КАЈЛ СКОТ опет прекорава Србију

КАЈЛ СКОТ опет прекорава Србију

5 октобра 2018

САД и даље заговарају слободну трговину са светом, али већ 70 година чекају на једнакост и реципроцитет, изјавио је амерички амбасадор у Београду, Кајл Скот.

Додао је да ни у Србији роба из његове земље нема праведан третман.

„Чак и овде у Србији имамо неправедан трговински третман америчке робе. Циљ јесте да земља има добре односе са четири осе – Кином, Русијом, САД и ЕУ. Али, када погледамо какви су трговински односи, тешко је рећи да Србија на равноправан начин третира све партнере“, рекао је Скот на Седмом Самита ЕУ – југоисточна Европа, о одрживом развоју за Балкан – Србија у водећој улози, у организацији лондонског Економиста.Од више од 50 производа само пет, који се извозе из Србије у САД подлежу царини, док у обрутном правцу САД када извози у Србију плаћа за 30 од 35 производа, тако да је само пет ослобођено високих царинских тарифа, казао је Скот.

Амерички дипломата је као пример навео калифорнијско вино које се у Србији царини 30 одсто, док се за вина из Италије и Француске, како каже, уопште не плаћа царина.

„За амерички трактор Џон дир царинска тарифа износи 15 одсто у Србији, док се за увоз трактора из ЕУ не плаћа ништа. Да ли је фер да целе категорије пољопривредне производње немају приступ српском тржишту из безбедносних разлога, иако су многе научне студије показале да је америчка храна здрава“, навео је Скот.

Додао је да су САД велика и моћна држава и да желе да буду пример другима и покажу целом свету да су посвећене слободној трогвини иако не добијају ниста заузрврат.

„Када је свет био на коленима након Другог светског рата, ми смо били последњи на ногама и док су се друге земље дизале на ноге полако су смањивале своје баријере, док смо ми то одмах урадили, седам деценија касније САД још увек чекају“, навео је.

Према његовим речима, председник Доналд Трамп има јединствен став у америчкој политици по томе што је спреман да стане на црту догмама и промени конвенционалан начин размишљања по том питању. Трамп је, подсетио је Скот, рекао да све то што се дешава није праведно и да више САД неће дозволити то искоришћавање и да је спреман да преговара о старим споразумима.

„То не значи да смо променили став према слободној трговини и трговини, али она мора да буде праведна и реципрочна“, нагласио је Скот.

Он каже да се за аутомобиле да САД када извозе аутомобиле морају да плате четири пута више, него што друге земље плаћају када извозе у САД.

Подсетио је да Кина има велики суфицит већ деценијама према САД да је утврђено да Кина на разне начине субвеционише своје фирме у тој трговини, да се краде интелектуална својина и слично.

„Цео систем трговине је под притиском оне њене ружне стране. Ипак, верујемо у слободну трговину, али није довољно само да она буде слободна, већ мора бити и праведна и реципрочна“, поручио је Скот.

Истакао је да САД имају стопу раста од четири одсто ове године иако су многи сматрали да је то немогуће, затим да запошљавање расте. Каже да су САД 2009. имале више од 15 милиона незапослених и да су од тада отвориле 19 милиона нових радних места.

„Сада имамо 190.000 нових радних места месечно у просеку. Тако да смо у последњих осам и по година отворили више радних места него што имамо људи. Такође, берза постиже заиста рекордне резултате. Ми желимо да срушимо зидове који спречавају слободно тржисте, али у тој трговини мора бити правде“, рекао је амбасадор Скот.

KOMENTARI9 коментара

  • Nebeska Srbija says:

   Ti mu dade kompliment..i fukara je za skora velicina!

   • Velika Metla says:

    НС,од њега и њему сличних није уопште тешко бити бољи човек! За тако нешто не треба ни мрву једну труда!

 1. Leo says:

  Tako je gos'n Skote, Amerika nije brutalna globalna tiranija, vec jedna divna, humana, dobrodusna drzava koja voli i postuje ceo svet, svima pomaze, a nju svi koriste tako dobru i naivnu! Sirota, mala Amerika, evo suza mi krenu niz obraz, kako su svi prema njoj nepravedni...

 2. Velika Metla says:

  Ceo sistem trgovine je pod pritiskom one njene ružne strane. Ipak, verujemo u slobodnu trgovinu, ali nije dovoljno samo da ona bude slobodna, već mora biti i pravedna i recipročna“, poručio je Skot. Шта додати осим да је лицемер као уосталом и сви они! Заводе трговинске санкције где год могу,а овамо прича о слободној трговини,слободном тржишту???? Билмез,лажљиви! Они јесу за слободну трговину САМО у случају да они имају користи од ње! Исти је случај са слободом говора,на коју су поносни,а та слобода говораје све до оног трена кад се чак и говор,а да радње не помињем,кад дирнеш у њихове интересе! Тако је и са демоКРЕТЕНијом исти случај! По тој демоКРЕТЕНији је све демократија што је њихов интерес! Оног трена када им није интерес онда демократија уумире,а успоставља се демоКРЕТЕНија!

 3. Zoran says:

  Sta vi imate da ponudite od ROBE svetu? Nista. Vi imanate naoruzanje i GM hranu.

 4. Korolev says:

  Човеку треба одговорити аргументима!Нећемо ЦОЛ,ИНЧ,ФИТ итд...Не одговара нам Џон Дир јер је прескуп за одржавање,наша земљишта за њега нису.А колико сте нам уништили зверски нас бомбардујући-требало би да се у мишју рупу завучете и да будете срећни што уопште имате шансу да будете у Београду.У Србији вас нико не види као пријатеља,нити ће вас генерације и генерације видети као пријатеља и памтити по добру.Ваша снага је само у силу,вас нико не воли и сви вас мрзе само због претњи о томе ћути,али,у неком новом дељењу карата,горећете горе него Дрезден,СВЕТ ће бити против вас и оно мало ваших сателита који мисле да су газде света,ваше је прошло,почињете изгледа да добијате пацку за пацком,и тога ће биити све више...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u