Kada Rusiji ide dobro, i Srbiji ide dobro

Kada Rusiji ide dobro, i Srbiji ide dobro

12 јуна 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Juče je u ambasadi Ruske Federacije u Beogradu svečano obeležen ruski državni praznik pod nazivom Dan Rusije, a svečanosti su prisustvovali brojni ugledni gosti iz sveta politike, kulture, biznisa, kao i crkveni velikodostojnici, uključujući i samog Patrijarha srpskog Irineja.

Na početku, u zdanju diplomatskog predstavništva Rusije u Beogradu, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin je istakao da je Rusija danas «u usponu, ali ne samo zbog političke i vojne moći već stoga što narod želi da krene napred», i izrazio svoju nadu da će «ruski i srpski narod nastaviti da unapređuju svoju saradnju i da će dve zemlje dalje razvijati duhovnu bliskost koja ih vezuje».

A predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, u svom obraćanju prisutnima preko postavljenog video-bima, s obzirom da nije mogao fizički da učestvuje na proslavi, ukazao je na izuzetno visok nivo međusobnih odnosa dve zemlje, i u svojoj čestitci je rekao sledeće: «Da su se narodi pitali ranije, mi bismo bili još bliskiji i naša saradnja i odnosi bili bi još bolji. Sve za dobro naših naroda», te nastavio, «Velike ruske investicije su tek na pomolu. Rusija predvodi jedan veliki deo progresivnog sveta», a svoju poruku je Nikolić zaključio rečima: «Kad Rusiji ide dobro, Srbiji ide dobro. Kad je Rusija u problemu, Srbija je u problemu».

Premijer Ivica Dačić, koji se na isti način obratio stotinama okupljenih zvanica u okviru ruske ambasade, u svoje ime je rekao da u ovom trenutku Srbija i Rusija imaju jedan od najviših nivoa saradnje u istoriji, a najavio je da će Srbija i dalje sa Rusijom razvijati političku, ekonomsku i svaku drugu vrstu saradnje.

U sličnom tonu je bilo i obraćanje srpskog Patrijarha Irineja, koji je svepodsetio na činjenicu da je Rusija pružala podršku srpskom narodu u prošlosti, a čini to i sada, a Svjatejši je tom prilikom konstatovao da Ruse i Srbe povezuju – krv i pravoslavlje. Naposletku, on je ponovio reči verovatno najčuvenijeg premijera u srpskoj istoriji, koji je svojevremeno rekao da «mi, srpskoslovenski narod treba da svoj brod, svoj čamac, vežemo za veliki ruski brod».

Takođe, nadahnuto se izrazio i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, rekavši da istorija naših naroda traje koliko i ukupna istorija Rusije i Srbije, te da smo oduvek bili neraskidivo vezani i upućeni jedni na druge.

Osim toga, povodom jučerašnjeg Dana Rusije, predsednik Nikolić se direktno obratio i predsedniku Putinu, uputivši mučestitku u kojoj je poručio, kako navodi njegova pres služba, da će nedavni susret sa Putinom i tom prilikom potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu nesumnjivo doprineti još bržem i svestranijem napretku i razvoju naših odnosa u svim oblastima i ispuniti ih novim i kvalitetnim sadržajem.

Dakle, ako je suditi po uzročno-posledičnoj vezi koju je uspostavio Nikolić kada je izjavio – «Kad Rusiji ide dobro, i Srbiji ide dobro», onda bi se, s obzirom na uspon ruske političke i vojne moći, kako je to ustvrdio ruski ambasador, mogao očekivati i skorašnji uspon Srbije. Barem na to navodi logička misao srpskog predsednika povodom jučerašnjeg obeležavanja Dana Rusije u Beogradu.

(Glas Rusije)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u