КАДА ЋЕ РУСИЈА ЧЕСТИТАТИ ПОБЕДНИКУ АМЕРИЧКИХ ИЗБОРА? Лавров изнео став Москве

KADA ĆE RUSIJA ČESTITATI POBEDNIKU AMERIČKIH IZBORA? Lavrov izneo stav Moskve

12 novembra 2020

Rusija neće deliti lekcije SAD o njihovom elektorskom izbornom sistemu, rekao je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i naveo da će Rusija čestitati pobedniku izbora kada to bude zvanično.

„Što se tiče našeg pristupa, rekli smo više puta da poštujemo ono što američki narod odluči. Istina, njihov izborni sistem je možda najviše arhaičan od svih u svetu”, rekao je Lavrov, a preneo TASS.On je dodao da je njegova želja da vidi Amerikance da se ne brinu o svojim problemima i da svaka država ima svoju tradiciju.

„Ukoliko Amerikanci žele da se drže istorije, koja izvrće narod da se izjasni po sopstvenoj volji, to je njihovo pravo. Ako su srećni oko svega i ako je sve to tačno, iako deluje sve dalje od savršenog, kako onda da ih mi savetujemo o bilo čemu? Neka oni među sobom raščiste stvari”, rekao je Lavrov, navodi Tanjug.

Rusija veruje da treba da sačeka da se objave zvanični rezultati pre nego što uputi čestitke novom predsedniku, dodao je Lavrov.

„Čestitke se obično šalju čak i pre zvaničnih rezultata, ali kada je situacija čista i kada nema spora među stranama ko je pobedio. Tako je bilo 2016. kada je Obama priznao Trampovu pobedu. Tada niko nije imao nikakva pitanja. Sada, neka pitanja su ostala nerešena, tako da moramo da sačekamo da sve bude zvanično”, kazao je ruski ministar.

Lavrov je konstatovao da su sve čestitke upućene Bajdenu zasnovane na projekcijama Si-En-En-a, Ei-Bi-Si-ja i društvenih mreža.

„Ako neko ima tradiciju da šalje zvanične čestitke na osnovu projekcija medija, mi tu ne možemo da pomognemo. Naš pristup je malo drugačiji”, dodao je Lavrov.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *