„КАД ЋЕМО УЋИ У ЕУ? Кад у њој остану само Хрватска и Бугарска…“

„KAD ĆEMO UĆI U EU? Kad u njoj ostanu samo Hrvatska i Bugarska…“

17 decembra 2016

622707_img-1430-345t

„Nova varijanta starog vica (Tata, kad ćemo mi voziti golfa 7? Kad izađe golf 15, sine) mogla bi uskoro u BiH glasiti ovako: Kad ćemo ući u Europsku uniju? Kad u njoj ostanu samo Hrvatska i Bugarska…“, pišu „Nezavisne“.

Hoće li BiH nadživeti EU?

Ishod referenduma u Italiji dodatni je pokazatelj u tom smeru. Nakon objave rezultata, premijer Mateo Renci podneo je ostavku. U pravu su komentatori koji ishod referenduma upoređuju sa Bregzitom ili Trampovom pobedom na američkim predsedničkim izborima.

Političke elite u većini zapadnih demokratija već duže vreme su opasno otuđene od građana i njihove životne stvarnosti. Ljudi su političarima starog kova svuda duboko nezadovoljni, što otvara prostor za novi vid političkog, bolje rečeno antipolitičkog populizma, a Evropska unija visi o sve tanjem koncu.

Na već postojeće probleme EU, kao što su demokratski deficit, ekonomska kriza na njenom jugu, migranti, konfliktna područja na rubovima Unije, od Ukrajine do BiH, u 2016. godini pridodat je izlazak Velike Britanije, kao i dodatno jačanje novog evroskeptičnog populizma, i levog i desnog.

Sledeće godine održavaju se izbori u dva stuba EU, Francuskoj i Nemačkoj. Sadašnji francuski predsednik Oland neće se ni kandidovati za drugi mandat na izborima u aprilu 2017, jer mu je rejting u javnosti katastrofalno nizak, a ni deonice Angele Merkel pred izbore za Bundestag ne stoje baš najbolje.

Ishodi tih dvaju izbora pokazaće sledeće godineda li je i za BiH bolje da „džaba ne kreči“ tj. hoće li EU ići putem dezintegracije ili će se europski establišment trgnuti i zapitati se šta mora da menja da bi vratio poverenje građana i osigurao opstanak Unije.

KOMENTARI2 komentara

  1. dusko says:

    Nije tacno prema nasem premijeru u EU bice samo Srbija !!!

  2. Anđe says:

    Pa da, da nije nas i naše neizdržive potrebe da uđemo u zajednicu tih evropskih zemalja, one same se i ne bi setile da su zajednica obzirom da se tu sve raspada. Amerika je skupila Evropu na jedno mesto, da bi je zatim razbila. Oni to uspevaju sa raseljavanjem Sirije, da bi mogli da očiste i Palestinu, jer sva ta teritorija treba da pripadne Izraelu. Ali Božija volja danas nije ta da Izrael kao narod Božiji ima svu tu teritoriju. Danas je narod Božijiji onaj koji prihvati i veruje u poslanstvo Njegovog Sina, našeg Spasitelja, Isusa Hrista. Jer obećanje pravednom Avraamu nije bila teritorija već da će mu seme biti umnoženo kao što je peska na obali morskoj. I mi danas ne možemo ući u mir Božiji bez prevažnog poznanja Gospoda Spasitelja i Iskupitelja našeg Isusa Hrista. Zato smo mi koji verujemo danas, seme Avraamovo i deca duhovnog Izraela Božijeg bez obzira na teritoriju i naciju. Jer tako beše volja Božija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *