Кад тело гори: Како да се изборите са температуром

Kad telo gori: Kako da se izborite sa temperaturom

9 juna 2017

Drhtavica, svaka kost u telu boli, hladnoća nagriza telo, iako je napolju 30 stepeni. Dijagnoza – groznica. Ova dobro poznato stanje nastaje kao posledica rata čovekovog imuniteta i oboljenja.

Lomi sve i svakog, od novorođenčadi do starih i nemoćnih. Uvek ide ruku pod ruku sa drugim bolestima. Najčešće je prate virusi ili neka od mnogobrojnih bakterija. Može da skrha čoveka i ukoliko se preforsira na treningu ili pak dugo boravi i izgori na suncu.

Uzroci

* bakterijske infekcije
* virusne infekcije
* maligni tumori
* razne upale
* ekstremne opekotine

Stručnjacima povišena temperatura može da bude kristalna kugla koja pokazuje da nešto sa pacijentom nije u redu. Iako u načelu groznica nije opasna, ukoliko se živa u toplometru pomeri preko broja 39 stanje postaje alarmantno. Čovek počinje da halucinira, ima grčeve, dehidrira i postaje nesvestan svoje okoline.

„Normalna“ telesna temperatura čoveka je između 36 i 37 stepeni. Ukoliko pređe granicu i varira u toku dana, dok noću vrtoglavo kreće da raste, iako čovek nema vidljivih promena, moguće je da ima skrivenu upalu u organizmu.

Protiv visoke temperature svako se bori kako ume. Pojedinci pribegavaju dobro poznatim tradicionalnim metodama. Stari tvrde da je komova rakija u ovakvim slučajevima spas. Kada telo „gori“ maže se komovicom, stavljaju se obloge od rendanog krompira na stopala, a bolesnik se uvije kao larva u jorgane ne bi li se preznojio i na taj način spustio temperaturu.

Stručnjaci kritikuju ovu metodu lečenja. Navode da uglavnom ovakvo utopljavanje ima kontraefekat, jer izaziva porast temperature. Oni zato savetuju da se bolesnik otkrije, skine u majicu i veš, namaže alkoholom i pije dosta čajeva kako ne bi klonuo. Ako se stanje ne smiruje potrebno je uzeti neke od lekova poput paracetamola.

Indikator oboljenja

Karakterističan način javljanja i trajanja visoke telesne temperature može ukazati na brojne bolesti. Može da bude indikator upale pluća, stafilokokne infekcije, gnojnih zapaljenja, tuberkuloze, anemije, limfoma, leukemije i drugih opakih oboljenja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *