КАДА ЈЕ КОСОВО У ПИТАЊУ једно је сигурно, РУСИЈА НЕЋЕ ПРИСТАТИ НА ОВО…

KADA JE KOSOVO U PITANJU jedno je sigurno, RUSIJA NEĆE PRISTATI NA OVO…

27 novembra 2019

Kopromis za budući status Kosova i Metohije koji je zapisan u Rezoluciji SB 1244, potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Savezne Republike Jugoslavije, odnosno, Srbije kao pravne naslednice SRJ, u međunarodno priznatim granicama, a Albancima na KiM, suštinsku autonomiju u okviru SRJ, odnosno, Srbije

Uz ovo tumačenje, Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih i nekadašnji ministar inostranih poslova SRJ, navodi i da je logično zaključiti da predmet pregovora treba da budu konkretizacija, modaliteti i oživotvorenje suštine zapisane u odluci SB UN, a ne njeno zaobilaženje, umanjivanje značaja, ili negiranje.– Radi se o pravnom aktu svetskog tela odgovornog za mir i bezbednost koji ima najveću pravnu snagu u međunarodnom pravnom poretku.

Rezolucija SB UN 1244 je rezultat teških pregovora za okončanje ilegalne, oružane agresije NATO protiv Srbije i SRJ. Ti pregovori samo u Beogradu su imali pet rundi, pod bombama NATO. Pregovorima u Beogradu uvek su prethodili i sledili ih, razgovori na vrhu u svetskim centrima kao što su Njujork, Moskva, Berlin, Pariz, Helsinki, Brisel.

Rusija je u tim pregovorima igrala važnu ulogu posrednika – smatra Jovanović.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije dalje navodi da, imajući to u vidu, ne može biti logično da neko danas drži Rusiju po strani pregovaračkog procesa čiji je cilj otklanjanje posledica tog rata. Jednostrana secesija KiM, jednostrano proglašenje nezavisnosti 2008. je upravo takva posledica.

– Pregovori u Briselu, pod okriljem Zapada, vode se isključivo u skladu sa geopolitičkim interesima Zapada. Nelogičnost je i u tome što se za ishod takvih pregovora očekuje aminovanje Rusije u SB UN. Povodom budućeg statusa KiM vrlo često se postavlja pitanje – šta je realno. Da li je realno očekivanje da se Rusija predsednika Putina u Savetu bezbednosti, ili inače, saglasi sa rešenjem koje je u geopolitičkom smislu, daleko manje od onoga što je pre 20 godina postigla Rusija predsednika Jeljcina? – pita se Jovanović.

Prema njegovim rečima, sve ideje koje Zapad lansira i kojima teži u vezi sa KiM usmerene su na četiri međusobno povezana cilja – prvo – manja i slabija Srbija, drugo – nezavisno KiM, bar do konstituisanja Velike Albanije, treće – Srbija sa rukovodstvom okrenutim protiv Rusije, slično Crnoj Gori i četvrto – potpuna kontrola NATO do ruskih granica, odnosno, učlanjenje Kosova, Srbije i Ukrajine u NATO.

Jovanović tvrdi da je za Srbiju prioritet dalje učvršćivanje politike neutralnosti, njeno uzdizanje na nivo ustavnog principa, uravnotežena međunarodna saradnja i zahtev za poštovanje i izvršavanje neizvršenih delova iz rezolucije SB UN 1244 i drugih dokumenata.

– Dijalog o KiM u dosadašnjom formatu teško može dati uravnoteženo, pravedno i održivo rešenje. Cilj pregovora u Briselu je rešenje koje je sastavni deo geopolitike ekspanzije NATO, odnosno SAD, na Istok. Da bi rešenje bilo održivo i u interesu mira potrebno je vraćanje rezoluciji SB UN 1244, Povelji UN i Finalnom dokumentu iz Helsinkija. Za to je neophodan strateški dijalog u četvorouglu Rusija – Kina – Vašington – EU. Bez tog dijaloga slabi su izgledi za uspeh dijaloga Beograda i Prištine, ako se i kada se nastavi – zaključuje Jovanović u autorskom tekstu i zaključuje da su „za mir i budućnost neophodni dijalog, ravnopravnost i poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava“.

