Када не треба јести морску храну?

Kada ne treba jesti morsku hranu?

1 jula 2017

Ako ste ljubitelj ribe ili morskih plodova, trebalo bi da znate da je najgori dan za njihovo naručivanje ponedeljak. Preko 80 odsto restorana, pa čak i onih blizu mora, nemaju svakodnevnu dostavu sveže ribe pa ćete najverovatnije jesti onu od pre neki dan.

Morska hrana

A ako se odlučite za prženo jelo, velika je verovatnića da ćete dobiti ribu prženu u već korišćenom ulju. Zbog toga za morske specijalitete radije sačekajte utorak ili neki drugi dan u nedelji, savetovao je poznati kuvar Entoni Bordejn za magazin Glamour.

Pored toga, kuvari savetuju i da se morska hrana nikada ne naručuje u restoranu koji je više od 30 kilometara udaljen od mora. To smatraju zdravom logikom, jer je takva riba većinom zamrznuta, pa samim time skupa i manje ukusna.

Specijalizovani restorani

Ako posećujete neki specijalizovani restoran, nije preporučljivo naručivati nešto drugo. Na primer, u ćevabdžinici logičan izbor su ćevapi ili pljeskavica, u „steak house“-u šnicla, u italijanskom restoranu pica ili pasta, u kineskom – njihova hrana…

Sastojci tih jela najviše „idu“, pa su zbog toga i najsvežiji. Pored toga, verovatno je i da kuvari nisu baš toliko vešti u pripremi drugih jela, pa biste osim kvalitetom, mogli da se razočarate i ukusom namirnica.

Jelovnici, slanici i bakterije

Jelovnici kojima se gosti služe gotovo se nikada ne čiste, pa su pravo leglo bakterija. Zbog toga bi, pošto ga prelistate i odlučite se za željeno jelo, bilo dobro da operete ruke. Ako vam se to baš i ne tačnim, razuveriće vas nedavna američka studija prema kojoj se na prosečnom jelovniku nalazi i do 185.000 bakterija.

Nisu preterano čiste ni posude za so i biber, pa ih nije loše uzimati salvetom.

KOMENTARIJedan komentar

  1. teoretičar says:

    Morsku hranu NE treba jesti samo i jedino kad je ja spremam!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *