Kad Ukrajina potisne sve druge događaje sa međunarodne scene

Kad Ukrajina potisne sve druge događaje sa međunarodne scene

5 maja 2014

slika-25-12-23-17-49_darkoPiše: Dr Darko Tanasković

Potresi i sukobi u Ukrajini medijski su potisnuli sve druge događaje na međunarodnoj sceni, uključujući i one u Siriji, gde već više od tri godine besni surovi građanski rat sa znatnim stranim uplivom i učešćem. Tok zbivanja u Siriji po mnogo čemu je nagovestio Ukrajinu, ali to sad malo koga zanima. Ako je suditi po svetskim medijima, u Siriji kao da se ništa bitno ne događa. Tamošnji rat i razaranja potisnuti su na margine javne pozornosti, u predele informativne rutine, s tek ponekim sporadičnim odzivom, kao, uostalom, i prethodna vedeta elektronskih i štampanih medija, nesrećna Libija, tragično potonula u haos svakovrsnog nasilja i opšteg beznađa. Nepravični su to mučko davljenje stradalnika tišinom i prepuštanje na milost i nemilost zlu, umnogome probuđenom medijskom halabukom i hajkom upravo onih koji sada reflektore upravljaju ka nekim novim poprištima „borbe za demokratiju“, i nekim novim stradalnicima. Nepravično je sve to, ali i svirepo neminovno, i bezočno uobičajeno.

Baš zato, jedan srazmerno mali oglas, nedavno objavljen u „Politici“, privlači pažnju. Čitaoci su ga verovatno primetili, s trenutnim iznenađenjem, jer je objavljen na arapskom jeziku, ali ga iz istog razloga nisu mogli pročitati, pa su samo okrenuli stranicu. Reč je o „važnom obaveštenju“ sirijske ambasade u Beogradu. Njime se sirijski državljani koji žive u Srbiji obaveštavaju „da će se glasanje na ovogodišnjim junskim predsedničkim izborima organizovati u prostorijama ambasade 28. maja i da oni koji žele da iskoriste svoje biračko pravo treba da se prijave najkasnije do 16. maja, kako bi bili uvedeni u glasački spisak“. U Siriji se, dakle, ipak dešava i nešto novo, van podrazumevane ubilačke i ubitačne rutine! Bašar al Asad, na vlasti od 2000, usred građanskog rata raspisuje predsedničke izbore, najavljujući da će se „kao sirijski građanin“, na njima kandidovati za novi sedmogodišnji mandat.

On je očigledno naučio lekciju koju diktira „cinični um“ belosvetskih mešetara dirigovane „demokratije“. U dubokoj senci Ukrajine namerava, štaviše, i da dobije nametnuti unutrašnji rat. Mali arapski oglas u ćiriličnoj „Politici“ poziva Sirijce na izbore, ali poručuje i neuporedivo više od toga. Asadov režim drži pod kontrolom svoju diplomatsko-konzularnu mrežu, računa na građane u dijaspori, od kojih su mnogi, uključujući i one nastanjene u Srbiji, pre tri godine većinom bili veoma kritički raspoloženi prema njemu (kako li će se sada postaviti?) i ne haje zbog uzrujanih povika sa Zapada da su predsednički izbori u jeku građanskog rata „parodija demokratije“. Mora da mu nisu promakle nimalo parodijske scene s kijevskog Majdana i „demokratski regularno“ ustoličenje tamošnjih novih vlasti, uz blagoslov tog istog brižnog Zapada. Asad će bar organizovati izbore! On definitivno nije i neće da bude Janukovič. Izvolite, služite se!

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mare says:

    I bolje da zaborave lazovi i njihovi lazovski mediji na ovu hrabru zemlju. Moje najiskrenije simpatije predsedniku Asadu koji vodi herojsku btku protiv celog zapada, a zapad vise i ne krije da naoruzava al-kaidu i teroriste najtvrdjeg kova. Koljace koji su atrakcija na you tube dok odsecaju glave Sirijcima... Sramno Ameriko

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *