КАДА ЋЕ НАУЧИТИ ЛЕКЦИЈУ? Немачка се опет меша у унутрашње ствари Србије! НЕМЦИ ЋЕ ОДЛУЧИВАТИ О…

KADA ĆE NAUČITI LEKCIJU? Nemačka se opet meša u unutrašnje stvari Srbije! NEMCI ĆE ODLUČIVATI O…

13 juna 2020

Očekuje se da usaglasi i principe, teme pregovora o normalizaciji odnosa dve strane, radi postizanja konačnog rešenje koje će, kako se ocenjuje, zavisiti u velikoj meri od Nemačke.

Šta se sve može očekivati u narednom periodu, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio kao “teških šest meseci do godinu dana teške borbe” za interese srpskog naroda na KiM, a što se podudara sa nemačkim predsedavanjem EU od 1. jula ove godine, treba posmatrati u skladu sa javnom tajnom da bez “zelenog svetla” iz Berlina nijedno pitanje u okvirima svih evropskih politika ne moze biti rešeno, uključujući i pitanje odnosa Beograda i Prištine.Tako, iako u Briselu naglašavaju da Beograd i Priština treba da se dogovore o čemu ce biti reči za stolom u Briselu, Lajčak je već isključio mogućnost razgovora o granici, što se u diplomatski krugovima, tumači kao logično, s obzirom na to da se na Lajčaka gleda kao na osobu “blisku Berlinu” i nemačkom stavu o rešenju u ”kosovskog čvora”. Evropske diplomate skreću pažnju da ”niti jedno resenje neće biti moguće bez konsenzusa Berlina, Pariza i Vasingtona”, ali posledanja dešavanja ukazuju na vidljiv razlaz politika Berina i Vašingtona i to ne samo kada je Kosovo u pitanju već i u mnogim globlno strateškim oblastima.

Zategnuti odnosi na liniji Merkel Tramp, ali i Tramp Brisel, najvidljiviji su u stavu dosadašnjeg američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela, koga su nemački politicki krugovi otvoreno kritikovali i optuživali, za “agresivan i gotovo neprijateljski stav prema nemačkoj vladi, ali i zvaničnom Briselu

“Evropsko potkusurivanje za evropski problem”

Iz nemačkog Bundestaga Grenela su, i pre nego što je preuzeo da se u ime predsednika Trampa bavi pitanjem Kosova i reši ga, kako se tumači, po svaku cenu ( pa i cenu promene granica), nazivali ”personom non grata” i ”potpunim diplomatskim promašajem”.

EU je na svoj prepoznatljiv ”diplomatski način” ulogu Grenela i SAD u rešavanju kosovskog pitanja ocenjivala kao ”pomoć partnera”, ali i sve glasnije stavljala do znanja da je ”u rukama EU da vodi dijalog Beograda i Prištine” jer se traži ”evropsko rešenje za evropski problem”.

Šefovi diplomatije Nemačke i Francuske Hajko Mas i Žan Iv le Drijan nedavno zajednički uputili Beogradu i Prištini sa porukom da se dijalog mora nastaviti ”pod vođstvom EU” uz naglasak da je u pitanju ”stabilnost i bezbednost celog regiona i EU.

Uključio se i Makron u ucenjivanje Srbije

Ovih dana predsednik Francuske Emanuel Makron piše novom kosovskom premjeru Avdulahu Hotiju da je spreman da organizuje samit u Parizu na temu kosovskog dijaloga, kao nastavak berlinskog samita lidera iz aprila 2019. godine.

Ali zajednička inicjativa Nemačke i Francuske na pokretanju i vraćanju dijaloga Beograda i Pristine u ruke Evrope ”gde pripada geografski, interesno i po mandatu UN” ne znači i da Pariz bezrezervno podržava i poziciju Berlina o konačnom rešenju dijaloga.

Diplomatski izvori u Briselu navode da Francuska nije bila među grupom zemalja koje su na sastanku sa specijalnim predstavnikom Miroslavom Lajckom stala iza ideje o ”nepomerljivosti granica po svaku cenu”.

”Francuska želi da podrži nastavak dijaloga, ali se ne izjašnjava konkretno o konačnom rešenju”, navode izvori sa sastanka ambasdora EU i specijalnog predstavnika.Nemački Kosovom otplaćuje dug prema SAD

Iz Berlina čiji je početni plan predsedavanja EU bio je da se fokus stavi na spolno političko pitanje Zapadnog Balkana, sada poručuju da je cilj Nemačke socijalno ekonomska obnova EU i podizanje Unije iz najveće krize od njenog postanka i da će “sve drugo podrediti spasavanju jedinstva EU”.

Ali u krugovima bliskim briselskom dijalogu složni su u oceni da Nemačka, kako navode, ima kapciteta da održi fokus i još važnije obezbedi političku podršku za finalizaciji dijaloga o sveobuvatnijoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u mesecima koji slede, uz ocenu da dugororočni kontinuitet nemačke politike i interesa prema Zapadnom Balkanu nije podložan ”potresima i promenama”.

Za vreme Tadića prvi put članstvo u EU uslovljeno Kosovom i Metohijom

Izvorni okvir i ciljevi dijaloga Beograda i Prištine postavljeni jos 2011. godine kada je nemačka kancelarka Angela Merkel u razgovoru sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem postavila cetiri kriterijuma koji definišu okvir i budući ishod dijaloga.

Time je prvi put članstvo Srbije u EU uslovljeno prihvatanjem nezavisnosti Kosova i transformacijom odnosa Srbije i Kosova u bilateralne.

Nešto pre posete Merkelove Beogradu, tadašnji šef nemačke diplomatije Gido Vestervele poručio je da “Nemačka neće pregovarati o teritorijalnom integritetu država regiona” i time nagovestio da podela Kosova ne može biti tema. Nemačka kao nesumljivo najvažnija država članica EU kada je proširenje i Zapadni Balkana u pitanju nikada nije menjala svoj stav o kosovskom pitanju.

(Tanjug)

KOMENTARI48 komentara

 1. Zaliv says:

  Mesaju se jer dopustamo, treba biti jasan i nepopustljiv. Shipci neka ispune dogovoreno pa da pricamo dalje.... Inace STOP

 2. Istina booli says:

  Kada čete vi srbi naučiti lekciju? Ponavljate razred več 30 i kusur godina.....junaci s Balkana, hahahahahah

  • Svetozar says:

   Sjajno, javio se nacista da brani Nemce naciste. Pa ovo je sjajno, sam si se otkrio! Hahahahahaha

   • Istina booli says:

    Da da Svetozare svi su nacisti, koji nisu za veliku Srbiju i koje ste napalu u 90-imq- Pozdrav iz DEžele

    • Svetozar says:

     Nisu svi nacisti, prestani da prebacuješ na druge sve da su nacisti...nacisti ste vi Slovenci, Hrvati, Nemci, Ukrajinci...

  • Istina oslobađa says:

   Ponavljate vi razrede več 100 godina. Pali ste na ispitu u prvom svetskom ratu, drugom svetskom ratu, balkanskom ratu i opet padate u ruke neprijateljima... Nemačka se udvara Ameriki preko Kosova a Ameri samo što nisu pukli hahahahahahahahahaha - biće interesantno kada budu shvatili da Ameri povlače vojsku sa KiM ostaće jim još samo malo vremena, da pokupe prnje i ostave šipce na milost i nemilost.... Hahahahahahahaha

   • Istina booli says:

    Da mi smo pali, hahahahhaha. Dođi srbine na pivu u moju lepu Deželu, da vidiš kako se živi u sređenoj i čistij državi. Lepo nam je bez vas, kojim rad i čistoča, nisi jača strana.

    • Svetozar says:

     Kao pravi nacisti vi ste oterali sve iz Slovenije. Rome držite ograđene u kavezima van gradova, sve narode tretirate kao nižu rasu. Kad ste započeli rat, onda ste decu ubijali...samo ste tako hrabri vi nacisti!

     • Istina booli says:

      Seljo utipkaj u gugla Pušča. To je selo, gde Romi žive ouno bolje nego pola Srbije. Malo si opt promašijo. Znaš kolika je socialna pomoc kod nas? 400 evra to je garant više, nego tvoja plata

      • Svetozar says:

       Ja ne znam kolika mi je plata, zavisi koliko me tvoja žena plati kad dođe u Beograd na burgijanje kod mene.

       • Istina booli says:

        Moja žena ne dolazi u takvu prljavu i jadu zemlju. Mi idemo na lepše destinacije. A šta se tiče tvoje, ko zna seljo, možda mi ga je več obradila, hahahahhaah

        • Svetozar says:

         Dolazite oboje, ti da bi video veliki grad, a ona da bi videla veliku burgiju. Inače mi Srbi ne burgijamo krave, ali tvoju ženu smo sa radošću burgijali.

         • Istina booli says:

          Koliko ti imaš godina dete jadno? Znam da ti nije lako kao srbinu ali prestani se sramotiti. I za srbina mnogo se brukaš, bre...

          • Svetozar says:

           Nije ti smetalo što sam mlad dok sam ti burgijao ženu? Šta je? Boli istina? Pogađaju te činjenice? Zato i imaš takav nadimak nacisto. Bolje se pokrij ušima i objasni zašto ste ubijali decu, zašto mrzite sve druge nacije, zašto Rome zatvarate u kaveze, zašto proterujete nevine ljude? Ajde objasni

          • Istina booli says:

           ti ne samo da si smešan, nego ti si opasno poremečen, a u kavezu, ti je čača, ko te nije odgojio. Romi kod nas žive bolje nego ti, idijote. Radi nešto i operi ponekad zube, znaš smrdi do Portoroža........

          • Svetozar says:

           Ti bi opet da stavljaš ljude u kaveze? E šovinisto nacistička. Tvoja žena se nije bunila kad sam je ljubio.

      • Svetozar says:

       Vidiš, kao i svi nacisti vi ste Rome strpali na jedno mesto, u logor!

       • Istina booli says:

        Znaš koliko mi puca k.... za tvoje pisanje? živiš ko največa sirotinja i to je dovoljno, hahahahhahaha luzeru srbski

        • Svetozar says:

         Ti si ceo puko...čitaš srpske sajtove i posećuješ ih, čitaš srpske komentare. A i zarađujem mnogo više od tebe!

     • Istina booli says:

      I baj t vej ima vas samo u Ljubljani par desetak hiljada. Da smo vas bar oterali........Kvarite nam IQ prosek

 3. Drago says:

  Nacisti ostaju vrečno nacisti. Ne mogu oni zaboraviti Prvi i Drugi svetski rat i njihov poraz.Nemci ostaju večni neprijatelji srpskog naroda.

  • Istina booli says:

   Hahahahahhaha, da ne mogu spavati noču zbog toga.....Joj koliko si jadan balkanče moj. Nemaš za burek ali ti si pametan...i pobednik sa platom od 200 evra

   • Svetozar says:

    Ali zato među nogama imamo 200 milimetara, pa zbog toga Slovenke dolaze vikendom u Beograd da ih opravimo

    • Istina booli says:

     Ne Svetozare, zato ja dolazim u Srbiju zbog jeftinih čevapa i vaših jeftinih žena, hahahahahahhaahha. Baš ona udate, pale se neverovatno.....

     • Svetozar says:

      Drago mi je kad priznaš da dolaziš u Srbiju, a dolaziš u Srbiju jer je kod vas u Sloveniji sve ružno. Iz istog razloga i vađe žene dolaze, traže nešto lepše i veće!

 4. Istina booli says:

  Da da Svetozare svi su nacisti, koji nisu za veliku Srbiju i koje ste napalu u 90-imq- Pozdrav iz DEžele

  • Svetozar says:

   Ne ne...nacisti ste isključivo vi Slovenci, Nemci, Hrvati, Ukrajinci...

   • Istina booli says:

    Vi ste napali mene u Ljubljani, ne ja vas i Beogradu srbijančino. To je činjenica ali šta zna srbin o istini i činjenicama....Nije muški toliko lagati, da samom sebi veruješ..

 5. bane says:

  zapanjujuća doza prepotencije od strane pripadnika naroda koji je direktno odgovoran za smrt i patnje miliona ljudi. Misle da je vreme da iz ormara izvuku mantil od ljudske kože i ponovo prošetaju svetom. nadam se da će proći isto kao i njihovi pretci.

  • Istina booli says:

   Istina za Nemce. Ali oni su muški prihvatili odgovornost za miljone mrtvih.A srbi?, Ti pripadnik naroda, koji je 46 godina posle 2 rata, odgovoran za više od 100 holjada mrtvih u vekosrbskom rati u JU.Si i ti ubijao za velku srbiju junačino?

   • Svetozar says:

    Ako ste započeli rat kao što ste ga vi Slovenci nacisti započeli, onda snosite i posledice.

    • Istina booli says:

     Da započeli smo rat, jer smo odlučili zbog naše dece, da sa takvom stokom ne želimo više živeti intelektualčino balkanska. Da mi smo krivi, jer nismo više želeli raditi za tebe lenjčimo....

     • Svetozar says:

      Drago mi je kad sam priznaš da si nacista i da ste započeli rat ubijajući decu i druge nacije jer ste rasisti, diskriminatori, šovinisti...

      • Istina booli says:

       Ti ili si glup ili si gluplji? Ako smo započeli rat, jer smo rekli , da idemo, onda smo započeli rat. Tenkovi su počeli pucati na nas 26.06. 91 budalo nepristojna. Mi nismo imali tenkove seljo....Nauči nešto srbine

       • Svetozar says:

        Kad ti prvo ubiješ momka na tenku, normalno je da će tenk pucati na tebe. Inače je poznato da su tenkovi najbolji lek za vas naciste

        • Istina booli says:

         A šta je taj tenk radio po LJubljanskim ulicama prije? Dok je prelazio preko avta i ljudi nema veze, zar ne veliki srbine? I zašto je uopšte izašao na nas?Kako te nije sramota? U zaboravio srbe nije za ništa sramota, ne za Vukovar, Sarajevo, Srebrenicu, zar ne?

         • Svetozar says:

          Gluperdo nacistička, taj tenk je bio u sastavu JNA, a JNA je bila vojska SFRJ, a Slovenija je bila tad kad ste napali taj tenk u sastavu SFRJ. I ti si bio u JNA...gluperdo nacistička. Šta ti pričaš o sramoti nacisto...ubijate nevinu decu, proterujete ljude iz zemlje i zatvarate Rome u kavez.

 6. Istina booli says:

  Vi ste napali mene u Ljubljani, ne ja vas i Beogradu srbijančino. To je činjenica ali šta zna srbin o istini i činjenicama....Nije muški toliko lagati, da samom sebi veruješ..

  • Svetozar says:

   Znaš koliko Srbin zna o pravdi i istini? Toliko da smo u oba svetska rata bili na strani pobednika, a vi na strani nacista gubitnika

   • Istina booli says:

    U drugom ste samo vi srbi bili na pravoj strani, baš si poremečen... Ali zato si i ostao bez Kosova. Pravda postoji srbine, veruj mi....Kako bre mala srbijica?

    • Svetozar says:

     Mala Srbijica je mnogo veća od Slovenije. Ti kad izađeš iz kuće i čim malo potrčiš eto te na granici.

     • Istina booli says:

      Joj koliko nisi smešan.....Kako ču sada da zaspim, koliko si me uvredio...hahahahhahahaah

    • Marko Kraljević says:

     Balija moj, jebaćemo te u Ljubljani kad tad...

  • Istina oslobađa says:

   Ajde bruko jedna, napala je slovenačka Teritorialna odbrana mlade vojnike JNA, to ZNA cela Slovenija i cela bivša Juga, vama smo mi Srbi krvi za sve, a kad smo vas spašavali u prvom i drugom svetskom ratu nije vam smetalo? Nego drži se ti gore svojih Švaba, kupiće ti dupe, kada nebudeš imao šta više da prodaš. Još malo pa ima švabe da vas karaju, uz fabrike i zemlju ima dupe da jim dajete đabe. I onako ste drugorazredni Srbi ili kako kažu kod nas u Ljubljani (Alpski Srbi) hahahahahahahahaha

 7. petrovgrad says:

  Danas ima mnogo više Srba u Sloveniji nego na KiM. Što manj Slovenaca više mesta za Srbe u Sloveniji. Slovenije ima stanovnika kao region Niša.

  • Istina booli says:

   Uh kako si me sad uvredio, hahahhahhahahahahha. joj koji ste primitivci. Znaš šta je bitno seljo nevaspitani, da sa ženom zarađujemo 4000 hiljade evra, a u trgovinama je roba jeftinija nego u Srbiji. Pa sad razmisli, koliko me zaboli uvo koliko je stanovnika, hahahahahahah. Ima vas 10 miljona i šta ti imaš od toga?

  • Bora says:

   Ne brini brate, pratimo jih, ima nas dosta, koji smo rođeni ovde. Zar misliš da Slovenci nisu zaboravili ko jim je spašavao dupeta. Kada pukne Evropska Unija manjaće oni stranu. Ponovo će jih Srbi spašavati - ZNAJU ONI TO...

 8. Mojca says:

  Radi imamo Srbijo in radi pridemo v Beograd za novo leto. Srbi so najboljši moški na balkanu. Še dobro da jih imamo v Sloveniji 😀 lep pozdrav iz Koroške

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *