КАДА ПУТИН ПОДВИКНЕ: Договорено примирје у НАГОРНО-КАРАБАХУ

KADA PUTIN PODVIKNE: Dogovoreno primirje u NAGORNO-KARABAHU

10 oktobra 2020

Baku i Jerevan usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su se složili o prekidu vatre u Karabahu od podneva 10. oktobra, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon pregovora u Moskvi.

„Azerbejdžan i Jermenija, uz posredovanje kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a, na osnovu osnovnih principa rešavanja, započinju suštinske pregovore s ciljem postizanja što skorijeg mirnog rešenja“, rekao je Lavrov pozivajući se na zajedničku izjavu strana.

Konkretni parametri režima prekida vatre u Karabahu biće posebno dogovoreni, dodao je Lavrov.

„Strane potvrđuju nepromenljivost formata pregovaračkog procesa“, rekao je šef ruske diplomatije, pozivajući se na zajedničko saopštenje ministara spoljnih poslova Rusije, Azerbejdžana i Jermenije.

Baku i Jerevan takođe su se dogovorili da započnu razmenu zarobljenika i tela ubijenih nakon stupanja na snagu prekida vatre u Karabahu, uz posredništvo i u skladu sa kriterijumima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, ističe se u zajedničkoj izjavi.

Ministri spoljnih poslova sastali su se u petak u Moskvi kako bi razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu. Pregovori su se održavali iza zatvorenih vrata. Ovi pregovori, koji su trajali više od deset časova, bili su najduži u poslednjih 20 godina.

Pre pregovora nijedna delegacija nije davala izjave.

Ministri spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana stigli su na konsultacije u Moskvu na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, međutim, prema rečima portparola predsednika Dmitrija Peskova, sastanak ministara sa Putinom nije planiran.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

KOMENTARI15 komentara

 1. Slobodanka says:

  Treba da podvikne i drugu Erdoganu. Erdogan je bio glavni pokretač i inicijator u nedavno započetim sukobima koji su počeli napadima Azerbejdžana.

 2. persida says:

  Ovo je mlacenje prazne slame. Rusi i Izrael ce prodavati oruzje Jermenima, a Erdogan i Zapad ce snabdevati Azere. Na hiljadu mrtvih dusa, nekolicina trgovaca ce se obogatiti. Sve drugo su prazne price.

  • Mile says:

   Smanji lupetanje. Izrael je prodao svoje savremeno naoružanje Azerbejdžanu!

   • persida says:

    Kad sam rekla da ce prodati Jermenima, to nije znacilo da nece i Azerima. Izrael ce prodati istovremeno i Srbiji i Hrvatskoj, ako moze. Zar to valja objasnjavati. Pare su sve na ovoj planeti, pitajte Vladimira Putanu gde ih cuva.

    • Mile says:

     Samo lažeš i petljaš, manipulišeš više i bolje nego av. Ovo si prvobitno rekla: "Rusi i Izrael ce prodavati oruzje Jermenima, a Erdogan i Zapad ce snabdevati Azere."

    • Mile says:

     Da pitamo tebe: koliko te plaćaju za tvoja izrazito glupa seruckanja.

 3. Slobodanka says:

  Rat u Južnoj Osetiji (Gruzija) trajao je od 1990-1992 godine. Rat u Abhaziji Gruzija trajao je od 1992-1993. Rat za Nagorno Karabah trajao je od 1988-1994 godine. Kada su sukobi u Gruziji obnovljeni 2008 godine, Rusija je priznala nezavisnost i Južne Osetije i Abhazije, na štetu Gruzije. Te odluke su u skladu sa medjunarodnim pravom. Slično tome, zašto nakon ovih dvonedeljnih sukoba Azerbejdžan -N. Karabah - Jermenija nema proglašenja nezavisnosti Nagorno Karabaha? Razloga ima više, a vodeći je to što iza Gruzije ne stoji Turska, ali zato Turska stoji iza Azerbejdžana. Zašto je Azerbejdžan prihvatio primirje? Batina koja visi u vazduhu je ruska, jer Rusija ne mora, ali može da prizna nezavisnost Nagorno Karabaha. Isto to može da uradi i Francuska, Grčka,i druge zemlje koje su priznale Turski genocid nad Jermenima. Jasno je i vlastimau Azerbejdžanu da bratska Turska jeste moćna regionalna sila, ali nema ona političku moć koju ima Rusija [to je veoma važno za definitivno otcepljenje Karabaha. Uslov za to po medjunarodnom pravu Rusija već ima jer blickrig Bakua je ugržavanje Jermena na teritoriji države Azerbejdžan. Alijevu je jedino bio potreban kratkotrajan i uspešan blickrig koji bi značajno izmenio stanje na terenu, ali takva promena se nije dogodila.

 4. Milan says:

  Kirgizija? Izgleda i tamo se pravi red. Ranije osudjen za korupciju bivši predsednik Almazbek Atambajev, koji je nasilno oslobodjen tokom poslednjih nemira, ponovo je uhapšen. Sada je uhapšen po osnovu organizacije masovnih nereda. U Biškeku trenutno na ulicama je policija i vojska, bez protestanata.

 5. Milan says:

  To je komplikovano pitanje. Teret sukobljavanja sa pomahnitalim Erdoganom SAD i Zapad voleli bi da ponese Rusija. U tom slučaju dobili bi nazad poslušnu Tursku. Ali Rusija neće naivno nasesti.

  • persida says:

   Ne postoji sukob Rusije sa Zapadom i Erdoganom, osim na povrsini, za naivne. To sto ce neki vojnici i civili poginuti tu i tamo ne znaci da su sukobljeni, a nisu jer svi rade za cionisticke gazde. Od sukoba hriscana i muslimana profitiraju pre svega Jevreji. Taj sukob je zamisljen i skiciran u spisima Iluminata pre vise od sto godina.

   • Milan says:

    Joj. Pravi si balkanski davitelj koji je nešto pročitao pa zatim uhvati da gnjavi okolinu.

    • Milan says:

     Sida lažljivica, htela bi da postane vrhunska majstorica obmanjivanja. Postoji veoma očigledan sukob Zapada sa Rusijom i Zapada sa Erdoganom, ali i Erdogana sa Rusijom.

   • Milan says:

    NATO iz godine u godinu sve je bliži granicama Rusije, a ti nam pričaš kako je to privid. Pokvarena si do koske. Da li lažeš i obmanjuješ od rodjenja? Krajnje je vreme je da te neko zaustavi.

   • Slobodanka says:

    Sidane, koji si ti vo, ma volina i to pokvarena. Kako možeš da tvrdiš da sukob Zapada i Turske protiv Rusije ne postoji, a to se celo vreme dešava gde god da pogledaš. Pre desetak dana izveštači sa sirijskog ratišta najavili su da će se dogoditi nova operacija sirijske vojske za oslobođenje Idliba. Turska opet nije ispoštovala poslednji dogovor sa Rusijom iz marta ove godine o obezbeđivanju prohodnosti puta M4 koji Latakiju preko Idliba povezuje sa Alepom. Na terenu primećuju rad sirijske i ruske avijacije što je uvod u novu operaciju sirijske vojske. Teško je tačno predvideti kad će ona biti pokrenuta, jedino kažu ako ne ranije najkasnije početkom iduće godine. Turskoj nikako ne odgovara da sirijski Idlib bude oslobođen jer jasno je da posle oslobođenja Idliba otvara se pitanje prisutnosti turske vojske na severu Sirije. Naime Turska je prisutna na severu Sirije na osnovu sirijsko-turskog sporazuma iz 1998 godine sklopljenog u Adani. Tada je Sirija bila u miru, a tim sporazumom okončana je podrška Damaska Radničkoj partiji Kurdistana sa prostora Sirije s tim da on omogućava prekogranične operacije Turske ako izostanu aktivnosti Sirije na smirivanju negativnih događaja sa njene teritorije. Turska će morati da ode sa severa Sirije čim Sirija stane na noge u Idlibu. To je alarm za Erdogana. Zato je turski brat iz Azerbejdžana Alijev dobio zadatak da pokrene vojnu operaciju sada i odmah, u jesen pred zimu, kad se u rat ne kreće. Erdogan ne može da zaustavi zajedničko napredovanje ruske u sirijske vojske u Idlibu, ali zato može da napravi još jedno sirijsko ratište bliže granicama Rusije koristeći braću Azere kao toalet papir i kao topovosko meso. Zato su U u ovom sukobu viđeni turski oficiri, turski dronovi Barjaktar i sirijska Al Nusrea. Ma koliko da Izrael nije u dobrim odnosima sa Turskom i pohlepnom Izraelu itekako odgovara još jedno sirijsko ratište ali na Kavkazu, te prodali su Azerbejdžanu svoje najbolje naoružanje. Turska, Izrael, Francuska, SAD i ostali svi bi dobili veće šanse na Bliskom Istoku da je proradio ovaj rat. Pa još kad bi se proširio na susedne teritorije > na ceo Kavkaz, mašala.

   • Slobodanka says:

    U zadnja dva meseca od Belorusije, zatim preko Ukrajine, ovde između Azerbejdžana, Nagornog Karabaha i Jermenije pa sve do Kirgizije sve je usmereno protiv Rusije. Nismo mi mala deca da to ne vidimo, niti "vrla" majka Sida može da nas ubedi kako svega ovoga nema. Uporno se baviš obmanjivanjem. Za koga? Verovatno za neku soroševu NVO. Koliko te plaćaju? Kao ti si protiv cionista, a svesrdno radiš za njih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *