Kad porastem biću…

Kad porastem biću…

7 maja 2014

Darko MomicPiše: Darko Momić

Politička doslednost, vera u određenu ideologiju i odanost jednoj političkoj partiji predstavljaju aksiome u većini normalnih zemalja i garancija su, ako ne kratkoročnog, onda sasvim sigurno dugoročnog uspeha na političkoj sceni.

Međutim, pošto se BiH ne može nazvati normalnom zemljom, tako se kod nas umesto principijelnosti i doslednosti cene sasvim druge stvari, koje se u pejorativnom smislu mogu podvesti pod „snalažljivost u politici“. Dakle, umesto da se čestita onima koji nisu hteli da promene svoja ubeđenja i pređu u drugu, do tada nimalo blisku političku opciju, kod nas se takvi ogovaraju, spočitava im se da samo magarac ne menja mišljenje i iza leđa govori „j…. čoveka koji ne menja mišljenje“.

Da nije tako, ne bi novinske stupce punile vesti o transferu iz PDP-a u SNSD zagriženog opozicionara Marinka Umičevića, koji godinama nije birao reči kada je govorio o najjačoj vladajućoj stranci. On se na kraju skrasio upravo u crvenom jatu, pri čemu nije mogao da pronađe dovoljno epiteta da nahvali one koji su do juče bili crnji od crnog đavola. Ruku na srce, Umičević je uspešnim rukovođenjem fabrikom obuće „Bema“ (da sad ne cepidlačimo i govorimo o visini plata u toj fabrici), a pogotovo uspesima Košarkaškog kluba invalida „Vrbas“, stekao ljudski, profesionalni, pa i politički kredibilitet, ali nema logike u tome da ga SNSD javno podiže u nebesa, kada im je donedavno pominjao sve po spisku.

Drugi primer, ali suprotnog smera, jeste Tihomir Gligorić, koji je od uglednog funkcionera SNSD-a postao najljući kritičar najsnažnije vladajuće stranke. To što se Gligorić loših poteza i kriminalnih afera vladajuće klike setio tek kada su ga smenili sa unosne funkcije direktora Geodetske uprave nije značajno i nije dobilo toliko prostora u javnosti koliko samo njegovo preletanje sa jedne na drugu stranu političkog spektra, a većina je zaboravila da je Gligorić svojevremeno bio među perjanicama Socijalističke partije, zahvaljujući kojoj je obavljao i dužnost ministra. Gotovo identično kao što SNSD radi sa Umičevićem, i opozicionari govore o prosvetljenju Tihomira Gligorića i postavljaju ga u „vrh stola“, bez obzira na to što je do juče bio jedan od „krakova kriminalne hobotnice u RS“.

Elem, oni koji danas govore jedno, a sutra drugo, prekosutra će verovatno nešto treće i zato na svakom koraku treba najoštrije kritikovati njihov „politički pragmatizam“, jer zbog tih i takvih „pragmatičara“ većina mladih koji žele da se bave politikom maštaju da, kad porastu, budu – Nikola Špirić!

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *