КАД ЋЕ ОНАЈ МЛАДИЋ ИЗ ММФ-а ВРАТИТИ делу пензионера Србије 15 одсто отетих пензија?

КАД ЋЕ ОНАЈ МЛАДИЋ ИЗ ММФ-а ВРАТИТИ делу пензионера Србије 15 одсто отетих пензија?

20 септембра 2017

Пише: Милош Кордић

Нема приче о томе да није лепо слушати лепа обећања о повећању плата у јавном сектору (а који је то тајни сектор?) и пензија.

Нема шта: лепо је то чути и почути из уста, а то се увек веома гласно изговори, председника Србије Александра Вучића, председника Владе Ане Брнабић и појединих министара и страначких и осталих коалиционих првака приликом бројних обраћања на конференцијама за новинаре те приликом безбројних отварања, пуштања у рад, уређења, обиљежавања, довођења страних инвеститора… а то су прилике кад новинари, жељни информација, сензација и осталих ација, настоје да се из „прве руке“ обавесте о свему и свачему, а понекад најмање о ономе шта се отвара, пушта, обиљежава…

Лепо је да то, о повећањима, чују они на које се повећања односе. Дакле, запослени у јавном сектору и пензионери.

И то, та обећања, та повећања, та питања и одговоре о свему и свачему треба разумети: власт ради свој посао, новинари свој.

Новинари, дакле, користе сваку па и најмању, односно најкраћу временску прилику да код управо отворене неке деонице ауто-пута питају, на пример, докле се стигло у истрази везаној за „Случај Савамала“ или шта је са оних 97 сумњивих особа које су се врзмале по Јајинцима… Председник, председница и остали представници власти користе те, такве прилике да што више тога кажу, да покушају да објасне народу оно што можда народ не зна, не разуме, није обавештен. И у свему томе што говоре апсолутно највише је обећања. Она су у овој земљи најпродуктивнија и најисплативија делатност ове власти.

И што је најважније, она се бескомпромисно најпостојаније, најбројније и најбрже лепе на пензионерске лепенке. Јер пензионери су се показали као веома поуздани гласачи, бескомпромисни борци за све ово у чему и како живимо. И што једном приликом за пензионере рече председник, док је био председник Владе, а након што је онима који су имали пензије веће од 25.000 динара одузето 25 одсто од „вишка“… рече он, парафразирам, да су пензионери наши хероји.

Прође од тада времена и времена. Та привременост „смањења“, како ју је власт назвала, траје и данас. И нико ни да зуцне било шта о томе па да пита: кад ће тај део тих смањених, одузетих, отетих пензија бити враћен? Не, о томе се не говори. Него се искључиво прича о повећању.

И још ово: пензионер који поседује мобилни телефон и који је пристао да му се јавља кад му је пензија „легла“, добије обавештење да стигао „прилив“ у толиком и толиком износу. А пензионер не зна ни колика је та пензија, ни колико је њему због оних 15 одсто (сада је то процентуално нешто мање) смањен тај део пензије… Ништа он не зна. И кад је један пензионер који има у кући некога ко зна добро да рачуна покушао да сазна колико се њему у ствари одбија, умањује, одузима… испало је да је то много више. Али…

Па се поставља једно овој власти отворено и јасно питање: кад ће онај младић, пред којим наши седе као ђачићи у школској клупи, рећи: Вратите оних 15 процената оним пензионерима којима смо за толико смањили, одузели… пензије!?

Јер председник Вучић недавно рече, на једној од тих поменутих новинарских конференција, сусрета… да државна благајна стоји све боље и боље. А и министар финансија Душан Вујовић је, како нас је информисао председник, добио престижно признање ММФ-а као најуспешнији министар финансија у овом региону.

Ваљда и министар Вујовић има право да каже нешто. А не само да слуша. И да за заслуге у послушности добија „угледна признања“!

Стога, не причајте само о повећању – причајте и о повраћају. Јер и та би реч лепо звучала кад би је изговорила уста оних који причају о повећању.

Иначе, од срца поздрављам повећања!

Уз поруку: не заборавите на школство и културу! И не мислим само на плате.

(ИНТЕРМАГАЗИН)

KOMENTARI3 коментара

  1. Ana says:

    Вратиће НИКАДА. Чекају да поумиру пензионери са највећим пензијама.

  2. doktor says:

    Ne samo penzionerima, nego i zaposlenima u državnim službama. Moja supruga je samo prvu penziju primila u punom iznosu (a otišla je u starosnu penziju sa 35 godina staža, poklopile su se godine života i staža), a sledeća je bila umanjena za više od 15%. Ova vlast nam svakog meseca otme gomilu novca u startu, a to se u vreme Turaka zvalo HARAČ.

  3. Kosovac says:

    „….државна благајна стоји све боље и боље.“….. Да, али не би било на одмет да се прода ЕПС. Али не може, није ММФ толико блесав па да нешто купује двапут. Сада је спао на то да узима неку цркавицу конто плате радника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u