КАД ЈЕ ТЕШКО, ТУ СУ РУСИ! Русија послала Србији хеликоптер за гашење пожара

KAD JE TEŠKO, TU SU RUSI! Rusija poslala Srbiji helikopter za gašenje požara

2 avgusta 2017

Rusija je poslala Srbiji helikopter Mi-8 koji će stupiti na dežurstvo u okviru Srpsko-ruskog humanitarnog centra kako bi pomagao domaćim službama u slučaju izbijanja požara, saopšteno je iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Kako Sputnjik saznaje od kodirektora Centra Bojana Glamočlije helikopter je jutros krenuo iz Rusije, a nakon što preleti preko Belorusije, Poljske, Slovačke i Mađarske trebalo bi da sleti u Niš oko 18 časova. Reč je o letelici koja ima ugrađen dodatni rezervoar za gašenje požara. „Zamolili smo kolege iz MČS-a da nam pošalju helikopter, jer on može da primi više vatrogasaca od aviona za gašenje požara“, kaže Glamočlija.

Pored dodatnog rezervoara za vodu, helikopter je opremljen i opremom za spuštanje i podizanje spasilaca ili povređenih.

U Ministarstvu kažu da je odluka da se helikopter pošalje u Srbiju doneta na osnovu potrebe da se pomogne humanitarnoj operaciji u našoj zemlji zbog izuzetno visokih temperatura u regionu i povećane pretnje od izbijanja požara.

Helikopter Mi-8, zajedno sa posadom, biće stacioniran na aerodromu „Konstantin Veliki“ i biće spreman da u svako doba dana uzleti u slučaju potrebe.

Navodi se i da posada koja je doletela u Niš ima ogromno iskustvo u spasilačkim misijama u najrazličitijim klimatskim uslovima, kako u Rusiji, tako i van njene teritorije.

SPUTNIK

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *