„КАД ЋЕМО УЋИ У ЕУ? Кад у њој остану само Хрватска и Бугарска…“

„КАД ЋЕМО УЋИ У ЕУ? Кад у њој остану само Хрватска и Бугарска…“

17 децембра 2016

622707_img-1430-345t

„Нова варијанта старог вица (Тата, кад ћемо ми возити голфа 7? Кад изађе голф 15, сине) могла би ускоро у БиХ гласити овако: Кад ћемо ући у Еуропску унију? Кад у њој остану само Хрватска и Бугарска…“, пишу „Независне“.

Хоће ли БиХ наџивети ЕУ?

Исход референдума у Италији додатни је показатељ у том смеру. Након објаве резултата, премијер Матео Ренци поднео је оставку. У праву су коментатори који исход референдума упоређују са Брегзитом или Трамповом победом на америчким председничким изборима.

Политичке елите у већини западних демократија већ дуже време су опасно отуђене од грађана и њихове животне стварности. Људи су политичарима старог кова свуда дубоко незадовољни, што отвара простор за нови вид политичког, боље речено антиполитичког популизма, а Европска унија виси о све тањем концу.

На већ постојеће проблеме ЕУ, као што су демократски дефицит, економска криза на њеном југу, мигранти, конфликтна подручја на рубовима Уније, од Украјине до БиХ, у 2016. години придодат је излазак Велике Британије, као и додатно јачање новог евроскептичног популизма, и левог и десног.

Следеће године одржавају се избори у два стуба ЕУ, Француској и Немачкој. Садашњи француски председник Оланд неће се ни кандидовати за други мандат на изборима у априлу 2017, јер му је рејтинг у јавности катастрофално низак, а ни деонице Ангеле Меркел пред изборе за Бундестаг не стоје баш најбоље.

Исходи тих двају избора показаће следеће годинеда ли је и за БиХ боље да „џаба не кречи“ тј. хоће ли ЕУ ићи путем дезинтеграције или ће се еуропски естаблишмент тргнути и запитати се шта мора да мења да би вратио поверење грађана и осигурао опстанак Уније.

KOMENTARI2 коментара

  1. dusko says:

    Nije tacno prema nasem premijeru u EU bice samo Srbija !!!

  2. Anđe says:

    Pa da, da nije nas i naše neizdržive potrebe da uđemo u zajednicu tih evropskih zemalja, one same se i ne bi setile da su zajednica obzirom da se tu sve raspada. Amerika je skupila Evropu na jedno mesto, da bi je zatim razbila. Oni to uspevaju sa raseljavanjem Sirije, da bi mogli da očiste i Palestinu, jer sva ta teritorija treba da pripadne Izraelu. Ali Božija volja danas nije ta da Izrael kao narod Božiji ima svu tu teritoriju. Danas je narod Božijiji onaj koji prihvati i veruje u poslanstvo Njegovog Sina, našeg Spasitelja, Isusa Hrista. Jer obećanje pravednom Avraamu nije bila teritorija već da će mu seme biti umnoženo kao što je peska na obali morskoj. I mi danas ne možemo ući u mir Božiji bez prevažnog poznanja Gospoda Spasitelja i Iskupitelja našeg Isusa Hrista. Zato smo mi koji verujemo danas, seme Avraamovo i deca duhovnog Izraela Božijeg bez obzira na teritoriju i naciju. Jer tako beše volja Božija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u