(Tanjug)

KOMENTARI5 komentara

 1. Zoran says:

  Rusija ce da pristane na sve sto Srbija pristane.

  • krojač says:

   Mislim da neće. Na nezavisno kosovo ili veljiku aljbaniju sigurno neće dati pristanak, jer bi to bilo protivno njenim interesima, a Rusija ima pravo da zaštiti svoje interese jednako kao i sad, eu i ostale velike sile. Čak i kad bismo mi pristali na neko naopako rešenje, Rusija uopšte ne mora da se sa njim složi. Ja na mestu Rusije ne bih, nego bih išao za svojim interesom i nastojao ili da ga u celosti ostvarim ili bar da onemogućim rešenje koje meni ne odgovara. Nadam se da slično razmišljaju i u Kremlju.

  • Marko st says:

   Nadam se da znaju da Srbiju zadnjih 100 godina ne predstavljaju Srbi...

  • Rafmanjinov says:

   Sigurno ne! Rusiji je dobro poznato,Putinu kakvo je stanje u Srbiji,i da je Srpski Narod prosao Golgotu,sto se tice Kosova i Metojije,RUSIJA NIKAD NECE PODRZATI NISTA,STO BI UGROZILO TERITORIJALNI INTEGRITET SRBIJE! Jasno je da mnogi zele,da se u javnosti plasira takv stav,ali on je totalno pogresan!

 2. Nika says:

  Ako ni zbog čega drugog onda zbog čestih izjava Aleksandra Vučića da priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim (koji je Brežnjev poklonio Ukrajini), a narod ga referendumom vratio u sastav Ruske federacije, Rusija nikad neće priznati nezavisnost dela teritorije Republike Srbije, okupirane nelegalnom vojnom intervencijom. Nelegalnom vojnom intervencijom okupiran je i severni deo Kipra davne 1974. godine i ni jednoj vlasti Kipra od tada do danas ne pada na pamet da prizna nezavisnost dela svoje okupirane teritorije. Kipar je ušao u Evropsku uniju i ni jedna od 28 država članica EU ne vrši pritisak na njega da prizna nezavisnost severnog dela svoje terotorije. Zašto? Zato što ni jedna od tih država nije učestvovala u vojnoj agresiji na Kipar, kao što su uečestvovale u agresiji na SRJ. Nebrojeno puta i Putin i drugi visoku zvaničnici Rusije su ponovili da se pitanje Kosova i Metohije može regulisati samo u skladu sa međunarodnim pravom (po kom se granice ni jedne suverene države ne mogu menjati silom), Ustavom Republike Srbije, s kojim ne smeju biti u suprotnosti međunarodni ugovori kakav je Briselski sporazum, i Rezolucijom 1244 SB OUN kojom je Albancima na KiM data suštinska autonomija u okviru SRJ, odnosno, Srbije, kako je to naveo i Jovanović. Što se neko iz sopstvenih razloga, ali i razloga onih koji su ga instalirali na vlast da bi priznanjem nezavisnosti Kosova legalizovali svoju vojnu intervenciju, a Srbija priznala sopstvenu krivicu za tu intervenciju, to je njegov lični problem koji je trebao rešavati na drugi način. Oni koji su pre nelegalne vojne intervencije OVK proglasili terorističkom organizacijom nisu imali nikakvog pravnog osnova da podrže tu organizaciju u pobuni protiv legitimne vlasti SRJ, jer to ni jedna država na svetu ne dozvoljava. Katalonija je referendumom izglasala nezavisnost (što nije učinila AP KiM) pa čitav savremeni svet je stao u očuvanje teritorijalnog integriteta Španije. Priznaje li Španija nezavinost Kosova? Ne, niti joj to pada na pamet, isto kao ni Rumuniji, Grčkoj, Slovačkoj i Kipru, kao i više od polovine država članica UN.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *