Kad se suprotstavite Medvedevu, dobijete otkaz

Kad se suprotstavite Medvedevu, dobijete otkaz

24 oktobra 2013

russian_president_dmitry_medvedev_double_eagleRuski premijer Dmitrij Medvedev otpustio je direktora Agencije za zaštitu potrošača Genadija Oniščenka. Oniščenko je u javnosti postao poznat po zabrani uvoza proizvoda iz zemalja sa kojim se Moskva sporila.

Oniščenko je bio na čelu Agencije od 2004. godine. On je zabranio uvoz vina i mineralne vode iz Gruzije nakon pogoršanja odnosa između ove bivše sovjetske republike i Moskve 2006. godine.

Oniščenko je nedavno objavio zabrane uvoza vina iz Moldavije, mlečnih proizvoda iz Litvanije i čokolade iz Ukrajine. Analitičari ističu da je to učinjeno zbog podrške Litvanije Ukrajini i Moldaviji u potpisivanju trgovinskih sporazuma sa EU, a ne sa Rusijom.

Podsetimo, Rusija je počela da pooštrava propozicije za odnose sa drugim zemljama kada je reč o trgovini.

Prvo je Rusija saopštila da će zabraniti uvoz mlečnih proizvoda iz Litvanije. A na taj korak se odlučila, kako je navedeno, zbog pokušaja te baltičke zemlje da bivšu članicu Sovjetskog Saveza, Ukrajinu, približi Evropskoj uniji.

Posle zaoštravanja odnosa sa Holandijom zbog hapšenja pripadnika nevladine organizacije Grinpis u Rusiji i zadržavanja ruskog diplomate u Holandiji, na udaru Rusije našli su se i holandsko mleko i cveće.

Ruska služba za veterinarski nadzor – Roseljhoznadzor upozorila je Holandiju da rezultati provere mlečnih proizvoda poreklom iz te zemlje nisu zadovoljavajući.

Poslednja je bila opomena da ukoliko Rusija od Nove godine ne ukine Belorusiji takse na izvoz naftnih prerađevina od ruske nafte, Belorusija će preispitati dalje učešće u Carinskom savezu.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da njegova zemlja računa na ukidanje ovih taksi, kao i da je njihovo ukidanje od 1. januara 2014. godine obećao ruski predsednik Vladimir Putin.

Odlazak Oniščenka sa rukovodeće funkcije u Agenciji usledio je nakon nekoliko kontradiktornih izveštaja o njegovoj sudbini. Početkom nedelje, zamenik ruskog premijera Olga Golodecova pod čijom je nadležnošću Oniščenkova Agencija, izjavila je da je njegov ugovor istekao i da će podneti ostavku. Međutim, Oniščenko je ubrzo odbacio izveštaj, ističući da je Golodecova „čudan lik“ i da ona ne može da ga otpusti.

Medvedev, koji je trenutno u zvaničnoj poseti Pekingu, potom je odbacio izjavu Golodecove, jer je njegov portparol Natalija Timakova izjavila da premijer nije potpisao nikakav nalog.

U saopštenju iz kancelarije ruskog premijera saopšteno je da je Oniščenko oslobođen dužnosti i da funkciju privremeno preuzima njegova zamenica Ana Popova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *