novinari, željni informacija, senzacija i ostalih acija, nastoje da se iz „prve ruke“ obaveste o svemu i svačemu, a ponekad najmanje o onome šta se otvara, pušta, obilježava…

Lepo je da to, o povećanjima, čuju oni na koje se povećanja odnose. Dakle, zaposleni u javnom sektoru i penzioneri.

I to, ta obećanja, ta povećanja, ta pitanja i odgovore o svemu i svačemu treba razumeti: vlast radi svoj posao, novinari svoj.

Novinari, dakle, koriste svaku pa i najmanju, odnosno najkraću vremensku priliku da kod upravo otvorene neke deonice auto-puta pitaju, na primer, dokle se stiglo u istrazi vezanoj za „Slučaj Savamala“ ili šta je sa onih 97 sumnjivih osoba koje su se vrzmale po Jajincima… Predsednik, predsednica i ostali predstavnici vlasti koriste te, takve prilike da što više toga kažu, da pokušaju da objasne narodu ono što možda narod ne zna, ne razume, nije obavešten. I u svemu tome što govore apsolutno najviše je obećanja. Ona su u ovoj zemlji najproduktivnija i najisplativija delatnost ove vlasti.

I što je najvažnije, ona se beskompromisno najpostojanije, najbrojnije i najbrže lepe na penzionerske lepenke. Jer penzioneri su se pokazali kao veoma pouzdani glasači, beskompromisni borci za sve ovo u čemu i kako živimo. I što jednom prilikom za penzionere reče predsednik, dok je bio predsednik Vlade, a nakon što je onima koji su imali penzije veće od 25.000 dinara oduzeto 25 odsto od „viška“… reče on, parafraziram, da su penzioneri naši heroji.

Prođe od tada vremena i vremena. Ta privremenost „smanjenja“, kako ju je vlast nazvala, traje i danas. I niko ni da zucne bilo šta o tome pa da pita: kad će taj deo tih smanjenih, oduzetih, otetih penzija biti vraćen? Ne, o tome se ne govori. Nego se isključivo priča o povećanju.

I još ovo: penzioner koji poseduje mobilni telefon i koji je pristao da mu se javlja kad mu je penzija „legla“, dobije obaveštenje da stigao „priliv“ u tolikom i tolikom iznosu. A penzioner ne zna ni kolika je ta penzija, ni koliko je njemu zbog onih 15 odsto (sada je to procentualno nešto manje) smanjen taj deo penzije… Ništa on ne zna. I kad je jedan penzioner koji ima u kući nekoga ko zna dobro da računa pokušao da sazna koliko se njemu u stvari odbija, umanjuje, oduzima… ispalo je da je to mnogo više. Ali…

Pa se postavlja jedno ovoj vlasti otvoreno i jasno pitanje: kad će onaj mladić, pred kojim naši sede kao đačići u školskoj klupi, reći: Vratite onih 15 procenata onim penzionerima kojima smo za toliko smanjili, oduzeli… penzije!?

Jer predsednik Vučić nedavno reče, na jednoj od tih pomenutih novinarskih konferencija, susreta… da državna blagajna stoji sve bolje i bolje. A i ministar finansija Dušan Vujović je, kako nas je informisao predsednik, dobio prestižno priznanje MMF-a kao najuspešniji ministar finansija u ovom regionu.

Valjda i ministar Vujović ima pravo da kaže nešto. A ne samo da sluša. I da za zasluge u poslušnosti dobija „ugledna priznanja“!

Stoga, ne pričajte samo o povećanju – pričajte i o povraćaju. Jer i ta bi reč lepo zvučala kad bi je izgovorila usta onih koji pričaju o povećanju.

Inače, od srca pozdravljam povećanja!

Uz poruku: ne zaboravite na školstvo i kulturu! I ne mislim samo na plate.

(INTERMAGAZIN)

KOMENTARI3 komentara

  1. Ana says:

    Vratiće NIKADA. Čekaju da poumiru penzioneri sa najvećim penzijama.

  2. doktor says:

    Ne samo penzionerima, nego i zaposlenima u državnim službama. Moja supruga je samo prvu penziju primila u punom iznosu (a otišla je u starosnu penziju sa 35 godina staža, poklopile su se godine života i staža), a sledeća je bila umanjena za više od 15%. Ova vlast nam svakog meseca otme gomilu novca u startu, a to se u vreme Turaka zvalo HARAČ.

  3. Kosovac says:

    „….državna blagajna stoji sve bolje i bolje.“….. Da, ali ne bi bilo na odmet da se proda EPS. Ali ne može, nije MMF toliko blesav pa da nešto kupuje dvaput. Sada je spao na to da uzima neku crkavicu konto plate radnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *