КАД КАЖУ „СВЕТСКИ РАТ“, ЗАИСТА ТО И МИСЛЕ: Британија гомила војску на Фокланду

KAD KAŽU „SVETSKI RAT“, ZAISTA TO I MISLE: Britanija gomila vojsku na Foklandu

26 marta 2015

foklandskamalvinska-ostrvaVelika Britanija će pojačati vojne snage stacionirane na Foklandskim ostrvima zbog povećanog rizika od invazije, navodi se u izveštajima.

Velika Britanija planira da potroši približno 180 miliona funti (268 miliona dolara) u narednoj deceniji, kako bi poboljšala odbrambene sisteme i postrojenja na ostrvima.

Sekretar odbrane, Majkl Felon, najavio je da je potrebno poslati još vojske i opreme na Foklandska ostrva jer je povećana mogućnost napada na arhipelag južnog Atlantika.

„Želimo da ljudi na Foklandskim ostrvima znaju da mislimo na njihovu dobrobit“, rekao je on.

Prema navodima Sana, oko 1.200 vojnika je stacionirano na ostrvima uz malu flotu Si king helikoptera i Tajfun borbenih aviona.

U decembru 2014. je navedeno da Velika Britanija procenjuje odbranu Foklandskih ostrva nakon izveštaja da će Rusija obezbediti Argentini Suhoj Su-24 letelice.

Dugogodišnje rasprave oko suvereniteta britanske prekookeanske teritorije, koju Argentina naziva Las Malvinas, ponovo su se pojavile prethodnih godina kada je Kristina Fernandez de Kirhner postala predsednica.

Dejvid Kameron je u svojoj poruci ostrvljanima prošlog Božića rekao da će 2015. na ostrvu biti postavljena bronzana statua Margaret Tačer.

On je takođe naveo da će 2015. godina biti godina u kojoj će „britanska vlada braniti slobodu koju im je omogućila“.

Sekretar spoljnih poslova, Filip Hamond, najavio je da će arhipelagu biti dodeljena Južnoatlantska medalja zbog uloge njegovih ostrvljana u konfliktu 1982. godine.

Protest Argentine

Ministar inostranih poslova Argentine Hektor Timerman oštro je kritikovao Veliku Britaniju zbog odluke da pojača vojne kapacitete na spornim Foklandskim/Malvinskim ostrvima.

„To nije samo provokacija Argentine, već i uvreda Ujedinjenih nacija“, rekao je on lokalnom Radiju Del plata, preneo je AP.

Američka agencija dodaje da je Timerman rekao da britanska odluka pokazuje odsustvo volje za pregovorima, što je suprotno porukama rezolucija UN.

Obe zemlje polažu pravo na ostrva udaljena približno 300 milja istočno od južne argentinske obale na Patagoniji, a 8.000 milja od britanske, oko kojih su se 1982. sukobile, podseća AP.

U kratkotrajnom ratu poginulo je više od 600 Argentinaca i 255 Britanaca.

KOMENTARI2 komentara

  1. milan says:

    Ako je onaj peder od engleskog princa napustio vojnu službu...znajte da ce rata biti! Svi oni prvo svoje najbliže sakriju!

  2. Apis says:

    Englezi ,,znaju" da Kosovo nije srpsko. Ali nemaju nikakve sumnje da Foklandi pripadaju Englezima kao i Havaji Amerikancima. Sve dok ti razbojnici polažu pravo na svaku tačku zemljine površine mira nema, krv mora da teče. PUTINU TREBA PRUŽITI SVAKU MOGUĆU PODRŠKU DA POPUT SVETOG ĐORĐA KOPLJEM PROBIJE AŽDAJU!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *